Getuigenis

"JustFab": let op voor het automatisch abonnement bij online aankopen

24 maart 2023
JustFab automatisch abonnement

Een lid, Havane Uzek, nam contact met ons op omdat ze ten onrechte een automatisch abonnement (VIP-status) kreeg aangerekend bij JustFab, de online schoenenwinkel. Dankzij onze tussenkomst werd ze volledig terugbetaald.

Wat is JustFab?

JustFab is een Spaanse online verkoopsite voor schoenen: sportschoenen, pumps, laarzen, sandalen, … die artikelen tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden aanbiedt.

JustFab presenteert zichzelf als een geëngageerd en inclusief merk, met respect voor iedereen die betrokken is bij hun bedrijf en biedt artikelen voor alle lichaamstypes. Hun website heeft een community van een miljoen leden wereldwijd.

Hoe werkt het JustFab-abonnement?

De voordelen van een JustFab-abonnement

Toen ons lid een bestelling plaatste voor een paar schoenen bij JustFab werd ze zonder haar toestemming als VIP-lid ingeschreven. Wie een VIP-abonnement heeft, geniet talrijke voordelen zoals:

  • lagere prijzen;
  • toegang tot exclusieve aanbiedingen;
  • toegang tot een honderdtal nieuwe artikelen;
  • gratis retourneren en omruilen.

De risico's van een JustFab-abonnement

Let op voor het “ledenkrediet” dat gekoppeld is aan de VIP-status van JustFab-klanten. Daarin staat dat als je gedurende de maand geen paar schoenen koopt of de maand “overslaat”, je € 44,95 in rekening wordt gebracht (wat overeenkomt met een ledenkrediet dat je bij de volgende aankoop kunt gebruiken).

De vermelding “de maand overslaan” is hier belangrijk. Vóór de 5de van elke maand moet je formeel verklaren dat je deze maand niets zult kopen via je VIP-abonnement. Als je dat niet doet, wordt dit bedrag automatisch in rekening gebracht, ook al heb je niets gekocht.

Op de website van JustFab staat dat “ledenkredieten” nooit vervallen. Als je hier niet op let, kan de rekening na een paar maanden dus erg hoog oplopen.

achat en ligne

Probleem met het automatische abonnement van JustFab

In ons geval nam mevrouw Uzek contact met ons op omdat ze JustFab via verschillende e-mails duidelijk had gemaakt dat ze de VIP-status niet wilde. Toch werd haar kaart verschillende keren gedebiteerd, hoewel ze geen enkele aankoop had gedaan.

Daarop hebben we contact opgenomen met het Spaanse bedrijf en gevraagd om mevrouw Uzek volledig te vergoeden. Na verschillende herinneringen heeft JustFab uiteindelijk het volledige bedrag teruggestort.

Onze tips om veilig online te kopen

Let op verschillende factoren als je online koopt. Er bestaan betrouwbare, maar ook duidelijk oneerlijke webshops. Wees dus voorzichtig.

Check voordat je op de knop “kopen” klikt een aantal zaken om te weten of de webshop waarop je wilt kopen betrouwbaar is.

Ontdek al onze tips in ons dossier: Veilig kopen op internet.

Een probleem bij online aankopen?

Als je, zoals mevrouw Uzek, al soortgelijke problemen hebt ondervonden tijdens een online aankoop (automatisch abonnement of andere), aarzel dan niet om een klacht in te dienen via de Testaankoop klachtenbox of contact op te nemen met onze juridische experts. Zij zullen je helpen om je rechten te doen gelden en een terugbetaling te bekomen.

BEL 02 542 34 34