Dossier

Verwacht geen mirakels van elektrische verwarming

11 oktober 2019
elektrische verwarming

Sommige verkopers beloven je buitengewone besparingen met elektrische verwarmingssystemen zoals infraroodverwarming of verwarming met lage inertie. Je doet er goed aan om hen niet op hun woord te geloven.

Voorbeelden

We geven je tot slot enkele voorbeelden waarmee je zelf straffe beweringen over elektrische verwarming kan ontkrachten.

A. Elektrische verwarming levert besparingen op...

www.aterno.be

Wil je echt weten hoe je kan besparen met de elektrische verwarming van Aterno?

De beste oplossing is volgens ons geen gratis gids aanvragen.

Dat zal een besparing opleveren. De verwarming van Aterno, waarvan de marketing in de afgelopen jaren nogal intensief was, is elektrische verwarming “met lage inertie" afkomstig uit Frankrijk die wordt verkocht tegen woekerprijzen. De website vermeldt geen prijzen: je moet een vertegenwoordiger laten langskomen om een prijs te krijgen: dat alleen al zou de alerte consument wantrouwig moeten maken. Wij hadden eind 2013 aan een van onze onderzoekers gevraagd om een offerte te verkrijgen. Voor een mobiele radiator was dat 2330 EUR + 285 EURO voor de regeling, maar als de bestelbon onmiddellijk werd ondertekend, liet Aterno royaal de 285 EUR vallen. We halen dit mooie surrealistische argument aan dat in de uitleg stond: "1/5e verbruikt, 4/5e afgegeven".

Onze Franse collega's van UFC-Que Choisir hebben in 2009 een van hun radiatoren getest om tot de conclusie te komen dat, hoewel de thermostaat goed werkte, het toestel de gevraagde prijs totaal niet waard was.

B. Energiezuinig, heilzaam voor de gezondheid, ecologisch...

www.infralia.com/infrarood-verwarming/

  • "Infrarood verwarmingspanelen zijn zeer energiezuinig en beperken het energieverbruik tot 50% van de traditionele manieren van verwarmen”.
  • De prijs van infrarood verwarming wordt laag gehouden omdat er geen zware installatiekosten aan verbonden zijn. Met een eenvoudig stopcontact kan u al van start gaan.
  • "Het is een heel comfortabele manier van verwarmen, die bovendien gunstige effecten heeft op de gezondheid."
  • "Ecologisch: behalve de lage energiekosten, bestaan de verwarmingspanelen uit gerecycleerd materiaal.”

Men kan zich afvragen waarom niet iedereen gebruikmaakt van (elektrische) infraroodverwarming… Eén waarheid: geen zware installatiekosten en de elektrische verwarming vereist alleen een stopcontact. Bij gebruik van het systeem in elke kamer moet echter de elektrische installatie worden versterkt.