Dossier

Verven

25 april 2022
Muren en plafonds schilderen

Muren en plafonds schilderen is een hele klus. Voorbehandelen, reinigen, stofvrij maken, afplakken en afdekken, en dan moet het eigenlijke schilderen nog beginnen. Met dit stappenplan bereik je het mooiste resultaat.

Voorbereiding

Neem de tijd om de schilderklus goed voor te bereiden. Het voorbereidende werk is immers minstens zo belangrijk als het verven zelf.

Muren voorbehandelen

Nieuwe muren en plafonds

 • Wees niet te gehaast om pas gepleisterde of gemetselde muren te verven: het kan zes maanden duren voordat die door en door droog zijn, wat onontbeerlijk is voor een goed resultaat. Wanden in gipskartonplaten (type Gyproc) mag je schilderen zodra de voegnaden droog zijn (24 uur na de plaatsing).
 • Om een goede hechting van de verf te verzekeren, is het nodig om het te verven oppervlak goed af te stoffen (bv. met een lichtjes vochtige doek).
 • Op muren en plafonds die nog nooit zijn geverfd, is het aangewezen om een grondlaag (primer) aan te brengen, bij voorkeur van hetzelfde merk als de verf, ofwel een eerste laag met verdunde verf. Daarmee verhinder je dat de eerste verflaag grotendeels door de bepleistering of gyproc wordt opgeslorpt, waardoor kleurverschillen kunnen ontstaan. Een grondlaag verzekert ook een betere hechting.

Reeds geverfde muren en plafonds

 • Voor een optimaal resultaat moeten de muren gaaf zijn. Krab loszittende bepleistering uit, en vul schroefgaatjes, putjes en barsten met opvulmiddel. Maak de barst eerst dieper en breder met een driehoekige krabber. Dan goed natmaken en vulmiddel erin smeren. Laat 24 uur drogen en schuur eventueel lichtjes bij.
 • Haal plastic plaatjes van lichtschakelaars en stopcontacten.
 • Verf pakt niet op siliconenkit. Haal versleten of verkleurde kit weg en spuit na de schilderwerken op met nieuwe kit.
 • Het is altijd delicaat om verschillende soorten verven over elkaar heen aan te brengen (bv. een emailverf en een acrylverf), zonder de vorige lagen op een passende manier te behandelen.
 • Een oppervlak herschilderen met een verf van hetzelfde type vormt geen probleem, op voorwaarde dat je het oppervlak goed reinigt. Was het dus af om al het stof te verwijderen en om vooral te ontvetten. Gebruik hierbij een detergent of nog een sopje lauw water met ammoniak (een glas ammoniak per emmer). Als je detergent gebruikt, is het aangewezen om goed te spoelen. Met een ammoniaksopje is dat niet nodig, maar in dat geval moet je de ruimte waarin je werkt, goed verluchten en moet je handschoenen en een masker dragen; ammoniak is immers irriterend voor huid en luchtwegen. Laat alles goed drogen.
 • Wanneer de oude verflaag gaat krijten en sporen nalaat op de handen wanneer je erover wrijft, is het aangewezen om een fixerende primer aan te brengen alvorens te herschilderen.
 • Ook als er vlekken op het oppervlak zitten, breng je eerst een fixerende primer aan op het hele oppervlak (bv. voor roetvlekken op een schoorsteen). Ofwel kun je vooraf enkel op de vlekken enkele lagen verf aanbrengen. Op die manier vermijd je dat je achteraf al te veel lagen zult moeten aanbrengen over het hele oppervlak om de vlekken weg te stoppen.

Metaalverf

 • Metaalverf kan op basis van solvent of op waterbasis zijn gemaakt. Meestal is er geen grondlaag nodig als je op staal schildert. Op non-ferrometalen zoals aluminium wordt er soms wel een primer aangeraden.
 • Metaalverf is visceuzer dan andere soorten verf, maar een goede metaalverf vloeit toch voldoende uit om borstelstrepen te doen verdwijnen.
 • Om het metaal tegen weer en wind te beschermen en roest te voorkomen, zijn meestal twee, drie of zelfs meer lagen verf nodig.
 • Om metaal dat roest vertoonde te herschilderen, moet je altijd eerst het roest verwijderen, het metaal schuren en stof- en vetvrij maken.

Afplakken en afdekken

Haal alles van de muren en zet meubels uit de buurt.

Plak plinten, stopcontacten en venster- en deurlijsten af met schilderstape. Goede afplaktape is gemakkelijk recht afscheurbaar en kleeft goed, ook na verschillende keren losmaken en opnieuw aanbrengen, en laat geen verf door aan de zijkanten. Hij mag nadien geen lijmsporen achterlaten en moet de ondergrond intact laten. Daarom is het belangrijk dat op de tape staat aangegeven voor welke types verf en ondergrond hij geschikt is en hoe lang je hem maximaal mag laten zitten.

Op zoek naar de beste afplaktape? We hebben in februari 2022 twaalf afplaktapes voor je uitgetest. Dit is ons oordeel:

Ons oordeel over afplaktapes

Tape van een tweetal centimeter breed volstaat voor courant schilderwerk. Voor plaatsen waar je riskeert met je verfroller per ongeluk tegen plinten, raamlijsten en plafond te komen, kun je een bredere tape nemen.

Sla niet onnodig veel schilderstape in. Als hij lang in een ruimte met te hoge of schommelende temperatuur ligt, verliest hij gaandeweg veel van zijn kleefkracht en elasticiteit.

Bescherm de vloer, de vensterbanken, de meubels enz. tegen verfspatten. Bedek ze bv. met een groot stuk karton of oude lakens; op plastic zeil blijven verfdruppels te lang nat.