Dossier

Houtbouw

13 juni 2007
houtbouw-n449753

13 juni 2007

Hout is milieuvriendelijk want het is volledig hernieuwbaar en niet vervuilend tijdens de exploitatie. Voor de productie is er 6 keer minder energie nodig dan voor beton. Hout is gemakkelijk te recycleren of kan als brandstof worden gebruikt voor verwarming. De structuur van een houtskeletwoning kan de CO2-uitstoot van vijf wagens neutraliseren!

Voor- en nadelen van houtbouw

Niet het volledige bouwwerk moet in hout worden opgetrokken. Men kan zich beperken tot de binnenwanden, de buitenmuren enz. en voor het gelijkvloers voor betonnen welfsels opteren. De buitenbekleding kan klassiek in metselwerk gebeuren en de binnenafwerking in gipskartonplaten of alles kan zichtbaar in hout worden opgetrokken enz.

Voor- en nadelen:

 • Een lage thermische inertie. De woning warmt snel op in de winter (besparing op verwarmingskosten), maar ze koelt ook sneller af. In de zomer warmt een houten huis meer op.
 • Het is mogelijk een dikke isolatielaag aan te brengen tussen de stijlen van een houten skelet.
 • Aangezien de temperatuur van de houten wanden die van de omgevingslucht zeer dicht benadert, kan men hier aangenaam wonen bij een temperatuur die twee graden lager is dan in andere soorten constructies.
 • De constructie op de bouwwerf verloopt sneller.
 • Een droge constructie, dus sneller bewoonbaar.
 • Een lichtere woning waardoor men kan bouwen op terreinen met een geringere draagkracht.
 • Een hogere prijs. De totale meerprijs voor een woning wordt geschat op 3,4 %.

De verschillende technieken

Houtskelet

De structuur (het skelet) bestaat uit verticale houten stijlen met onderaan en bovenaan horizontale liggers, zodat er een raamwerk ontstaat. De vloer van zijn kant wordt bevestigd op vloerbalken, al dan niet opengewerkt, die op regelmatige afstanden worden geplaatst. Het geheel wordt gesloten en vervolledigd met isolatie en afwerking (gipskartonplaten). Thermische isolatie en alle kabels en leidingen worden in deze vakken geplaatst. De buitenzijde kan op verschillende wijzen worden bekleed.

Massief hout

Constructies in massief hout kunnen ofwel worden opgetrokken uit volle balken die op elkaar worden gestapeld of naast elkaar worden geplaatst, ofwel uit gelijmd gelamelleerd hout. De (massieve) balken worden horizontaal op elkaar gestapeld (zoals bij klassiek metselwerk) of verticaal naast elkaar geplaatst. Panelen in gelijmd gelamelleerd hout worden gemaakt van verlijmde houtschilfers en kunnen worden gebruikt voor de draagmuren en de vloeren. Welke techniek ook gekozen wordt, de stabiliteit van het geheel wordt altijd gewaarborgd door de druksterkte van het hout, maar ook door grote metalen staven in te werken in de verschillende wanden. Vóór de constructie voorziet men waar de leidingen en de kabels zullen worden ingewerkt. Elk stuk wordt dan genummerd en in de werkplaats uitgeboord alvorens het op een welbepaalde plaats in de constructie wordt ingepast.Wijzigingen achteraf zijn nog mogelijk, maar dan moet men een sleuf maken in het hout. Vervelend wel als men net voor houtbouw heeft gekozen om het hout zichtbaar te laten.

Waarop moet u samen met de architect letten?

 • Selecteer de verschillende houtsoorten (buiten en binnen) in functie van de verwachte risico's (vochtigheid, UV enz.).
 • Zorg ervoor dat alle risicosituaties worden vermeden: hoge omgevingsvochtigheid enz.
 • Bepaal welke delen absoluut moeten worden behandeld tegen zwammen, schimmels, houtetende insecten, UV enz.
 • Wanneer een behandeling noodzakelijk is, zorg er dan voor dat deze, in de mate van het mogelijke, in de fabriek is uitgevoerd in plaats van door uzelf terwijl u reeds in het huis woont (toxische uitwasemingen).
 • Elk hout dat aan de zon wordt blootgesteld (UV), ook zeer duurzaam hout, wordt grijs als het oppervlak niet wordt behandeld. Wilt u dit vermijden, dan moet u een afwerkingslaag aanbrengen.

Als u begaan bent met het milieu en uw gezondheid:

 • kies dan gecertificeerd hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen;
 • geef de voorkeur aan houtsoorten uit Europese bossen;
 • controleer of het hout al dan niet behandeld is in de fabriek en hou bij uw keuze rekening met de vereiste duurzaamheid.

 


Afdrukken Versturen via e-mail