Waarom je de wettelijke garantie nu makkelijker zult kunnen inroepen

De wettelijke garantie is een van de belangrijkste rechten van een consument tegenover een handelaar. Er zijn strikte regels over hoe hij je tijdens twee jaar een oplossing moet bieden als je vaststelt dat het goed dat je kocht, niet (meer) doet wat het moet doen.
Die regels bestaan al lang maar tot nog toe blijkt in de praktijk jammer genoeg dat de bescherming soms wordt uitgehold. Daar komt verandering in dankzij een recente wetswijziging. Voor aankopen vanaf 1/6/2022 zul je voortaan beter beschermd zijn. Jammer genoeg werd de lijn niet doorgetrokken voor oudere aankopen.
De garantie voor aankopen vanaf 1/6/2022
De basisregel van de wettelijke garantie is dat je gedurende twee jaar van de verkoper kunt eisen dat hij het defecte toestel gratis herstelt of je gewoon een ander geeft. Voor aankopen vanaf 1/6/2022 kun je die bescherming gedurende de hele periode van twee jaar inroepen door gewoon te tonen dat er een probleem is met het product. Dat is een grote verbetering in vergelijking met vroeger, toen je in de praktijk niet echt sterk stond als het probleem pas na de eerste zes maanden opdook omdat je dan moest bewijzen dat het probleem reeds bij de aankoop bestond.
Je mag gedurende heel de periode van de wettelijke garantie automatisch een oplossing verwachten van de verkoper, tenzij hij kan bewijzen dat het probleem het gevolg is van iets wat jij hebt gedaan, bijvoorbeeld omdat je het product hebt laten vallen of verkeerd hebt gebruikt.
De garantie voor aankopen van vóór 1/6/2022
Met een aankoop van vóór 1/6/2022 blijft de vroegere regeling gelden. In dat geval mag de verkoper beslissen om de wettelijke garantie alleen toe te passen als jij kunt bewijzen dat het probleem reeds op het moment van de aankoop ten minste in de kiem aanwezig was als het pas na de eerste zes maanden opduikt. Dat is bijna onmogelijk zonder dat je een dure expertise laat uitvoeren.
Meer info over de garantie
Wij beschikken over een dossier waarin we van naaldje tot draadje uitleggen in welke gevallen je de wettelijke garantie kunt inroepen en hoe je dat het best aanpakt. Want soms is herstelling of vervanging niet mogelijk. En je wilt wellicht ook weten of de wettelijke garantie ook geldt bij de aankoop van een tweedehandsproduct of tijdens de koopjesperiode. Je zult er ook kunnen lezen dat de garantieregeling eveneens van toepassing is op de levering van digitale inhoud en digitale diensten, met weliswaar een andere termijn. Het dossier beschrijft ook enkele andere vormen van bescherming die nuttig kunnen zijn als er iets mis blijkt te zijn met je aankoop.
Zit je met een probleem?
Geef het vooral niet te snel op als het je niet lukt om je rechten te laten gelden. Als het niet lukt, kun je terecht bij de experts van onze Adviesdienst, elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag) op het nummer 02 542 34 34.
BEL EEN EXPERT VAN ONZE ADVIESDIENST