Nieuws

“Connected toys”: leuk, maar niet zonder gevaar

05 december 2016
My Friend Cayla en I-Que Robot

Speelgoed waarmee kinderen kunnen spreken, dankzij spraakherkenningstechnologie, bluetooth, een internetconnectie en een app. Dergelijke “connected toys” lijken aantrekkelijk maar falen  op het vlak van fundamentele consumentenrechten, veiligheid en privacy van kinderen die extra kwetsbaar zijn. Wij vragen de FOD Economie en de Privacycommissie dan ook om op te treden.

 “Internet of things” zit in de lift.  De trend waarbij sensoren worden gekoppeld aan allerhande apparaten die dan worden verbonden met het internet, is niet meer te stoppen. Een populair voorbeeld hiervan zijn fitness trackers, slimme toestellen die bijhouden hoeveel de gebruiker ervan beweegt en hoeveel calorieën hij verbrandt.

“Internet of things” ook voor kinderen

Ondertussen is de technologie ook aanwezig in kinderspeelgoed, bijvoorbeeld in de pop “My Friend Cayla” en de robot “I-Que”. Dit speelgoed bevat microfoontjes en spraakherkenningstechnologie waardoor kinderen – met behulp van bluetooth, een internetconnectie en een app – er tegen kunnen spreken. 

Te mooi om waar te zijn

Het klinkt zeer aanlokkelijk, maar toch is enige bezorgdheid op zijn plaats. Dat blijkt uit onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerradet naar “My friend Cayla” en “I-Que robot”. Het speelgoed schiet tekort op heel wat vlakken. Het feit dat kinderen het slachtoffer zijn, maakt de zaak alleen maar ernstiger.

  • Het bleek vrij simpel om met een mobiele telefoon de controle over de pop over te nemen. En op die manier van op afstand via de pop met het kind te praten of mee te luisteren. 
  • De geheimen die een kind aan de pop of robot vertelt, worden gedeeld met Nuance Communications, een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in spraakherkenning. Het houdt zich het recht voor deze informatie met derden te delen en te gebruiken voor allerlei doeleinden.
  • Het speelgoed is voorgeprogrammeerd met enkele zinnen die verschillende commerciële producten aanprijzen. Zo vertelt Cayla enthousiast hoezeer ze van Disney-films of Disneyland houdt. Toevallig heeft de provider van de app een commerciële relatie met Disney... 

Deze video geeft een duidelijk beeld van de problemen Met “My friend Cayla” en “I-Que robot":

Ook al in België!

Lijkt dit louter toekomstmuziek? Neen, want ook in België spelen kinderen momenteel al met dit speelgoed. Het werd onder meer aangeboden op populaire sites als dreamland.be of bol.com, en stond bijvoorbeeld in de Sinterklaas-reclamefolder van speelgoedwinkel Bart Smit. Bovendien winkelen heel wat Belgen ook op de speelgoedsites bij onze noorder- en zuiderburen, zoals amazon.fr en intertoys.nl.

Wij vragen aan de autoriteiten om op te treden

Het aanbod mag bij ons momenteel dan wel nog eerder beperkt zijn, toch zal dat in toekomst alleen maar toenemen. Net daarom trekken we vandaag al aan de alarmbel. Door nu in te grijpen kunnen we voorkomen dat kinderen en ouders binnenkort massaal onbeschermd met dit onveilig interactief speelgoed worden geconfronteerd. 

Wij hebben de resultaten van het onderzoek van onze Noorse collega’s dan ook aan de Belgische bevoegde instanties bezorgd (FOD Economie en Privacycommissie) zodat de illegale algemene voorwaarden van dit speelgoed, hun inbreuken op de privacy en gebrek aan veiligheid van bij het begin kunnen worden aangepakt.