Antwoord van expert

Veilige en duurzame houtverf voor binnen

21 april 2023
hout schilderen met lak voor binnen

Met lak kun je de houten meubels, deuren en raamkozijnen in je interieur een echte facelift geven. Welke houtverf kies je nu het best voor een mooi en duurzaam resultaat? En hoe vermijd je ongezonde dampen en spaar je het milieu? Onze experte Tina N’Goy helpt je bij de keuze van veilige, milieuvriendelijke kwaliteitslak die je hout doet stralen.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Tina N’Goy
Onze experte doe-het-zelf
De huidige watergedragen houtlakken zijn zo goed als geurloos en veel gezonder en milieuvriendelijker dan solventgedragen houtverf. Toch blijft het cruciaal om goed te ventileren tijdens en ook geruime tijd na het schilderen.

Als je houten meubels, deuren en raamkozijnen in je interieur in een nieuw kleedje wil steken, komt het eropaan lakverf te kiezen die een mooi en duurzaam eindresultaat geeft zonder ongezonde dampen te verspreiden.

Welk type houtverf is het best voor binnen?

Qua samenstelling bestaan er twee soorten van houtverf. Watergedragen lak bevat hoofdzakelijk water als oplosmiddel. Solventgedragen lak (alcydverf) bevat een solvent als terpentijn of thinner als oplosmiddel. Die stof verdampt bij het drogen van de verf.

Tina N’Goy: “Heel belangrijk bij verf voor binnen, in het bijzonder als het om een kinderkamer gaat, is dat de houtverf tijdens en na de schilderwerken zo weinig mogelijk dampen afgeeft die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Watergedragen houtverf, waarvan wij 11 merken getest hebben, is op dat vlak een pak gezonder en milieuvriendelijker dan houtlak op basis van solvent waaruit vluchtige organische stoffen vrijkomen. Houtverf op waterbasis bevat ook solvent, maar in veel geringere mate. Fabrikanten hebben de samenstelling van de lakken met de jaren ook verbeterd zodat er minder schadelijke dampen vrijkomen.”

Ecolabel voor ecologisch verantwoorde houtverf

De beperking van schadelijke stoffen in verf heeft ook belang voor de bescherming van het milieu. Drie van de geteste watergedragen houtlakken voldoen aan de strenge criteria voor de samenstelling en productiemethode die vereist zijn om het Ecolabel toegekend te krijgen. “Als een houtverf het Ecolabel heeft behaald, vormt dat de garantie dat ze milieuvriendelijk is geproduceerd en ben je zeker dat ze veilig is in gebruik,” aldus onze expert.

Ontdek de geteste houtlakken met Ecolabel in onze vergelijker.

Goed ventileren tijdens en na het lakken

Maar al zijn de huidige watergedragen houtlakken zo goed als geurloos en veel minder schadelijk, toch blijft ventileren cruciaal. “Langdurig en grondig verluchten tijdens het schilderen is en blijft een absolute noodzaak,” benadrukt Tina N’Goy. “Ook nadat de verf is opgedroogd, moet je de ruimte nog een tijdlang goed ventileren.”

Kies je houtverf voor binnen

Nu je weet naar welk type van houtverf je moet uitkijken voor je schilderwerken binnen, kun je in onze vergelijker houtverf op zoek gaan naar lak met de beste kwaliteiten voor de beste prijs.

Dit zijn de beste watergedragen lakken volgens onze experts:

73 Goede
kwaliteit
Beste
koop
lakken
Referentieprijs  22,79
76 Goede
kwaliteit
lakken
Referentieprijs  24,77
68 Goede
kwaliteit
lakken
Referentieprijs  26,99