Nieuws

Wat met je ecocheques na de invoering van de nieuwe energielabels

12 maart 2021

Op 1 maart zijn de energielabels voor een aantal huishoudtoestellen vernieuwd, en dat heeft ook gevolgen voor het gebruik van je ecocheques. Vooraleer je huishoudelektro gaat shoppen, ontdek hier welke toestellen met nieuw label je met ecocheques kunt betalen.

Sinds 1 maart 2021 heeft een hele resem huishoudapparaten een nieuw Europees energielabel opgeplakt gekregen, dat kon je al lezen in ons nieuwsbericht van 16 februari. De nieuwe labels zijn in één oogopslag te herkennen aan de QR-code bovenaan en de energieklassen gaande van A voor uiterst energie-efficiënt tot G voor energieverspillend.

Ook nieuwe voorwaarden voor ecocheques

De toestellen in kwestie moeten aan strengere energievereisten voldoen, en worden op basis van andere tests en metingen in klassen ingedeeld. De vernieuwing van de labels heeft daarom ook gevolgen voor wat je voortaan met je ecocheques kunt betalen. Wees gerust, je kunt ze nog altijd gebruiken om energiezuinige elektro te kopen, alleen niet meer voor dezelfde energieklassen als voorheen. We doen de toer langs de apparaten waarvoor er een en ander wijzigt:

Koelkasten, diepvriezers en wijnkoelersVaatwassers

Wasmachines en wasdroogcombinaties

 

Tv- en computerschermen

Ecocheques voor toestellen met oud label nog tot eind november

Toestellen met het oude label met klassen van A+++ tot D die op de markt zijn gekomen vóór 1 november 2020, mogen nog verkocht worden tot 30 november 2021.
Tot die tijd mag je voor alle apparaten vanaf klasse A+ nog altijd je ecocheques inwisselen.

Ecocheques voor andere elektrotoestellen

In september 2021 wordt het label van lampen vernieuwd, in de komende jaren volgen ook airco- en ventilatiesystemen, droogkasten en stofzuigers. Tot dan kun je voor energiezuinige producten uit die categorieën je ecocheques blijven gebruiken zoals vroeger.

Meer weten?

Hier kom je alles te weten over wat er precies anders is aan de nieuwe energielabels. Je vindt er ook voor elke toestelcategorie een rekenmodule om het verschil in energieverbruik, jaarlijkse elektriciteitskosten en milieu-impact te berekenen tussen de verschillende klassen op het nieuwe label.

Naar de website met alle informatie over het nieuwe energielabel

En voor elk nieuw toestel dat je koopt, check je het best de testresultaten en verbruikscijfers in onze koopwijzers koelkasten, vaatwassers, wasmachines en televisies.

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

7 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/07/2021

Ik heb geen echt vergelijkende testen gevonden over zuinige vrijstaande koelkasten zonder diepvries.Momenteel worden beide (nieuwe en oude) labels aangeboden en zorgt dit uiteraard voor verwarring.Ik vrees dan ook dat een zuinig toestel overdreven zal worden beprijst waardoor het terugverdien effect slechts op lange termijn maar zal resultaat zal opleveren.Verder is het ook zo dat defecten tegenwoordig sneller optreden en herstellers woekerprijzen vragen zodat men eerder geneigd is terug een nieuw toestel te kopen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021
, Gereageerd:

Dag Dirk, we kunnen jammer genoeg niet alle producten testen, ergens dienen we een keuze te maken. Toch kunnen we je wel op weg helpen met een energiezuinig toestel via deze link: https://www.test-aankoop.be/nieuw-energielabel/koelkast-diepvries Ook via deze link kan je meer te weten komen in onze video over de BELT-labels: https://www.test-aankoop.be/nieuw-energielabel ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/02/2021

Ik had verwacht dat test-aankoop ook iets zou zeggen over de eco-cheques. Die zijn 2 jaar geldig en mag je alleen gebruiken voor elektrische toestel met een A+ - die vedwijnt. Bestaan er nieuwe voorwaarden voorwaarden voor de ECO-CHEQUES - die worden heel veel gegeven, maar geen woord daarover

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/03/2021
, Gereageerd:

Beste Erik, we hebben hier inderdaad een artikel over. Want sinds 1 maart 2021 zijn de energielabels voor een aantal huishoudtoestellen vernieuwd, en dat heeft inderdaad ook gevolgen voor het gebruik van je ecocheques. Vooraleer je huishoudelektro gaat shoppen, ontdek hier welke toestellen met nieuw label je met ecocheques kunt betalen: https://bit.ly/2OU6JP8  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/02/2021

Aan de ene kant goed maar aan de andere kant slecht, gaan ze iets veranderen wat mensen kennen, denk dat er veel verwarring rond gaat komen. 3 vragen. 1 die label houdt dat rekening met het soort apparaat want een tv en wasmachine hebben een heel anders verbruik vanwege een ander soort werking? 2 gaan die apparaten wel 100 procent presteren niet dat ze minder worden omdat ze het A label binnen willen halen? 3 Wat met mijn ecocheques daar zou je alleen A of beter mee kunnen betalen en aangezien er voor tv s al geen A labels bestaan met de nieuwe labels dat ik ergens gelezen heb als vb, komt daar een aanpassing op dat je tot C kunt aankopen ofzo ik wil best mijn eco afdruk verlagen, maar ik ga ook echt geen belachelijke prijzen ervoor betalen, niet iedereen heeft het Breed?

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

Ik vindt het nu al kiet gemakkelijk om te kiezen uit sommige apparaten met al die ++++ er achter. Gelukkig komt er nu verandering in mijn gezin willen onze afdruk op het klimaat zo klein mogelijk houden. Dit zal nu misschien weer iets makkelijker zijn.

@ Testaankoop misschien een idee om in jullie tool de mogelijkheid dat je zonnepanelen hebt te zetten als je een toestel wil kopen daar ook rekening mee gehoden wordt.

Wij moeten nu door verbouwingen kiezen voor warmwater ofwel gas of elektriciteit. Dit vind je nergens in weer wat dan de beste keuze is. Boiler of gasbrander.

Grt

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020
, Gereageerd:

Hallo David, het is inderdaad niet evident om te weten welk verwarmingssysteem je best kiest. Ga gerust ons dossier hierover raadplegen via volgende link : https://bit.ly/36fRy9H  . Je post heb ik alvast intern doorgestuurd naar de betrokken dienst zodat die kunnen bekijken of het technisch mogelijk is om deze informatie op te nemen in de tool. Uiteraard kan je als abonnee bij ons terecht voor meer en gepersonaliseerd advies, je kan hiervoor bellen naar de Energielijn op het nummer 02/542.33.86 (elke werkdag tot 17u, vrijdag tot 16u). Mvg, ^An