Dossier

Help, mijn aannemer is failliet!

19 april 2019

Valt er nog iets te redden als je geruchten opvangt dat de aannemer die voor jou werken zou uitvoeren of reeds aan het uitvoeren is, failliet zou kunnen gaan of al is gegaan?

Of het nu voor de bouw is van een volledige woning, voor een grondige renovatie of voor een kleinere klus, je hoopt altijd dat je aannemer/vakman niet failliet gaat. Maar we kunnen er niet buiten dat de bouwsector gevoelig is voor faillissementen. In 2017 situeerde 18 % van alle faillissementen in ons land zich daar.

Hoe kun je weten of hij echt failliet is? 

Neem geen genoegen met geruchten, maar ga na of het faillissement daadwerkelijk is uitgesproken; pas dan is het een uitgemaakte zaak. 

Elk faillissement wordt vermeld in het Belgisch Staatsblad, met onder meer de gegevens van de curator die de rechtbank heeft aangesteld voor de opvolging van het faillissement. Je kunt dat makkelijk online terugvinden via de Kruispuntbank van Ondernemingen. Dat gaat het snelst als je het ondernemingsnummer van de aannemer kent. Maar je kunt het ook gewoon via de naam van de betrokkene of van zijn bedrijf, alleen moet je dan nog eens klikken op het in rood vermelde ondernemingsnummer. Scrol in de pagina waarop je dan terechtkomt, helemaal naar onderen, tot je aan “Externe links” komt en klik op “Publicaties Belgisch Staatsblad”. Zo kom je in een lijst terecht met diverse rubrieken waarvan de meest recente bovenaan staan. Als de firma inderdaad het faillissement heeft aangevraagd, kun je daar meer over lezen door op “Beeld” te klikken. Meestal krijg je dan een uittreksel uit het Staatsblad.

Als de zoektocht via de Kruispuntbank niets oplevert, is het faillissement al afgesloten.

Een andere mogelijkheid is contact opnemen met de dienst faillissementen van de griffie van de ondernemingsrechtbank van de plaats waar de zetel van het bedrijf gevestigd is. 

Wat moet je doen in geval van faillissement?

  • Als je een contract hebt getekend maar nog geen enkele betaling hebt uitgevoerd, moet je contact opnemen met de curator die voor de opvolging van het faillissement is aangesteld. Vraag hem om formeel te bevestigen dat je het contract zonder kosten kunt verbreken.
  • Als je een contract had getekend én wel een voorschot hebt betaald, moet je eveneens contact opnemen met de curator. Vraag hem om formeel te bevestigen dat de aannemingsovereenkomst wordt verbroken. Doe daarnaast aangifte van je schuldvordering. Of je ooit geld zult zien, is evenwel zeer onzeker, want doorgaans komen er heel wat bevoorrechte schuldeisers voor jou aan de beurt (onder meer de fiscus en de RSZ).
  • Als er al werken zijn uitgevoerd, maar zijn die niet afgewerkt of op een gebrekkige manier, neem hier dan foto’s van en probeer een minnelijke regeling uit te werken met de curator over het te betalen bedrag.
  • Als de werken volledig en naar behoren zijn uitgevoerd, word je verondersteld die te betalen. Betaal echter alleen aan de curator, niet aan de aannemer.
  • Als de werken (deels) zijn uitgevoerd en er scheelt achteraf iets aan de installatie van het failliet gegane bedrijf, kun je je natuurlijk niet meer wenden tot de aannemer. Je kunt je echter wel rechtstreeks tot de fabrikant richten om aanspraak te maken op de fabrieksgarantie. In zo’n geval is het belangrijk dat die makkelijk bereikbaar is. Als die een zetel heeft in België of in Europa, scheelt dat natuurlijk een stuk. In de praktijk zal het vaak makkelijker zijn om de verdeler van de installatie in België aan te spreken.

Hulp nodig?

Heb je problemen met je aannemer? Dan kan een van onze 100 juristen je wellicht helpen.

Bel ons op 02 892 37 05 

Community