muurverf

Zo kies je de beste muurverf

Ga je de muren een nieuw likje verf geven? Om beslagen te ijs te komen, gebruik je beter goede verf. Hoe je die kiest, leggen we stap voor stap uit.

Stap-voor-stap gids

Welke soorten muurverf zijn er?

  • Verf met een waterbasis. Onder deze noemer vallen latexverf, acrylverf en vinylverf. Ze worden vaak veralgemenend allemaal "latexverf" genoemd. Naast het feit dat verf op waterbasis veel minder sterk geurt, heeft deze variant nog een aantal streepjes voor op verf op basis van solventen: ze is behoorlijk eenvoudig aan te brengen, droogt snel en kan dus snel overschilderd worden met een tweede laag, retoucheren is kinderspel, afschilferen en scheuren komen bijna niet voor en het verfmateriaal kan met water worden schoongemaakt.
  • Verf op solventenbasis (alkyd). Deze soort is veel meer vervuilend en minder vertegenwoordigd in de winkelrekken. Verf van dit type heeft een sterke geur en kan enkel gereinigd worden met solventen (bv. white spirit).
Terug naar boven

Hangt de kwaliteit van muurverf samen met de prijs?

Gedeeltelijk wel, maar de goedkopere varianten zijn zeker niet altijd van een mindere kwaliteit. Het vereiste aantal lagen om een optimale dekking te verkrijgen zal eveneens de uiteindelijke kostprijs bepalen.

Terug naar boven

Hoe vergelijk ik de prijzen van muurverf?

Je hebt wellicht de neiging de prijs per liter te vergelijken. Op zich heeft dat weinig zin. Het rendement van ieder product is anders, alsook het aantal lagen dat je nodig hebt voor een mooie dekking en je moet er ook de primer nog bijtellen. In onze koopwijzer vind je daarom een prijs/m², inclusief primer. Zo krijg je een beter beeld van hoe goedkoop of duur een bepaald product werkelijk uitvalt.

Terug naar boven

Wat is het verschil tussen matte en glanzende verf?

Het verschil schuilt niet alleen in de aanblik. Een matte verf is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor muren en plafonds. Als je de muur echter geregeld wilt kunnen reinigen, kies je beter voor iets meer glans (“satin” op het etiket), wat makkelijker afwasbaar is. Het nadeel van zo’n glanzende verf is wel dat ze iets minder eenvoudig aan te brengen en bij te werken is en dat ze oneffenheden meer accentueert. Een goede voorbereiding is bij zulke verf dan ook cruciaal voor een mooi eindresultaat. Het nadeel van matte verf is dan weer dat die iets gevoeliger is voor vlekken en vocht.

Terug naar boven

Is een grondlaag steeds noodzakelijk?

De verfwerken beginnen met een grondlaag is vaak een goed idee. Zorg ervoor dat de ondergrond goed schoon is alvorens de primer aan te brengen, dat geeft je de beste garantie op een mooi eindresultaat. Bij bepaalde ondergronden, nieuwe gipsplaten of ruwe pleister bijvoorbeeld, zou je verf zonder grondlaag te veel worden opgeslorpt door de muur, met strepen of kleurverschillen tot gevolg. Een primer is verder belangrijk voor een goede hechting van de verf. Vergelijk het met dubbelzijdige tape die aan weerszijden voor de nodige hechting zorgt. Heel wat fabrikanten raden op het etiket van hun product daarom zelf ook aan om steeds eerst een grondlaag te zetten, alvorens met de verf aan de slag te gaan.

Het is een ander verhaal wanneer je je interieur gewoon gaat opfrissen. Is de muur proper, zonder oneffenheden en is ze al eens geverfd met hetzelfde type verf, dan is een primer niet nodig. Een of twee lagen van voldoende dekkende verf zou dan moeten volstaan.

Terug naar boven