Dossier

Regenwater opvangen en benutten

25 november 2021
regenwater regenwaterput regenwatersysteem

Met een systeem om het regenwater op te vangen druk je de waterfactuur. Bij overvloedige regenval kunnen regenputten ook helpen een buffer te vormen, al is het tijdelijk. En regenwater is zacht, waardoor je minder kalkaanslag zult hebben op de aangesloten apparaten, bv. een wasmachine of een toilet.

Waarvoor kun je regenwater gebruiken?

Het regenwater benutten is op allerlei vlakken een goede zaak.

  • Sowieso is water een kostbaar goed. En de vraag naar drinkwater verhoogt nog elk jaar, terwijl de voorraden niet oneindig zijn. Minder leidingwater verbruiken is dan ook een positieve zaak.
  • Door het regenwater op te vangen kun je het enigszins bufferen bij hevige stortregens. In de regenputten kan er vaak nog een deel water terecht alvorens het overtollige water via de overloop wegstroomt naar bv. de riolering.
  • Regenwater is zachter dan leidingwater, dat in sommige regio’s zeer hard kan zijn. Als je regenwater gebruikt om je kledij te wassen, hoef je geen waterverzachter te gebruiken of wasverzachter toe te voegen, en hoef je niet te vrezen voor kalkaanslag.
  • De leidingen die op regenwater zijn aangesloten, alsook het spoelmechanisme van de wc als dat op regenwater is aangesloten, zullen evenmin te lijden hebben van kalkaanslag.

Toilet en was voornaamste toepassingen voor regenwater

De voornaamste toepassingen voor regenwater zijn het spoelen van het toilet (bijna 30 % van het waterverbruik van een doorsneegezin) en de was (zo'n 15 %). Als je ook regenwater gebruikt voor de schoonmaak (5 %) en de tuin (5 %), kan potentieel meer dan de helft van je waterverbruik met regenwater gebeuren. Aangezien een persoon in België gemiddeld ongeveer 100 liter water per dag verbruikt, gaat het om een aanzienlijke hoeveelheid.

Voor je persoonlijke lichaamsverzorging, de vaat alsook drank en voeding hou je het bij leidingwater.

Fors besparen op de waterfactuur

In de wetenschap dat bv. een gemiddeld Vlaams gezin 73 m³ leidingwater per jaar verbruikt en de gemiddelde prijs per m³ leidingwater in België bijna 5 euro bedraagt, is de rekening snel gemaakt: je kunt al gauw honderden euro’s op je waterfactuur besparen.