Nieuws

Eerste indruk draadloze hogedrukreiniger Kärcher: “Lange oplaadtijd en matige resultaten”

10 juli 2023
draadloze hogedrukreiniger krächer

Kärcher heeft een draadloze hogedrukreiniger met oplaadbare batterij op de markt gebracht. Het toestel zou het reinigen van de tuin en terras eenvoudiger moeten maken, doordat je niet vastzit aan een elektrische kabel. Onze expert Wim Billiet heeft deze veelbelovende innovatie voor ons getest, maar kwam met teleurstellende resultaten. 

Kärcher 2 Battery Set

De intrede van draadloze toestellen in de tuin is de laatste jaren in een stroomversnelling terecht gekomen. Kärcher, marktleider in hogedrukreinigers, heeft een batterijmodel met hoge druk (110 bar) gelanceerd. Dat lijkt misschien handig zo’n draadloze hogedrukreiniger, maar de testresultaten vertellen een ander verhaal. 

Uitrusting van de draadloze hogedrukreiniger Kärcher 2 Battery Set

Voor iets meer dan € 400 is deze hogedrukreiniger van jou. Voor deze prijs is het toestel uitgerust met een:

  • Batterij;
  • Lader;
  • Standaard spuitlans;
  • Roterende vuilfrees.

Deze hogedrukreiniger van Kärcher heeft geen terrasreiniger

Mocht je de K 2 Battery Set aantreffen aan een duidelijk lagere prijs, wil dit hoogstwaarschijnlijk zeggen dat de batterij en lader niet zijn meegeleverd. 

Hoe gebruik je de hogedrukreiniger? 

Aangezien deze hogdrukreiniger draadloos is, dien je eerst de accu op te laden voordat je er gebruik van kunt maken. Als deze volledig opgeladen is, klik je de batterij vast op het toestel. Je kunt gebruikmaken van de standaardspuitlans of de roterende vuilfrees voor hardnekkiger vuil. 

Voor de watertoevoer heb je een tuinslang nodig die je aan de ene kant bevestigd op hogedrukreiniger en aan de andere kant op een regenton of emmer met water. 
Het apparaat weegt slechts 6,8 kg en heeft dus geen elektrische kabel, waardoor het gemakkelijk te verplaatsen is. De hogedrukreiniger beschikt niet over een ingebouwde detergentcontainer, maar je kunt wel met een slangetje werken als je dat wenst, hoewel dit niet zo handig is. 

Testresultaten van de hogedrukreiniger

De resultaten met de standaardlans vielen tegen, terwijl die met de roterende vuilfrees juist meevielen. Van alle hogedrukreinigers die wij hebben getest, zijn er in ieder geval tal andere modellen die veel beter scoren

Batterij 

Standaard krijg je één 36V/5.0Ah batterij en een eenvoudige lader van slechts 0.5A bij de hogedrukreiniger. Dat betekent dat het bijna 10 uur (!) duurt alvorens de batterij volledig opgeladen is. Je kunt eventueel ook een snellader aanschaffen die er slechts 2 uur over doet om volledig op te laden. Tot onze grote spijt moet je dan wel € 84,95 extra voor de lader en € 234,95 voor de batterij bijbetalen. 

Daarnaast staat een zéér korte gebruiksduur tegenover de oplaadtijd van 10 uur. Als je de standaardlans op de hogedrukreiniger gebruikt, kun je 17 minuten reinigen en bij de vuilfrees slechts 10 minuten

Waterverbruik

Het waterverbruik bij de standaardlans ligt relatief hoog: 14,65 liter per vierkante meter. Dat komt neer op:

Grote kans dat de oppervlaktes die je wilt reinigen meestal groter zijn dan 1m2, denk aan een volledig terras. Dat betekent dat je voor elke schoonmaakbeurt met de standaardlans veel liters water kwijt bent. Het duurde overigens ook vrij lang om de oppervlaktes te reinigen met de standaardlans – dat ging wel sneller met de roterende vuilfrees. 

De hogedrukreiniger scoorde beter op waterverbruik met de roterende vuilfrees: 

Om waterverspilling te voorkomen, kun je ook water oppompen uit een nabijgelegen beekje of riviertje. Let wel: hiervoor heb je een speciale zuigslang nodig en het water moet proper zijn. Best reinig je hierna ook grondig het filter van de hogedrukreiniger. 

Duurzaamheidstest 

Onze duurzaamheidtest komt ongeveer overeen met een levensduur van 10 jaar. Als een hogedrukreiniger in onze test na 300 cycli nog in perfect staat was, kreeg het de maximale score voor dit onderdeel. 

De Kärcher 2 Battery Set heeft zonder enig probleem deze test doorstaan en ontving vijf sterren voor duurzaamheid

Conclusie: lange laadtijd, veel te korte autonomie

De draadloze hogedrukreiniger Kärcher 2 Battery Set heeft slechts een totaalscore van 55 op 100 behaald in onze test. Voor dezelfde prijs kun je veel beter het best geteste toestel aanschaffen, die een score van 82 op 100 ontving. 

Het opladen met de standaard meegeleverde lader duurt zeker 10 uur, wat erop neerkomt dat je waarschijnlijk pas de volgende dag weer aan de slag kunt. Je kan de extra batterij en/of lader aanschaffen, maar dit is wel prijzig.

Mogelijk is dit draadloze toestel interessant om je brommer of fiets te reinigen, maar gezien de beperkte autonomie van de reiniger (10 tot 17 minuten) kan je er zeker geen wagen of compleet terras mee schoonmaken.

Vergelijk hogedrukreiniger