Dossier

Brexit: wat zijn de gevolgen voor jou?

28 januari 2020

Eindelijk is het zover: het Verenigd Koninkrijk treedt officieel uit de Europese Unie op 31/1/2020.Wat betekent de brexit voor jou? Hier zijn onze antwoorden op je vragen over reizen naar het Verenigd Koninkrijk en online aankopen via Britse websites.

Inleiding

De onderhandelingen over de brexit hebben jarenlang aangesleept. Maar uiteindelijk hebben de EU en het Verenigd Koninkrijk een akkoord bereikt om de schade voor burgers en bedrijven te beperken.

Heel wat moet echter nog onderhandeld worden en leiden tot een handelsakkoord. Daarom is er een overgangsperiode overeengekomen, die in principe tot 31 december 2020 loopt (deze periode kan in onderlinge overeenstemming met maximaal twee jaar worden verlengd worden). Tijdens deze overgangsperiode blijft het Europees recht van kracht in het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de overgangsperiode verandert er dus niet veel.

Maar nà 31/12/2020 zal één en ander wellicht wel veranderen maar dat hangt af van de akkoorden  tussen de EU en het VK. Uiteraard is het ook mogelijk dat geen akkoord word bereikt en dan zitten we in het scenario van een harde brexit.

Veel vaagheid, enkele antwoorden

Jullie vragen over dit onderwerp zijn talrijk. De brexit kan immers gevolgen hebben voor je mobiliteit, maar ook voor je online aankopen.
Hier zijn enkele antwoorden die we kunnen geven op basis van wat we vandaag weten:

Heb je een andere vraag? 

Aarzel niet om ze te stellen aan de experts van onze juridische dienst, van maandag tot vrijdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (op vrijdag tot 16 uur).

bel 02 542 33 33

Community

Familie & vrije tijd

mobile

Gerelateerde discussies