Nieuws

Wat te doen als je huisdier is overleden?

28 november 2021
hondje ligt naast klein graf van ander huisdier

Het is niet leuk om over na te denken, maar de kans is groot dat je ooit te maken krijgt met het overlijden van een huisdier. Het verlies van een huisdier kan voelen als het afscheid van een vriend. Wij geven advies dat hopelijk enige troost biedt.

Rouwen om je huisdier 

Het verlies van een dier is een zware beproeving. Zoals bij elke rouwperiode zijn er verschillende stadia van ontkenning tot aanvaarding via woede en schuldgevoel, vooral in geval van een ongeluk of euthanasie. Je moet in de eerste plaats je verdriet aanvaarden, zelfs al lijkt die voor je omgeving buiten proportie. Je hebt een vriend verloren en het is normaal dat je daaronder lijdt. Het kan helpen om de draad van jouw leven weer op te pikken door een ritueel uit te voeren. Je kunt je huisdier eren door een begrafenisceremonie te houden, een eerbetoon te schrijven of zijn as uit te strooien langs een van zijn favoriete plekjes. Wacht een tijdje vooraleer je een ander dier adopteert. Je riskeert anders de herinneringen aan je oude dier te projecteren op het nieuwe.

 

Euthanasie

De dierenarts vragen om euthanasie op het dier te plegen, of het “te laten inslapen”, is een moeilijke beslissing. Maar het is soms de beste oplossing als het dier een ongeneeslijke ziekte heeft en afziet. Euthanasie is een medische handeling waarbij een geneesmiddel wordt toegediend. Bij de kleinste dieren gebeurt dit intraveneus of intracardiaal na een algemene verdoving. In alle gevallen verdooft het geneesmiddel het dier onmiddellijk. De dood treedt daarna snel in zonder dat het dier lijdt. De dierenarts is de enige die wettelijk bevoegd is om een euthanasie uit te voeren. 

 

Huisdier begraven of cremeren

Als je huisdier is overleden, kun je:

  • het aan een dierenarts of erkende organisatie (kennel, dierenbescherming) geven. Het lichaam wordt dan toevertrouwd aan een instelling die is gespecialiseerd in de verbranding van dierlijke overschotten;
  • het laten ophalen (mits betaling) door een destructiebedrijf;
  • het laten begraven op een dierenkerkhof waar het over een eigen grafsteen zal beschikken;
  • het laten verbranden op een dierenkerkhof. Als je dat wenst, kun je een urne krijgen waarin je de as van je dier kunt bewaren.

    Opgelet: een dier laten begraven of verbranden op een dierenkerkhof is niet gratis. Alles zal afhangen van de grootte van het dier, het type van de begrafenis, de vervoerswijze, het kerkhof, de versieringen die je voor een eventueel graf kiest enz.

 

In de tuin

In de praktijk worden veel huisdieren (vooral katten, vogels, cavia’s en andere kleine dieren) begraven in de tuin van hun baasje. Maar mag dat eigenlijk zomaar? In feite hangt dat allemaal af van het dier (grootte, gewicht enz.), de plaats waar je woont, de grond van je tuin en de lokale en regionale regelgeving. Er bestaat geen federaal verbod om je dier in je eigen tuin te begraven. Je gemeente kan hierover meer informatie geven.

Bekijk ons platform huisdieren