Waar moet je op letten als je luiers koopt?

Tips om de juiste luiers voor jouw baby of peuter te kiezen

Als je een baby of peuter in huis hebt, is het belangrijk dat je ook de juiste luiers hebt. Je hebt de verschillende maten, maar waar moet je nog op letten als je in de winkel staat? In deze aankoopgids gaan we stap voor stap door de verschillende aspecten die van belang zijn.

In onze koopwijzer vind je vervolgens alle testresultaten van de luiers die wij hebben getest. Je ontdekt er welke het best scoren en welke wij aanbevelen.

Stap-voor-stap gids

De juiste maat

Luiers heb je in verschillende maten: van maat 0 voor pasgeboren baby’s tot maat 8 voor peuters/kleuters vanaf 17 kg. Deze maten overlappen elkaar, zoals bv. maat 3 voor baby’s van 4 tot 9 kg. Maat 4 gaat van 7 à 9 kg tot 15 à 18 kg en zul je kunnen gebruiken tijdens het grootste deel van de periode dat je baby of peuter een luier draagt, d.i. tussen 9 maanden en 2 jaar.

Het is belangrijk om de maat goed af te stemmen op hoe groot je baby is. Kijk daarom goed naar de aanduiding in kilogram en niet in leeftijd, je kind kan immers kleiner of groter zijn dan wat wordt aangenomen door die aanduidingen.

Stel je vast dat de luier plots vaak lekt, dan kan het zijn dat hij te klein is geworden voor jouw kindje. Als je een nieuwe maat of nieuw type luier gebruikt en hier zijn er veel lekken merkbaar, dan is het mogelijk dat de nieuwe luier niet helemaal is afgestemd op het lichaam bij je baby of peuter.

Terug naar boven

Absorberend vermogen

Het is belangrijk dat een luier voldoende vocht kan absorberen en dat hij dat vocht ook goed kan vasthouden, zonder dat de bovenste laag, die in contact komt met de huid, opnieuw vochtig wordt. Daarvoor moet er niet alleen voldoende absorberend materiaal in de luier zitten, maar die hoeveelheid moet ook goed zijn verdeeld.

Terug naar boven

Opgelet voor irritaties

Een luier heeft rechtstreeks contact met de huid, het is dus belangrijk dat er geen stoffen in zitten die irritaties kunnen veroorzaken bij je kindje. Om er zeker van te zijn dat er geen chemische stoffen in zitten, kun je in onze koopwijzer de samenstelling van het product checken. Vind je een bepaalde luier niet terug in onze test, ga dan op zoek gaan naar producten met het label Nordic Swan of het Europese Ecolabel.

Soms kan de pasvorm van de luier niet helemaal aangepast zijn aan het lichaam van je kindje waardoor er wrijving ontstaat in de bilnaad. In dat geval moet je op zoek naar een luier die beter past.

 

Terug naar boven

Ecologisch?

De luiers die worden gebruikt door baby’s, peuters en kleuters vormen een aanzienlijke vuilnisbelt. Er zijn al heel wat ecologische luiers, die bestaan uit meer natuurlijke materialen en zo de impact op het milieu enigszins verkleinen. Deze luiers scoorden in het verleden niet altijd goed, maar in de laatste test lieten enkele merken wel goede resultaten optekenen.

Terug naar boven

Prijs

We zien grote prijsverschillen tussen de verschillende merken van luiers. Bij sommige betaal je amper 12 cent per luier, bij andere bijna een halve euro. Uit onze test blijkt dat ook goedkope luiers goed kunnen scoren.

Terug naar boven