De meeste snoeischaren knippen niet zo dik als ze beweren

Met een snoeibeurt hou je je planten in vorm en stimuleer je de vorming van nieuwe scheuten en knoppen. Een bypass-snoeischaar of papegaaienbek, waarvan we 19 exemplaren hebben getest, is geschikt voor het courante lichte snoeiwerk: dunne stengels en niet al te dikke groene en dorre takken van rozen, hortensia’s, frambozenstruiken enz.
Opgegeven maximale snijdiameter wordt zelden gehaald
Naarmate de dikte van de takken toeneemt, laten meer en meer snoeischaren het afweten. Een takdikte van 1,5 cm blijkt voor de meeste scharen het absolute maximum. Slechts twee modellen raken nog behoorlijk door 2 cm dikke takken heen.
Hout dikker dan 2 cm is voor alle scharen uit deze test een brug te ver, ook al staat op bepaalde modellen aangegeven dat ze geschikt zijn voor een snijdiameter tot 2,5 cm.
Linkshandig? Let op de plaatsing van het slot
We hebben de snoeischaren ook getest op stevigheid, valbestendigheid en gebruiksgemak. Op dat vlak vallen weinig minpunten te noteren, buiten dat een aantal modellen onpraktisch zijn voor linkshandigen omdat het blokkeringsmechanisme langs de “verkeerde” kant zit.
Sommige snoeischaren hebben dan weer extra's die het werk veraangenamen, zoals een instelknop waarmee je in functie van de takdikte kunt regelen hoe ver de messen opengaan.
Geregeld slijpen essentieel
De helft van de snoeischaren verliezen gaandeweg scherpte, en met een botte snoeischaar krijg je slordige, ongelijke snedes die de plant verzwakken. Om de messen vlijmscherp te houden moet je ze na verloop van tijd dus slijpen of vervangen.
Een snoeischaar kiezen? Bekijk hier de scores van de geteste modellen. Tips om de planten en struiken in je tuin correct te snoeien en je snoeischaar in topvorm te houden vind je hier.
Naar de koopwijzer snoeischaren