Nieuws

Panasonic Multishape: multifunctioneel apparaat met trimmer én tandenborstel

21 juni 2023
man kijkt in spiegel terwijl hij panasonic multishape gebruikt als scheerapparaat

We hebben het modulaire systeem van Panasonic getest dat verschillende producten in één apparaat combineert: haartrimmer, baardtrimmer, neushaartrimmer en elektrische tandenborstel. Het is veelzijdig, compact en ideaal voor reizigers. Toch heeft dit product ook een aantal minputen. 

Panasonic Multishape

De Multishape van Panasonic is een multifunctioneel apparaat voor persoonijke verzorging waarmee je je o.a. kunt scheren en lichaamshaar kunt trimmen. Op dit batterijaangedreven apparaat kun je een scheerapparaat, een haarknipsysteem, een baardtrimmer, een neushaartrimmer en zelfs een elektrische tandenborstel bevestigen.

 

Veelzijdig, maar prijzig en tandenborstel valt tegen

De Multishape is een veelzijdig apparaat waarop je verschillende accessoires kunt aansluiten. Het apparaat is waterdicht, waadoor je deze ook onder de douche kunt gebruiken. Dit compacte en eenvoudige ontwerp maakt het zeer eenvoudig te gebruiken. Het apparaat is zeer handig voor degenen die regelmatig reizen.

Het enige accessoire dat ons niet zo nuttig lijkt, is het accessoire dat het apparaat veranderd in een elektrische tandenborstel. Aangezien een timer en een drukregelaar ontbreken en het apparaat veel lawaai maakt, raden wij toch aan een normale elektrische tandenborstel aan te schaffen.

Er zouden nog meer accessoires worden verwacht, zoals een borstel voor gezichtsreiniging of een elektrisch ontharingssysteem.

Voor- en nadelen

Voordelen

 • Veelzijdig
 • Compact
 • Makkelijk in gebruik
 • Waterdicht
 • Goede kwaliteit van materiaal en accessoires
 • Lange levensduur van de batterij en korte oplaadtijd

Nadelen

 • Gebruik als tandenborstel niet vergelijkbaar met "echte" tandenborstel
 • Geen timer
 • Gebrek aan etui om accessoires op te bergen
 • Lawaai bij gebruik als tandenborstel
 • Prijzig

De prijs van de Multishape

Het product kan in verschillende configuraties worden gekocht, d.w.z. dat sommige accessoires al dan niet afzonderlijk gekocht kunnen worden:

 • Waterdichte hoofdeenheid met oplaadbare lithium-ion batterij voor het MULTISHAPE ER-CBL1-A301 systeem: € 59
 • Waterdichte hoofdeenheid met oplaadbare Ni-MH-batterij voor het MULTISHAPE ER-CBN1-A301 systeem: € 49
 • Mannen-trimmer/haartondeuse waterproof met oplaadbare lithium-ion batterij ER-CKL1-A301: € 80
 • Vervangende opzetborstels ER-6CT01 (4 stuks): € 15

Het complete apparaat is vrij duur. Voor het opzetstuk als elektrische tandenborstel geven we bijvoorbeeld bijna twee keer de gemiddelde marktprijs uit. Het is dus beter om te investeren in een andere elektrische tandenborstel.

Onze testervaring

Voor onze test hebben we de Multishape Panasonic met verschillende accessoires uitgeprobeerd. We deden de test zowel droog als onder de douche, met de batterij volledig opgeladen en bijna volledig ontladen, na een korte lading of na een volledige lading.

 

Wij waren voornamelijk geïnteresseerd in de multifunctionaliteit van dit toestel, aangezien dit het product onderscheidt van andere apparaten op de markt. Is het echt slim om één toestel met verschillende accessoires te hebben? Is het praktisch in gebruik? En hoe goed werkt elk accessoire? 

Het handvat: comfortabel en stevig

De afmetingen zijn adequaat. We vreesden dat het handvat te breed zou zijn voor gebruik als tandenborstel, maar we zagen dat deze een vergelijkbare diameter heeft als veel andere elektrische tandenborstels. Hij is wel iets zwaarder dan meeste elektrische tandenborstels. In vergelijking met scheerapparaten en baardtrimmers lijkt het product compact en comfortabel in de hand, zelfs als het nat is.

