Nieuws

Wij pleiten voor statiegeld op drankblikjes en petflessen

24 november 2020
Statiegeld yes we can

"Statiegeld? Yes We Can!" Dat is de slogan van de campagne voor een snelle invoering van statiegeld op drankblikjes en petflessen. Wij staan daar volledig achter en hebben ons bij het initiatief aangesloten. Omdat we de strijd tegen zwerfvuil belangrijk vinden.

Drankblikjes en petflessen langs de straten en bermen en op de pleinen. Jij stoort je ongetwijfeld ook aan dat zwerfvuil. Op 24 november 2020 start een campagne om daar wat aan te doen. Er wordt gepleit voor de invoering van statiegeld.

Wij doen mee

De campagne loopt gezamenlijk in België en Nederland. Op dit ogenblik wordt ze door 140 instanties gedragen. Wij behoren tot de groep, samen met 13 Belgische gemeenten waaronder Gent, De Panne, Bredene en Lanaken, 55 Nederlandse gemeenten en diverse bedrijven en organisaties zoals Ecopower, het Algemeen Boerensyndicaat en Bond Beter Leefmilieu.

Waarom statiegeld?

Statiegeld betekent dat je boven op de prijs van een drankblikje of een petfles een kleine som extra betaalt, die je terugkrijgt op het ogenblik dat je de lege verpakking via een automaat of aan de kassa van de winkel terugbrengt. Als je afval een waarde geeft, is het geen afval meer en gaan mensen het niet meer achteloos weggooien is de redenering.

Dat bestaat reeds in acht Europese landen en in diverse landen bestaan plannen om het in te voeren of uit te breiden. In Nederland bijvoorbeeld zal vanaf 1 juli 2021 op alle plastic flessen statiegeld worden aangerekend.

Het ijzer smeden terwijl het heet is

Bij onze politici is er reeds veel goede wil om statiegeld in te voeren in de strijd tegen zwerfvuil. Het staat zelfs in de regeerakkoorden van zowel de federale regering als de Brusselse en de Waalse regering. Met de campagne willen we een duwtje in de rug geven om statiegeld snel in wetten en decreten op te nemen. 

Laat horen wat jij erover denkt

Jij hebt hier ongetwijfeld ook een mening over. Laat ze horen in onze community "Duurzaamheid: doe mee".

NAAR DE COMMUNITY "DUURZAAMHEID: DOE MEE"