Dossier

Houtbouw

13 juni 2007
houtbouw-n449753

Hout is milieuvriendelijk want het is volledig hernieuwbaar en niet vervuilend tijdens de ontginning. Voor de productie is er 6 keer minder energie nodig dan voor beton. Het is ook gemakkelijk te recycleren of kan als brandstof worden gebruikt voor verwarming. De structuur van een houtskeletwoning kan de CO2-uitstoot van maar liefst vijf wagens neutraliseren.

Voor- en nadelen van houtbouw

De woning moet niet volledig in hout worden opgetrokken. Je kan je beperken tot de binnenwanden, de buitenmuren enz. en voor het gelijkvloers opteren voor betonnen welfsels . Voor de buitenbekleding kan je met traditioneel metselwerk werken en de binnenafwerking kan je met gipskartonplaten uitvoeren, oe je kan alles zichtbaar in hout optrekken. Houtskeletbouw biedt zowel plus- als minpunten:

 • De woning vertoont een lage thermische inertie. Dat betekent dat de woning snel opwarmt - dat is een voordeel in de winter, maar een nadeel in de zomer - en ook sneller afkoelt.
 • Je kan een dikke isolatielaag aanbrengen tussen de stijlen van een houten skelet.
 • Aangezien de temperatuur van de houten wanden die van de binnenlucht dicht benadert, kan je er aangenaam wonen bij een temperatuur die twee graden lager ligt dan in andere soorten constructies.
 • De constructie op de bouwwerf verloopt sneller.
 • Het gaat om een droge constructie, die dus dus sneller bewoonbaar is.
 • De woning is lichter waardoor je kan bouwen op terreinen met een geringere draagkracht.
 • De prijs valt hoger uit. De totale meerprijs voor een woning wordt geraamd op 3,4 %.

Houtskeletbouw versus massief hout

Bij houtskeletbouw bestaat de structuur (het skelet) uit verticale houten stijlen met onderaan en bovenaan horizontale liggers; op die manier ontstaat een raamwerk. De vloer wordt bevestigd op - al dan niet opengewerkte - balken, op regelmatige afstanden uit elkaar staan. Het geheel wordt afgesloten en vervolledigd met isolatie en een afwerking (gipskartonplaten). De isolatie en alle kabels en leidingen worden in de holten tussenin aangebracht. De buitenzijde kan je op verschillende wijzen laten bekleden.

Constructies in massief hout kunnen worden opgetrokken uit volle balken die op elkaar worden gestapeld of naast elkaar worden geplaatst, ofwel uit gelamineerd hout. De (massieve) balken worden horizontaal op elkaar gestapeld (zoals bij klassiek metselwerk) of verticaal naast elkaar geplaatst. Panelen in gelamineerd hout worden gemaakt van verlijmde houtschilfers en kunnen worden gebruikt voor de draagmuren en de vloeren. Welke techniek ook gekozen wordt, de stabiliteit van het geheel wordt verzekerd door de druksterkte van het hout, maar ook door grote metalen staven die in de verschillende wanden worden ingewerkt. Vóór de constructie voorziet men waar de leidingen en de kabels zullen komen. Elk stuk wordt dan genummerd en in de werkplaats daartoe uitgeboord alvorens het op een welbepaalde plaats in de constructie wordt ingepast.Wijzigingen achteraf zijn nog mogelijk, maar dan moet jeeen sleuf maken in het hout. Vervelend als je net voor houtbouw heeft gekozen om het hout zichtbaar te laten.

Waarop moet je samen met de architect letten?

 • Selecteer de verschillende houtsoorten (buiten en binnen) in functie van de verwachte risico's (vochtigheid, UV enz.).
 • Vermijd risicosituaties: hoge luchtvochtigheid enz.
 • Bepaal welke delen absoluut moeten worden behandeld tegen zwammen, schimmels, houtetende insecten, UV enz.
 • Wanneer een behandeling noodzakelijk is, zorg er dan voor dat deze, in de mate van het mogelijke, in de fabriek is uitgevoerd en dat je die niet in huis hoeft te doen eens je er woont (toxische uitwasemingen).
 • Elk hout dat aan de zon wordt blootgesteld (UV), zelfs zeer duurzaam hout, wordt grijs als het oppervlak niet wordt behandeld. Wil je dit vermijden, dan moet je een afwerkingslaag aanbrengen.

Als je begaan bent met het milieu en jouw gezondheid:

 • kies dan gecertificeerd hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen;
 • geef de voorkeur aan houtsoorten uit Europese bossen;
 • controleer of het hout al dan niet behandeld is in de fabriek en hou bij jouw keuze rekening met de vereiste duurzaamheid.

 

Community

Eco, groen, duurzaam

Gerelateerde discussies