Stille pelletkachels zeer efficiënt en goedkoop in het gebruik

Met de peperdure prijzen voor gas en elektriciteit gaan mensen op zoek naar alternatieven om hun woning te verwarmen. Zoals pelletkachels. Terwijl de prijzen voor gas en stookolie traditiegetrouw forse schommelingen kennen, blijft die van pellets doorgaans vrij stabiel, ook al zien we ook hier recent een opstoot. Toch blijven pellets veruit tot de goedkopere brandstoffen behoren.
Stil maar efficiënt
Onze nieuwe test met 8 toestellen kan je helpen bij de keuze van een geschikte pelletkachel. Het gaat om modellen uit het professionele gamma, die je hoofzakelijk terugvindt in de showroom van speciaalzaken.
Naar onze koopwijzer van pelletkachels
Sommige toestellen verspreiden de warmte in de ruimte waar ze staan opgesteld, met behulp van een ventilator. Andere modellen doen het dan weer zonder zo’n ventilator en zetten louter in op een natuurlijke convectie of luchtstroming om overal in de desbetreffende ruimte de gewenste temperatuur te bereiken. Welnu, die modellen blijken in onze test de beste verbranding en temperatuurregeling te bieden.
Na de opstart, als die kachels volop branden, halen ze een bijzonder efficiënte verbranding van maar liefst zo’n 90%. En dat cijfer kan nog met enkele procenten verbeteren als je voor de ecomodus kiest in plaats van de automatische modus. Diezelfde toestellen slagen er ook het best in om een gelijkmatige temperatuur te leveren.
Pellets: tot meer dan 1000 euro per jaar goedkoper in gebruik dan aardgas
De prijs van de pelletkachels uit de test varieert tussen € 3 500 en € 5 700. Je moet dus al een pak goedkoper af zijn met de brandstof om de investering rendabel te maken. Welnu, als we kijken naar de prijzen voor de verschillende brandstoffen, zien we een grote kloof tussen de prijs van aardgas enerzijds en die van pellets anderzijds.
In een scenario waarin je de pelletkachel voornamelijk als bijverwarming gebruikt in het tussenseizoen, zul je ruim 750 euro besparen dan wanneer een gasketel voor die verwarming zou instaan (verbruik van een equivalent van 750 m³ gas). Gebruik je de kachel als hoofdverwarming en laat je hem nog meer uren draaien ter vervanging van de centrale verwarming, en ga je naar een jaarverbruik van een equivalent van 1300 m³ gas, dan loopt het verschil in jaarlijkse verbruikskosten op tot meer dan 1000 euro. Op die manier kun je de investering in van een pelletkachel toch in een beperkt aantal jaar terugverdienen. Voor zover de energieprijzen zo hoog blijven, wat op langere termijn moeilijk te voorspellen valt. Tegenover stookolie is het voordeel van een verwarming met pellets dan weer eerder beperkt.