Getuigenis

Dankzij Testaankoop kreeg een slachtoffer van phishing haar geld terug

15 mei 2023
phishing terugbetaling scam

Mevrouw Nathalie Pirotte wou een helm verkopen op Marketplace, de tweedehandssite van Facebook. Ervan uitgaand dat dit veilig was, had ze niets in de gaten toen een oplichter op haar advertentie reageerde. Tot die haar € 2 400 armer maakte. Omdat haar bank niets wou ondernemen, hielp onze juridische dienst haar om haar geld terug te krijgen.

Context van de oplichting

Mevrouw Pirotte en haar man hadden een aantal artikelen te koop aangeboden op Facebook Marketplace. Op een dag werden ze gecontacteerd door een zekere heer Karim Wango, die geïnteresseerd was in hun advertentie voor een "Shark" helm maat S. Hij vroeg of het artikel nog beschikbaar was en of hij het kon kopen.

Phishing via Marketplace

De zogenaamde Karim Wango stelde voor om het geld onmiddellijk over te schrijven naar de bankrekening van mevrouw Pirotte en de verzendkosten via Mondial Relay voor zijn rekening te nemen. Mevrouw Pirotte ging daarmee akkoord en logde in op de website van Mondial Relay. Daarna verrichtte ze verschillende handelingen met haar bankkaart en kaartlezer om een gebruikersaccount aan te maken. 

Omdat ze zich van geen kwaad bewust was, dacht ze oprecht dat die handelingen nodig waren om de betaling van de koper te kunnen ontvangen.

Een van de twee banken belde haar echter kort daarna om verdachte bewegingen op haar rekening te melden en haar te helpen de rekening te blokkeren.

Mevrouw Pirotte besefte dat ze het slachtoffer was geworden van phishing. Ze ontdekte dat er al € 2400 van haar rekening bij een andere bank was gehaald en liet die eveneens blokkeren. Bij nazicht van haar rekeningafschriften zag ze dat het geld naar een Paypal-rekening was versluisd.

Vraag om tussenkomst van de bank

Mevrouw Pirotte deed al wat ze kon om tot een oplossing te komen. Eerst en vooral nam ze contact op met Paypal. Daar kreeg ze te horen dat de hulp van de bank nodig was om de begunstigde van de betalingen op te sporen.

Daarnaast deed ze aangifte van oplichting bij de politie en opende ze een dossier bij de fraudedienst in Brussel.

Na contact met onze juridische dienst stuurde ze tot slot een e-mail naar haar bank met alle informatie waarover ze beschikte om een terugbetaling te vragen.

Weigering van de bank om tussen te komen

Jammer genoeg kreeg mevrouw Pirotte geen gunstig antwoord van de bank.

De fraudeafdeling argumenteerde dat er vertrouwelijke informatie, nodig voor de uitvoering en bevestiging van de verrichtingen, was meegedeeld aan derden. Volgens de bank was er met andere woorden sprake van een grove nalatigheid.

De bank besloot dus dat ze niet aansprakelijk kon worden gesteld voor de fraude en raadde mevrouw Pirotte aan om het resultaat van het gerechtelijk onderzoek af te wachten.

Tussenkomst van Testaankoop

Bij mevrouw Pirotte kwam dat nieuws aan als een donderslag bij heldere hemel. Ze kon niet begrijpen dat haar bank haar aan lot overliet. Achteraf bekeken beseft ze natuurlijk dat ze naïef is geweest. Omdat ze nog nooit te maken had gehad met deze vorm van oplichting en vertrouwen had in Facebook Marketplace, rook ze echter geen onraad.

Bovendien zijn zij en haar man trouwe klanten van de bank, die nooit enig probleem hebben gehad. Ze snapt niet dat de bank daar geen rekening mee hield bij haar beslissing.

Op haar vraag verzocht onze juridische dienst de bank nogmaals namens haar om tussenbeide te komen.

Wat doet Testaankoop en hoe kunnen we consumenten helpen?

Testaankoop stelt zich al meer dan 60 jaar volledig onafhankelijk ten dienste van de consument.

Wij zetten ons volledig in om aan de noden van de consumenten te voldoen, om hun rechten en belangen te verdedigen en om hun positie op de markt te verbeteren en te versterken.

Testaankoop biedt fraudeslachtoffer juridische hulp

Op ons aanraden heeft mevrouw Pirotte haar klacht bij de politie vervolledigd en zich benadeelde persoon verklaard alvorens de zaak aan ons over te dragen.

Vervolgens heeft onze juridische dienst contact opgenomen met de bank om op de argumensten ten gunste van mevrouw Pirotte te wijzen. Ook verzochten we de bank om een tussenkomst voor de geleden schade.

Resultaat: alles terugbetaald

Enkele dagen later ontvingen we een reactie van de bank, en deze keer was die wel positief. De bank liet ons weten dat ze mevrouw Pirotte intussen een commerciële tegemoetkoming had aangeboden.

Slachtoffer kreeg al het gestolen geld terug

Mevrouw Pirotte liet ons weten dat haar bank inderdaad akkoord was gegaan om de € 2400 terug te betalen.

Opgelucht over de goede afloop wou ze ons daar uitdrukkelijk voor bedanken: “Deze keer schrijf ik niet naar jullie om hulp te vragen, maar om jullie te bedanken voor de opvolging van mijn fraudedossier. Dankzij jullie inspanningen heb ik al het geld dat gestolen was, tot de laatste cent teruggekregen.”

Tips van Testaankoop om je te beschermen tegen phishing

Het verhaal van ons lid toont aan dat iedereen het slachtoffer kan worden van phishing. Daarom geven we 10 gouden regels om phishing te voorkomen

Online pogingen tot phishing herkennen en voorkomen

Phishing kan vele vormen aannemen en oplichters spelen steeds vaker in op de actualiteit om hun slachtoffers over de streep proberen te trekken.
Pogingen tot phishing kunnen gedaan worden via e-mail, telefoon, sociale netwerken of zelfs een QR-code.

Lees al onze tips om phishingpogingen te herkennen in dit dossier.

Conclusie

Wie wordt opgelicht, voelt zich vaak machteloos. Veel slachtoffers hebben de grootste moeite om een schadevergoeding te verkrijgen. Zelfs als ze, net als mevrouw Pirotte, zeer snel de bank op de hoogte hebben gebracht. 

Ken je rechten als consument en laat je bij een geschil bijstaan door Testaankoop

Zonder de hulp van onze juridische dienst zou de zaak van ons lid heel anders afgelopen zijn.

Om je in geval van een geschil te kunnen verdedigen, is een goede kennis van de wetgeving nodig. Daarom voelen veel consumenten zich snel machteloos en in de steek gelaten.

Testaankoop zorgt ervoor dat jij niet alleen staat en begeleidt je met de nodige juridische expertise die het verschil kan maken.

Heb je vragen over je rechten, neem dan telefonisch contact op met onze Juridische Adviesdienst, van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 17.00 uur (vrijdag tot 16.00 uur).

Bel onze juridische experts