Nieuws

Wat als het product dat ik via Click & Collect bestelde, me uiteindelijk niet bevalt?

Sinds 27/3/2021 mag je alleen nog op afspraak binnen in een zogeheten niet-essentiële winkel. Vaak is er wel de mogelijkheid van Click & Collect. Is dat een verkoop op afstand? Anders gezegd, beschik je dan over een bedenktermijn waarbinnen je zonder kosten op je aankoop kunt terugkeren?

29 maart 2021
Click & Collect

 

Je mag momenteel alleen een winkel van niet-essentiële producten binnen als je een afspraak hebt gemaakt. Niet iedereen is daar wild van. De kans is reëel dat heel wat handelaars zullen teruggrijpen naar het systeem van Click & Collect zoals we dat reeds in december 2020 meemaakten.

Als je iets online of via de telefoon bestelt via Click & Collect, ga je je aankoop in de winkel zelf ophalen. Het is echter maar de vraag of je dan onder de regeling valt van de verkopen op afstand omdat je online iets bestelt en betaalt, of dat je alleen iets bestelt dat je gaat ophalen en op dat ogenblik betaalt. Dat maakt juridisch een verschil uit.

Is het een verkoop op afstand of niet?

Een verkoop op afstand is een contract tussen een handelaar en een consument dat via een georganiseerd systeem op afstand tot stand komt: via internet, de telefoon, een catalogus … Zonder dat de twee partijen fysiek samen zijn zodra de procedure van de eigenlijke aankoop begint tot het ogenblik waarop het contract is gesloten.

Op basis van die definitie hoort Click & Collect a priori onder die categorie thuis. Zelfs wanneer het gekochte product niet bij jou thuis of op een specifiek afhaalpunt wordt geleverd, maar je het zelf in de winkel moet gaan ophalen. Dat betekent dat het wettelijke herroepingsrecht van toepassing is: je hebt vanaf het ogenblik dat je het product hebt ontvangen (dus in dit geval: zodra je je naar de winkel hebt begeven en hebt betaald), het recht om je binnen 14 kalenderdagen nog te bedenken. Gedurende die 14 dagen mag je het product dus nog terugbrengen en je geld terugvragen.

Anderzijds is het zo dat bij een verkoop op afstand de verkoop echt gesloten is en dus ook betaald zodra je de bestelling hebt afgerond. Wanneer je daarentegen alleen vraagt om iets voor je weg te leggen en je het product in de winkel nog wilt bekijken en pas dan de knoop zult doorhakken om het al dan niet te kopen, dan gaat het om een verkoop ter plekke. En als je dan effectief koopt, kun je niet terugvallen op een bedenktijd.

Voor alle zekerheid

Zoek maar beter op de website of de verkoper bepaalt hoe hij het ziet wanneer je het product dat je via Click & Collect hebt besteld, uiteindelijk niet koopt of het niet gaat ophalen.

Onthoud ook dat er bepaalde producten zijn waarbij je je sowieso achteraf niet meer kunt bedenken. Voor meer details verwijzen we naar ons dossier waarin we de gevallen preciseren waarvoor geen herroepingsrecht geldt.

Hou het hoe dan ook veilig

Aangezien je voor je Click & Collect naar de winkel toe moet, blijven de essentiële coronavoorschriften geldig. Je mag alleen binnen mét een mondmasker en er wordt je gevraagd om je handen te ontsmetten. Je mag hooguit 30 minuten in de winkel blijven en je mag je door maximaal één persoon laten vergezellen mits de betrokkene met jou samenwoont.

Heb je een geschil met een handelaar?

Wij beschikken over een apart platform waar je je klacht rechtstreeks bij de handelaar kunt indienen

NAAR ONZE KLACHTENBOX