Opladen duurt slechts enkele minuten

We hebben het model met lithium-ion batterij getest. Het apparaat laadt snel op en de batterij heeft een lange levensduur. Zelfs als het rode lampje knippert, dat aangeeft dat hij moet worden opgeladen, kun je hem nog een paar minuten gebruiken. Let op dat als je het apparaat wil opladen, je deze niet tegelijktijdig kunt gebruiken.

Wanneer je de Multishape volledig wilt opladen, duurt dat ongeveer 1 uur. Hoe lang je er gebruik van kunt maken, hangt af van het type accessoire dat je gebruikt.

Als de batterij volledig plat is, hoef je het toestel bovendien slechts een paar minuten op te laden om deze daarna zo'n 5 minuten op volle kracht te kunnen gebruiken. Mocht de batterij halverwege uitvallen, kun je je knip- of scheerbeurt na enkele minuten opladen toch nog snel afmaken.  

Een intuïtief ontgrendelingsmechanisme

Met één druk op de knop verwijder je de kop en vervang je deze door een ander accessoire. We waren onder de indruk van het gemak waarmee deze kunnen worden gewisseld, bevestigd en losgemaakt en hoe intuïtief het ontgrendelingsmechanisme is.

Waterdicht

De mogelijkheid om het product onder de douche te gebruiken en onder de kraan te reinigen is erg handig. Als je je wilt scheren of haren wil trimmen is het dus zeer gemakkelijk het apparaat schoon te maken. Let er wel op dat als je lang haar wilt trimmen, het beter is om eerst je (baard)haar iets te knippen om te voorkomen dat je afvoerputje verstopt raakt.

De Multishape is gecertificeerd als waterdicht IPX7, d.w.z. beschermd tegen tijdelijke onderdompeling in water (onderdompeling tot een diepte van 1 meter gedurende max. 30 minuten).

Accessoires 

Neus- en oorhaartrimmers

Dit accessoire is ideaal voor het trimmen van je neus- en oorhaar, maar ook van je bakkebaarden, sik, snor of wenkbrauwen. De zuigfunctie is ook erg handig en verzamelt de haren tijdens het trimmen.  

Baard- en haartrimmer

Er zijn twee accessoires met verschillende afstandskammen. Door de kammen te verwisselen is het mogelijk om telkens de lengte van de snede met 0,5 mm te veranderen. Dankzij de 4 kunststof afstandskammen en de verstellingen op de huls heb je maar liefst 58 verschillende lengte-instellingen. Zeer handig als je met precisie je baard wilt trimmen.

Het bevestigingssysteem maakt een snelle vervanging van de accessoires mogelijk. Het is wel belangrijk om het haar dat zich in de kam ophoopt tijdig te verwijderen, anders kun je niet effectief te werk gaan. Dat ging bij de Multishape echter zeer gemakkelijk.

Scheerapparaat

Net als de andere accessoires is de bevestiging gemakkelijk en is het gebruik vlot, stil en pijnloos. Wil je liever een ander type scheermes? Neem dan zeker eens een kijkje in onze koopwijzer cartridge scheermessen

Tandenborstel

Voor het bevestigen van de tandenborstel op de Multishape heb je een speciale adapter nodig. Er zijn twee soorten opzetborstels: de 'multi-fit', met driehoekige borstelharen, en de 'extra-fijne', met zeer fijne borstelharen. Het apparaat is niet uitgerust met een timer en mist daarom het handige signaal dat aangeeft wanneer er 2 minuten zijn verstreken.

Bovendien lijkt de beweging, in vergelijking met elektrische tandenborstels, krachtiger. Dat kan problematisch zijn voor mensen met gevoelig tandvlees of kunstgebit. Daarnaast maakt deze elektrische tandenborstel veel lawaai. 

In vergelijking met de andere accessoires is dit het enige dat ons niet volledig heeft overtuigd. Het is zeker een interessant accessoire voor wie vaak op reis gaat en een elektrische tandenborstel wil meenemen, maar wij zijn van mening dat een andere elektrische tandenborstel voor thuis de voorkeur verdient.