Het afscheid van de kerstboom: doe het zoals het hoort

Tenzij je een kerstboom met wortels in de pot hebt gekocht en je die in de tuin kunt planten, zul je hem weg moeten doen. Gelukkig denkt jouw gemeente aan jou en… aan de tapijten in jouw auto door begin januari kerstbomen in te zamelen. Natuurlijk is die inzameling enkel bedoeld voor echte kerstbomen (zonder kunstsneeuw op) en niet voor kunstbomen, die in principe duurzamer zijn. Als je vindt dat jouw boom intussen te veel plaats inneemt, kun je hem ook naar het containerpark brengen.
Met of zonder houten voet?
Net Brussel is in de hoofdstad belast met de ophaling van kerstbomen. Je kunt ze gewoon op het trottoir achterlaten op de dag van de ophaling van het groenafval. De houten voet, de pot en de decoratie moet je wel verwijderen.
In de twee andere gewesten moet je je licht opsteken bij de intercommunale die voor de afvalophaling instaat of bij de gemeente. Sommige staan in voor een ophaling bij particulieren, andere doen het gratis maar enkel op aanvraag. Ook daar mag je de kerstbomen op het trottoir zetten of leggen, zonder decoratie, pot of voet.
In de praktijk
De ophaling start in januari, na de feesten. Let wel: je mag de kerstboom enkel op het trottoir plaatsen op de dag van de officiële ophaling; doe je dat op een andere dag, dan kun je een pv krijgen. Je moet het trottoir achteraf ook schoonmaken als dat vuil zou zijn.
Heb je geen zin om de ophaling af te wachten, dan kun je jouw boom altijd bij het groenafval op een containerpark achterlaten.
Als je zelf composteert, moet je weten dat compost van een kerstboom nogal zuur is en dat je hem met compost van een andere oorsprong moet mengen. Doe je dat niet, dan is de compost op basis van de kerstboom eerder geschikt voor sierstruiken zoals de rododendron, die in zure grond moet staan.