Dossier

Brexit: wat zijn de gevolgen voor jou?

01 oktober 2021
brexit

Sinds 1 januari 2021 is de Brexit een feit. Wat betekent dat voor jou? Hier zijn onze antwoorden op je vragen over reizen naar het Verenigd Koninkrijk en onlineaankopen via Britse websites.

Wat is er veranderd door de Brexit?

In 2016 al besloot het Verenigd Koninkrijk (VK) om de Europese Unie (EU) te verlaten.

Tot 31 december 2020 gold een overgangsperiode waarin het Europees recht van kracht bleef in het VK. Maar sinds 1 januari 2021 is de Brexit helemaal een feit.

De EU heeft met het VK een handelsakkoord gesloten met regels voor onder meer reizen en de verkoop van producten en diensten. Dat akkoord is een goede zaak, ook voor de consument. Toch is de situatie minder voordelig dan toen het VK nog deel uitmaakte van de EU.

Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor België?

Verplaatsingen naar en vanuit het Verenigd Koninkrijk

De Brexit heeft ook invloed op verplaatsingen naar en vanuit het VK. Maar wat zijn de gevolgen precies? Welke documenten heb je nodig en hoe zit het met wetgeving? Zorg dat je voldoende geïnformeerd bent voor je vertrekt. Meer informatie vind je hier: Wat met je verplaatsingen naar en vanuit het Verenigd Koninkrijk?

Je online aankopen op Britse websites

Online iets bestellen uit Engeland of andere landen van het VK is nog steeds mogelijk, maar je zult rekening moeten houden met een aantal veranderingen. Ontdek meer over onder andere de invoerrechten en de bescherming voor de consument op deze pagina: Je online aankopen op Britse websites

Zit je met een andere vraag over de Brexit?

Aarzel niet om contact op te nemen met de experts van onze Adviesdienst. Je kunt hen elke werkdag opbellen van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (op vrijdag tot 16 uur).