Nieuws

Zijn duurdere takkenscharen het extra geld waard?

13 maart 2023
Snoeien met een takkenschaar

Je zou verwachten dat duurdere takkenscharen betere prestaties leveren en langer meegaan dan goedkopere modellen, maar onze test wijst iets anders uit. Al na 200 snoeibeurten zagen we heel wat slijtage, ook bij duurdere modellen.

Met een takkenschaar kun je houtige takken tot zo’n 3 cm dik doorsnijden. Het populairste type van takkenschaar, de papegaaienbek met kruisende messen zoals een bij gewone schaar, vind je in prijsklassen van rond € 30 tot wel driemaal zoveel. Doen die duurdere takkenscharen het ook beter en gaan ze langer mee?

Prestaties van takkenscharen

Onze praktische test van 15 takkenscharen op takken van verschillende diktes leverde enkele opmerkelijke resultaten op.

Snijvermogen van dure takkenscharen niet altijd beter

Twee modellen, waaronder de duurste, slaagden er niet in een mooi egale snede te maken bij takken van 3 cm, een dikte die alle geteste takkenscharen nochtans beloven aan te kunnen.

Een groot contrast met de goedkoopste takkenschaar uit onze test, die takken tot 3 cm moeiteloos doorknipt met een gave, cleane snede en zich zelfs bij takken van 4 cm diameter nog behoorlijk uit de slag trekt.

Hout van 4 cm dik kregen we maar met een kwart van de takkenscharen fatsoenlijk doorgeknipt. Vanaf die takdikte haal je dus beter de hand- of kettingzaag boven.

Gebruikscomfort van takkenscharen

Naast snijprestaties hadden we in onze test ook oog voor het gebruikscomfort. De beste takkenscharen uit onze test zijn solide, maar niet te zwaar en hebben ergonomische rubberen handgrepen voor een stevige grip.

De telescopische modellen, waarvan je de armen kunt uitschuiven om hoger hangende takken te snoeien, bleken volledig uitgetrokken moeilijk te hanteren.

Duurzaamheid van takkenscharen

Om de duurzaamheid van de takkenscharen te testen sneden we met elk model 200 takken van 2 à 3 cm diameter door, een aantal snoeibeurten waar je als doorsnee tuinier al snel aan zit. 

Slijtage na 200 keer snoeien 

slijtage aan snijbladen van takkenschaar

Na 200 snoeibeurten vertoonden sommige modellen al flink wat slijtage aan de messen. En het waren niet de goedkope takkenscharen die het meest gehavend uit de strijd kwamen. Met een takkenschaar uit de hogere prijsklasse haal je dus niet per definitie duurzaam gerief in huis.

Verrassende vaststelling: goedkoopste takkenschaar is de beste

De duurste takkenschaar eindigt als voorlaatste in het eindklassement, terwijl de goedkoopste uit het rijtje op bijna alle onderdelen van onze test grote onderscheiding haalt en het zo tot Beste van de Test schopt. Een bewijs dat je ook voor minder geld perfect kunt snoeien.

Dit zijn de beste takkenscharen volgens onze experts

Op zoek naar een goede takkenschaar om de bomen en struiken in je tuin onder handen te nemen? Check de testresultaten van de takkenscharen in onze vergelijker.

50 Redelijke
kwaliteit
Takkenscharen
vanaf  22,99
68 Goede
kwaliteit
Takkenscharen
vanaf  23,96
70 Goede
kwaliteit
Takkenscharen
vanaf  28,48