Persbericht

International Repair Day : herstellen zonder zorgen is (nog) niet voor morgen

15 oktober 2021

Te veel apparaten worden weggegooid terwijl ze eigenlijk met een eenvoudige herstelling langer gebruikt zouden kunnen worden. Uit de enquête die Test Aankoop en haar zusterorganisaties hebben gehouden bij tienduizenden Belgische, Franse, Italiaanse, Portugese en Spaanse consumenten, blijkt dat 67% van de producten die we gebruiken, wordt weggegooid na een panne. Aan de vooravond van International Repair Day wil Test Aankoop de fabrikanten aanmoedigen inspanningen te doen om de repareerbaarheid van hun toestellen te verbeteren. De consumentenorganisatie wil ook bijdragen om lokale SHAREPAIR-herstelinitiatieven mee op de kaart zetten zoals in Leuven, Roeselare en Ottignies-Louvain-la-Neuve. Consumenten kunnen deze strijd overigens ook steunen, bijvoorbeeld door problemen met voortijdige veroudering te melden op www.terapkapot.be.

Vervangen ondanks herstelbaarheid

Uit de enquête van Test Aankoop en haar zusterorganisaties blijkt dat wanneer toestellen stuk lopen er in veel gevallen niet eens aan herstelling wordt gedacht. Volgens de bevraging van de consumentenorganisatie zou op het ogenblik van vervanging toch nog 30% van de hightechapparaten (smartphones, tv's, laptops, tablets, camera's, printers) kunnen worden gerepareerd.  Een percentage dat zelfs tot zo’n 43% stijgt voor kleine huishoudtoestellen zoals stofzuigers, espressomachines, microgolfovens, strijkijzers, keukenmachines, friteuses en tot 50% voor grote huishoudtoestellen (vaatwasmachines, wasmachines, droogtrommels, koelkasten).

Een weg vol obstakels

Er zijn veel obstakels voor consumenten die hun toestel willen laten repareren. Bij de meeste smartphones (met uitzondering van de Fairphone) is het bijvoorbeeld erg moeilijk om de batterij zelf te vervangen.  De meeste gebruikers gaan daarom via de fabrikant, wat betekent dat zij veel meer betalen voor een herstelling dan wanneer zij zelf een nieuwe batterij zouden kopen. Andere producten, zoals bluetooth-luidsprekers of draadloze koptelefoons, hebben een batterij die zelfs helemaal niet kan worden vervangen. Als die het eenmaal begeeft, mag het hele apparaat worden weggegooid, ook al zou het nog perfect kunnen werken.  Een ander veel voorkomend obstakel bij reparaties is het gebruik van lijm in plaats van schroeven, bijvoorbeeld bij wasmachines. Pogingen tot het uiteen halen van gelijmde onderdelen kunnen schade aan het toestel veroorzaken. Om het weer in elkaar te krijgen, moet het product dan weer opnieuw gelijmd worden. Als dit niet correct gebeurt, kan het toestel minder bestand zijn tegen stof of water. Bovendien zijn sommige reserveonderdelen niet beschikbaar of zo duur om de consument te ontmoedigen hun product te laten repareren, en dan hebben we het nog niet over de hoge herstelkosten die worden aangerekend. Waarom €850 betalen om uw TV te laten repareren als u een nieuwe hebt voor nauwelijks €100 meer?

Strijd voor meer herstellen

Test Aankoop strijdt al jaren tegen vervroegde veroudering, met name via zijn groepsvordering tegen Apple, zijn tests die de levensduur van de op de markt gebrachte apparaten beoordelen (gesteund door het EU-programma PROMPT) maar ook via het platform www.terapkapot.be waarop consumenten hun te snel defecte producten kunnen melden. "Op International Repair Day willen we een duidelijke boodschap sturen naar fabrikanten: ontwerp uw producten rekening houdend met herstelbaarheid en een langere levensduur en verminder de obstakels voor degenen die hun producten wensen te repareren", zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop.

 

 

Recht op Repareren

Test Aankoop steunt en werkt mee aan de ‘recht op repareren’- campagne van Repair&Share (een initiatief van het Netwerk Bewust Verbruiken).  Deze campagne heeft tot doel om fabrikanten, detailhandelaars en politieke overheden ervan te overtuigen om voor alle consumenten een recht om te laten repareren in het leven te roepen. 

 

Overzicht events op International Repair Day

In het kader van de Europese SHAREPAIR campagne wil Test Aankoop enkele events mee in de kijker zetten.

Roeselare

Op 16 oktober stad Roeselare een repair day in RSL Op Post (Sociaal / circulaire hub in RSL) Brugsesteenweg 44

www.roeselarerepareert.be
Facebook event
Programma
Posters

 

Leuven

Een hele reeks events doorheen de stad worden op zaterdag 16/10 georganiseerd.

Platform : www.leuvenfixt.be
https://www.leuvenfixt.be/events/international-repair-day
https://www.facebook.com/events/181478294081830?ref=newsfeed

 

    

 

 

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.