Zo kies je de juiste koffer voor je handbagage

1. Tas, rugzak, aktetas of koffer met wieltjes?
Bij het kiezen van je handbagage moet je rekening houden met wat je wil meenemen en hoe je dat wil doen. Er zijn verschillende opties:
- De meest eenvoudige optie is een tas op wieltjes: die is bedoeld om dingen mee te nemen die niet veel bescherming nodig hebben.
- Een rugzak op wieltjes: kan worden vervoerd, maar ook op de rug gedragen worden indien dit nodig is. Dit is de lichtste keuze.
- Een halfharde koffer met buitenvakken: biedt voldoende bescherming voor de spullen die erin zitten en kan indien nodig een beetje worden samengedrukt.
- Een harde koffer: heeft geen buitenvakken, maar biedt meer bescherming voor de spullen die erin zitten. Bovendien is deze ook regenbestendig.
- De koffer: is ontworpen voor zakenreizen. Hij biedt gemakkelijk toegang tot jouw laptop en documenten. De koffer heeft wieltjes en kan, afhankelijk van de beschikbare ruimte, onder de voorstoel geplaatst worden.
2. Afmetingen
Neem je graag jouw koffer mee aan boord en wil je extra bagagekosten vermijden? Dan moet je zeker rekening houden met de toegelaten afmetingen van de luchtvaartmaatschappijen.
In 2015 adviseerde de IATA (International Air Transport Association) de afmetingen van handbagage op 55 x 35 x 20 cm, gebaseerd op de beschikbare ruimte in de bovenste compartimenten van de meest voorkomende vliegtuigcabines. De luchtvaartmaatschappijen reageerden hierop negatief, vooral de Noord-Amerikaanse. Daardoor liet de IATA haar idee varen om de maten van handbagage te standaardiseren.
De waarheid is dat er verschillende maten handbagage op de markt zijn: controleer dus zeker welke afmetingen door de verschillende luchtvaartmaatschappijen worden toegestaan.
- Bij de door ons gecontroleerde luchtvaartmaatschappijen vonden we tot 8 maximale afmetingen.
- De populairste afmeting is 55x40x23 cm. Deze wordt toegestaan door Brussels Airlines, Eurowings, Finnair, Lufthansa, Norwegian, Swiss Air, Turkish Airlines en Wizz Air.
- De door IATA voorgestelde afmetingen passen bij de afmetingen van alle onderzochte luchtvaartmaatschappijen, behalve bij Qatar Airways (50x37x25cm). Deze laatste overschrijdt in het algemeen de aanbevolen afmetingen en verdeelt ze ook anders.
- Sommige maatschappijen, zoals EasyJet, Norwegian, Ryanair, Eurowings, Vueling of Wizz Air, laten alleen een klein stuk bagage, zoals een handtas, gratis mee in de cabine van het vliegtuig. Daardoor dien je een toeslag te betalen in hun goedkoopste tarieven, zelfs voor een handbagage van de grootte die is toegelaten bij de luchtvaartmaatschappij.
Terug naar boven
3. Gewichtsbeperking
Niet alleen de grootte dan de koffer telt, maar ook het gewicht. In feite kan de gewichtslimiet voor handbagage nog beperkter zijn dan de grootte.
Sommige luchtvaartmaatschappijen hanteren een gewichtslimiet van 8 kg. Dit is het geval bij luchtvaartmaatschappijen zoals Brussels Airlines, Eurowings, Alitalia, Finnair, Lufthansa, Swiss air en Turkish. Andere luchtvaartmaatschappijen, zoals Qatar Airways en Emirates, verlagen de limiet zelfs tot 7 kg. Deze limieten zijn overdreven als je bedenkt dat een handbagage ongeveer 3 kg kan wegen. Gelukkig hebben de meeste luchtvaartmaatschappijen deze limiet verhoogd en accepteren ze tot 10 kg of zelfs 23 kg als je met British Airways vliegt.
Pas ook op voor Air France, Finnair, KLM en Transavia: deze maatschappijen rekenen het gewicht van het tweede stuk bagage (handtas) mee in het totale toegestane gewicht.
Deze voorwaarden gelden voor het goedkoopste tarief en is typerend voor goedkope vluchten. Als je met hogere ‘economy-tarieven’ of in ‘businessclass’ reist, zijn het maximaal toegestane gewicht en het aantal voorwerpen dat je in de cabine mag meenemen meestal hoger.
