Tips

Mijn hernieuwbare energie - Het hernieuwbare gedeelte

02 juni 2019

Het hernieuwbare gedeelte

Wat vertelt deze waarde?

Door bij je thuis een systeem van hernieuwbare energie te plaatsen, maak je een deel van de energie die je verbruikt “groen”, wat onze planeet ten goede komt.

Waarop slaat dit %?

Dit percentage geeft aan welk deel van je totale energieverbruik in je woning je “hernieuwbaar” hebt gemaakt door er een of meer systemen van hernieuwbare energie te plaatsen (“activeren”).

Meestal is de verwarming de grootste slokop qua energieverbruik in een woning. Daardoor kan dit % toch beperkt blijven, ook al is je stroom en/of je warm water voor bijna 100 % hernieuwbaar.

Waarop slaan de % in de drie balken?

Elk systeem van hernieuwbare energie dat is geplaatst (geactiveerd in de rekenmodule) voldoet aan een bepaalde behoefte van elektriciteit, warm water of verwarming. Het weergegeven percentage geeft voor elk aan welk gedeelte voortaan als “hernieuwbaar” mag worden beschouwd.

Waarom kom ik niet aan 100 % in de balk?

Voor zonnepanelen: het % in de groene balk (elektriciteit) zal vrij hoog komen maar nooit 100 % bereiken, zelfs niet als de parameters zeer gunstig uitvallen, omdat het systeem tijdens zijn levensduur iets aan efficiëntie inboet.

Voor de zonneboiler: de zon schijnt niet het hele jaar evenveel en met dezelfde kracht zodat hij niet al het water voor je douches en baden kan opwarmen. Een deel van het warm water moet dus van een andere niet-hernieuwbare bron komen.

Voor de warmtepompboiler: dit systeem heeft elektriciteit nodig voor zijn werking. Daarom kunnen we niet alle energie voor de productie van warm water als hernieuwbaar beschouwen. Dat zou wel het geval kunnen zijn als het systeem gekoppeld is aan zonnepanelen.

Vergis je niet: dit cijfer slaat dus NIET op de dekking van je behoeften. Zo zal de warmtepompboiler wel degelijk instaan voor 100 % van de warmwaterbehoeften van het gezin, maar alleen een deel van de energie zal als “groen” worden beschouwd.

Voor pelletkachels: enkel in een goed geïsoleerde en compact woning kan dit systeem voor alle verwarmingsbehoeften van een woning instaan.

Ga terug naar onze rekenmodule hernieuwbare energie:

Rekenmodule hernieuwbare energie