Nieuws

Moet ik de winst die ik haal uit de verkoop van tweedehandsspullen, aangeven?

Neen, normaliter niet. Maar het is onmogelijk om duidelijk de streep te trekken vanaf wanneer de fiscus zal oordelen dat je niet meer van "normaal" kunt spreken.

30 juni 2021
winst verkoop tweedehands

De tweedehandsmarkt is aan het boomen. Ook jij verkoopt als particulier misschien af en toe iets tweedehands, online of via het klassieke systeem van de rommelmarkt en de garageverkoop. Die doorverkoop kan je wat extra inkomen opleveren. Dus is het maar de vraag of je de opbrengst van zo'n occasionele verkoop in je belastingaangifte moet opnemen of niet.

Het antwoord is: normaliter niet, want dat valt onder wat de fiscus "normale verrichtingen van het beheer van een privévermogen" noemt. 

Toch betekent dat niet dat iedere particuliere verkoper altijd aan belasting zal ontsnappen. Want stel dat je erg vaak verkoopt. Dan kan de fiscus oordelen dat het duidelijk niet meer kan worden gezien als de normale gang van zaken voor een privévermogen. In dat geval zal hij de opbrengst als een divers inkomen of zelfs als een beroepsinkomen beschouwen en je daarop belasten. 

Het is niet mogelijk om concreet te bepalen vanaf wanneer het voor de fiscus niet meer "normaal" is en de opbrengst belastbaar wordt. De frequentie van de verkopen speelt zeker een rol, maar ook bijvoorbeeld de professionele aanpak of het feit dat de verkopen in het verlengde liggen van je hoofdactiviteit. Gewoon wat van je kleren van het vorige seizoen aan de man brengen zou geen probleem mogen zijn. Maar als je regelmatig spullen opkoopt om opnieuw door te verkopen, zal dat sneller als belastbaar worden beoordeeld.

Zit je met een vraag?

Misschien heb je nog een andere vraag over de verkoop van tweedehandsspullen. Neem dan zeker een kijkje in ons dossier over hoe je veilig tweedehands kunt verkopen.

Voor fiscale vragen kun je ook elke werkdag contact nemen met de experts van onze Adviesdienst, van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag) op het nummer 02 542 33 97.

BEL 02 542 33 97

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

1 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/07/2021

De fiscus belast de Belgen al voor minstens 55 %, we zijn het duurste land ivm met belastingen in de wereld na Japan. Het is een pure schande, want diezelfde ficus (belastingen) geeft het zuurverdiende geld van de hardwerkende Vlaming gewoon weg aan al wie hier aanspoelt en NOOIT een 1 euro heeft bijgedragen ! En nu zouden ze ons belasten op hetgeen we zelf gekocht hebben en betaald hebben, na aftrok van ons 100 taksen en belastingen... Het is tijd dat we op straat komen......Dit gaat véél te ver. Rekening houdend met ons 6 regeringen en 66 Ministers en Staatsecretarissen + al de rest......