Nieuws

Geen terugbetaling na annulering vlucht naar rode zone

26 augustus 2020

De lijst met regio’s waar de code rood geldt, neemt toe. Als je een vlucht naar zo’n gebied hebt geboekt, moet je die annuleren. Je hebt geen recht op terugbetaling. Ten onrechte, vinden wij. We gaan praten met de luchtvaartmaatschappijen.

Heel wat mensen hebben een reis naar warmere oorden geboekt. De lijst met rode zones neemt echter alleen maar toe. Als je een vlucht hebt geboekt naar een rode zone, moet je die dus annuleren. Maar de meeste luchtvaartmaatschappijen betalen het bedrag niet terug wanneer de vlucht toch wordt uitgevoerd. Dat vinden wij oneerlijk. De annulering wordt immers opgelegd door de overheid omdat reizen naar een rode zone verboden is.

Wij namen contact op met de betrokken luchtvaartmaatschappijen om een oplossing te zoeken. Die lieten ons allemaal weten niet te kunnen terugbetalen omdat de vlucht wel degelijk heeft plaatsgevonden. Maar ze wijzen op de flexibele omboekingsmogelijkheden die ze momenteel bieden. We raden dan ook aan om daar maximaal gebruik van te maken.

Wanneer heb je wél recht op terugbetaling?

Een georganiseerde reis die je via een reisagent hebt geboekt en die als bestemming een rode zone heeft, zal geannuleerd en volledig terugbetaald worden. Ook als de luchtvaartmaatschappij een vlucht annuleert, heb je recht op terugbetaling.

Meer info?

Meer informatie over de annulering van reizen vind je in ons dossier met veelgestelde vragen over reizen. Als je vragen hebt over je rechten in tijden van corona, bel dan ons gratis nummer 0800 29 510 (ma-do 9-18u, vr 9-15.45u).

BEL 0800 29 510