Nieuws

De top 3 beste wokpannen met antiaanbaklaag volgens onze experts

Een nieuwe wokpan nodig? Uit onze testresultaten blijkt dat een goede wok niet duur hoeft te zijn. Onze experts hebben uitgebreid keramische en niet-keramische wokpannen getest. Wij maakten een selectie voor je van de beste 3 wokpannen met antiaanbaklaag.

22 december 2023
de beste wokpan met antiaanbaklaag

Waarom is het belangrijk om de juiste wokpan te kiezen?

Het kiezen van de juiste wokpan verbetert niet alleen de kwaliteit van je gerechten, maar maakt ook het kookproces efficiënter en plezieriger. Een wokpan van kwaliteit is gemakkelijk te hanteren, zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling, is duurzaam, heeft een goede antiaanbaklaag en een prettige handgreep. Bekijk de top 3 beste wokpannen die aan deze voorwaarden voldoen.

Soorten wokpannen

Er bestaan verschillende soorten wokpannen: 

  • Traditionele wokpan van plaatstaal;
  • Wokpan met antiaanbaklaag;
  • RVS wokpan;
  • Elektrische wok. 

Voor deze test hebben we wokpannen met antiaanbaklaag getest. Denk eerst goed na welke wokpan het beste bij jouw behoeftes past. In onze koopgids lees je meer over de verschillen tussen deze wokpannen. 

Keramische en niet-keramische wokpannen 

Wat is het verschil tussen een keramische en niet-keramische wokpan? Voor niet-keramische pannen wordt ook wel de term Teflon (een merknaam voor PTFE) gebruikt. Deze pannen hebben een speciale chemisch samengestelde laag met sterke antiaanbak eigenschappen

Keramische pannen hebben een ander type toplaag, die eveneens als antiaanbaklaag fungeert. Die laag bij keramische pannen werkt ook prima, maar gemiddeld iets minder goed dan bij een Teflon-pan. Keramische wokpannen zijn over het algemeen duurder dan niet-keramische wokpannen. 

Testresultaten wokpannen

de beste wokpan met antiaanbaklaag

Onze experts hebben een uitgebreide test gedaan naar de kwaliteit van 11 keramische en niet-keramische wokpannen. Zij hebben zorgvuldig rekening gehouden met factoren zoals het gebruiksgemak, de stevigheid en veiligheid van de wokpannen. 

Bekijk top 3 wokpannen

Labotests 

Onze uitgebreide labotest van wokpannen omvat diverse aspecten. Zo hebben alle modellen moeiteloos de weerstand tegen hitte doorstaan. Ook bij de zogenaamde vermoeidheidstest, waarbij werd gekeken of de handvaten bestand waren tegen het gewicht in de wok tijdens het koken, kwam naar voren dat geen enkel handvat vervormde. 

Bij de test van de weerstand tegen corrosie waren twee producten niet goed genoeg: bij de BEKA Energy antikleef wokpan bleef er wat kleven in de pan, maar vertoonde geen blijvende schade, terwijl de IKEA 365+ wok blijvende blaasjes op de antiaanbaklaag vertoonde. 

De temperatuuruniformiteit toonde aan dat de HEMA Wok Milano op dit vlak de beste prestatie leverde. Deze wokpan en nog een ander model van IKEA, zijn beiden vrij dun. Dat betekent dat deze pannen snel opwarmen (tussen de 45 en 51 seconden). Dat is prettig, maar om verbranding van je voedingsmiddelen te voorkomen, zet je best alvast je ingrediënten klaar voordat je de pan op ‘t fornuis zet. Wat betreft de thermische veiligheid voldeden alle pannen aan de normen. Enkel bij de BEKA Energy antikleef wokpan werd het tweede handvat te warm (74 °C), maar dankzij een waarschuwing op de verpakking viel de wok toch binnen de norm. 

Als laatste ondergingen alle pannen een krastest om de hechting van de coating te testen. Voor zowel deze hechting van de coating als de test op slijtagebestendigheid en concaviteit (de holte van de wokpan), viel op dat de keramische modellen over het algemeen minder goed scoorden.

iemand staat te wokken in de keuken met wokpan

Praktische test

Om te zien hoe makkelijk de wokpannen te hanteren waren, hebben we ook in elke wok éénzelfde gerecht klaargemaakt: een wokschotel met kip en groenten. We observeerden daarbij de ergonomie, het gewicht, de handgrepen en hoe makkelijk de wokpannen te reinigen waren. 

Stevigheid

In het labo gaven onze experts ook een score voor de stevigheid van de verschillende wokpannen. Los van de resistentie van de antiaanbaklaag, is het duidelijk dat de wokpannen van Hema en IKEA minder bestand zijn tegen intensief gebruik en waarschijnlijk vlugger aan vervanging toe zijn. Zo zagen we na de praktische testen verschillende kleine deukjes, terwijl de andere wokpannen hier geen last van hadden. 

Daarnaast kwam tijdens onze krastest duidelijk naar voren dat de coating bij de keramische wokpannen sneller verdween dan bij de niet-keramische wokpannen. Ook zal je deze pannen dus eerder moeten vervangen. 

Aanbevolen voor jou

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte!

Registreer je