Persbericht

Onkruid vergaat niet... toch niet met ecologische verdelgers

24 maart 2021

Nog even en de lente komt eraan. Helaas zal ook heel wat onkruid de kop opsteken. Test Aankoop ging na in hoeverre ecologische onkruidverdelgers doeltreffend zijn tegen ongewenste brandnetels en paardenbloemen. Resultaat? Hoewel fabrikanten snel resultaat beloven, werkt in realiteit geen enkele ecologische onkruidverdelger.

Alternatieven voor glyfosaat

Sinds 2018 is het verboden om onkruidverdelgers met glyfosaat te verkopen aan particulieren hetgeen ongetwijfeld een goede zaak is gezien de negatieve impact ervan op het milieu en onze gezondheid. Heel wat consumenten schakelen daarom over naar meer milieuvriendelijke alternatieven. Deze “ecologische” onkruidverdelgers werken op basis van actieve stoffen, zoals pelargonzuur, azijnzuur of een mengeling van vetzuren. Het zijn producten die meer inwerken op de bovengrondse delen van een plant en niet de wortel zelf verdelgen zoals producten op basis van glyfosaat wel doen. Test Aankoop hield 19 van deze ‘milieuvriendelijke’ onkruidverdelgers tegen het licht, van bekende merken zoals Roundup, DCM en Aveve tot Ecostyle en testte de effectiviteit op verschillende soorten planten: paardenbloem, gras, weegbree, klaver, mos, madelief en boterbloem.

 

Niet effectief

Na het aanbrengen van de bestrijdingsmiddelen rondom de planten, keek Test Aankoop wat het effect was na 1 uur, na 3 uur, na een dag, na een week en tenslotte na een maand. De consumentenorganisatie deed de test gedurende de maanden mei, juni, juli, september en oktober. “De resultaten zijn ronduit slecht. Geen enkel product slaagde erin het onkruid te verdelgen. Alleen de paardenbloem werd door de verschillende producten enigszins succesvol bestreden, maar na een maand bloeiden ze terug in volle glorie", zegt Simon November van Test Aankoop. “Op de verpakkingen van sommige producten staat aangegeven dat de eerste effecten “al na drie uur” of zelfs na één uur zichtbaar zijn, maar dat blijkt dus een flagrante leugen”, besluit de woordvoerder.

 

Niet goedkoop

De “ecologische” onkruidverdelgers hebben een stevig prijskaartje. Zo kosten de gebruiksklare, verdunde producten in een spuitbus zo’n € 15 per liter.  Daarmee kan je dan theoretisch gezien een tiental vierkante meter aanpakken. De geconcentreerde producten kosten gemakkelijke € 20 voor een kwart liter. Als je die hebt aangelengd, dan zou je er wel meer dan 100 m² mee kunnen besproeien. Het blijft wel behoorlijk veel geld voor producten die niet werken, benadrukt Test Aankoop.

 

Verbetering vereist

De slechte resultaten van onze test mogen geen rush op glyfosaat of andere chemicaliën teweegbrengen zegt Test Aankoop, dit omwille van de negatieve impact op het milieu en het risico op kanker. “We vragen aan de fabrikanten van ecologische onkruidverdelgers enerzijds om de efficiëntie van hun producten te verbeteren en om consumenten goed en juist te informeren over hun producten anderzijds”, zegt Simon November van Test Aankoop. "In de tussentijd kan de tuinier zich beroepen op bodembedekkers, voldoende borstelen, onkruidbranders en hogedrukreinigers om ongewenste plantgroei tegen te gaan”, besluit Test Aankoop.

 

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.