Terug naar boven
4. Materialen
Wanneer je een koffer koopt, moet je rekening houden met het gewicht van de koffer en de kracht die nodig is om hem op het bagagerek te tillen. Er zijn verschillende materialen:
- Polypropyleen is slagvast en regenbestendig, maar enigszins zwaar
- Polycarbonaat is duurder, maar ook licht en flexibel
- ABS is goedkoop, maar gaat sneller kapot
- Textiel is licht en veelzijdig, maar kan doorweekt raken indien het niet afgewerkt is met PVC
De lichtste soorten zijn textiel en polycarbonaat (hard materiaal). Deze laatste is het nieuwste, lichtste en het meest flexibele kunststofmateriaal. Deze koffers hebben meestal een ritssluiting en soms ook een tweede rits die wat diepte en intern volume toevoegt. Als je de uitbreiding opent, voldoe je mogelijk niet meer aan de maximale afmetingen voor koffers in de cabine.
Het interne volume is belangrijk in een koffer en we kunnen, bij het vergelijken van koffers, niet blindelings afgaan op wat de fabrikant adverteert.
Om het volume van een koffer te berekenen, volstaat het niet om de drie dimensies met elkaar te vermenigvuldigen omdat het bruikbare volume geen rekening houdt met de uitsparingen in de koffer. Let erop dat de hoogte inclusief de wielen is.
Terug naar boven5. Handgreep
Controleer of de telescopische handgreep goed vastzit met schroeven, of de greep comfortabel is en of het plastic bestendig is. Probeer de koffer altijd eens uit in de winkel, kijk of de koffer de hiel niet raakt, maar ook niet te plat is. Controleer of de verlenging minstens één meter lang is. Een referentie is dat het handvat de bovenkant van je heup bereikt. Terug naar boven6. Wielen
- De traditionele trolley heeft twee vaste wielen. Hij is heel handig om te dragen, maar vergt meer inspanning.
- De spinner heeft 4 zwenkwielen, waardoor hij makkelijk van richting kan veranderen. De spinner is makkelijk te gebruiken op een vlakke ondergrond, maar de wielen kunnen ongecontroleerd ronddraaien.
- De dubbele spinner heeft 8 wielen, twee op elke hoek. In vergelijking met de enkele spinner is hij stabieler om te trekken op oneffen oppervlakken. Zijn structuur beïnvloedt het bruikbare volume van de koffer.
v.l.n.r. traditionele trolley, spinner, dubbele spinner
Terug naar boven7. Details
Houd er rekening mee dat zelfs goede koffers kapot kunnen gaan. Wij raden je aan om bij de aankoop te kiezen voor een uitgebreide garantie. In dat geval is het belangrijk dat vitale elementen zoals handvatten, sloten of wielen vastgezet kunnen worden. Het is jou misschien opgevallen dat sommige koffers een binnenbekleding hebben die open en dicht kan. Wel, die is ontworpen om toegang te geven tot de wielen en het handvat voor het geval je ze moet repareren of vervangen.
De ritssluiting is de meest gebruikte sluiting, maar die is gemakkelijk te kraken, zelfs als er een hangslot of cijferslot op zit. Sluitingen of versterkte ritsen bieden iets meer veiligheid.
Terug naar boven
8. Prijs
Er zijn koffers voor alle smaken en voor alle budgetten. Je vindt handbagagekoffers van minder dan 40 euro tot koffers die 5 of 10 keer zo duur zijn.
Twee manieren om je koffer in te pakken
- Plaats zware voorwerpen aan de kant van de wielen, zodat ze aan de onderkant van de koffer liggen en stabieler zijn als je aan de koffer trekt. Delicate spullen leg je best in het midden. Bescherm ze door er kleding omheen te leggen. Rol je kleren op om de ruimte optimaal te benutten. Je zal zien dat je hierdoor plaats bespaart.
- Als het jouw prioriteit is om je kledij kreukvrij te houden, probeer ze dan buiten de koffer in te pakken. Begin met het leggen van broeken en rokken op een vlakke ondergrond. Leg daarop opgevouwen shirts en T-shirts. Wikkel alles in als een pakje en stop het dan in de koffer. Gebruik tot slot de hoeken van je koffer om kleine dingen in te stoppen.
Terug naar boven