We beantwoorden je veelgestelde vragen over de aankoop van een grasmaaier.
Is mulchen goed voor mijn gazon?
Mulchen betekent dat je het gras dat je hebt afgemaaid niet opvangt en afvoert, maar dat het over het maaidek van je grasmaaier blijft rondcirkelen en verder wordt versnipperd. Vervolgens worden de snippers tussen het gras achtergelaten. Zo ga je je gazon organisch bemesten en bedek je de bodem met een fijn laagje grassnippers, wat ook helpt tegen verdroging.
Om te mulchen moet je grasmaaier wel een mulchfunctie hebben en moet de toegang van het maaidek naar de opvangbak kunnen worden afgesloten met een mulchinzet, zodat het gras onder het maaidek blijft. Het is erg belangrijk dat je enkel gaat mulchen als je gras niet te lang is en als het droog is. Als het te lang of te nat is, zal het gras dat achterblijft je gazon meer verstikken dan voeden.
Hoe moet je de hoogte van je grasmaaier instellen?
Af en toe moet je de maaihoogte van je grasmaaier aanpassen. In het begin van het seizoen maai je immers iets langer, pakweg 5 cm, om in het hoogseizoen wat korter te maaien. Je moet die maaihoogte dan ook vlot kunnen verstellen. Het handigste is een centrale regeling, waarbij je de vier wielen tegelijkertijd kunt verstellen met een knop of een hendel. In andere gevallen gebeurt de aanpassing per as of per wiel.
Welk materiaal voor het chassis van een grasmaaier?
Staal roest. Aluminium is hiertegen beter bestand maar zal uiteindelijk toch last krijgen van corrosie door het zure gras. Gietijzer is dan weer zwaar terwijl kunststof gevoelig is voor schokken, verkleurt en bij het verouderen makkelijker breekt. Kortom, het ideale materiaal bestaat niet.
Maar je kunt de levensduur van jouw grasmaaier toch wat verlengen: raap de keitjes en stukjes hout op die op het gazon liggen alvorens aan de maaiklus te beginnen. Verwijder na elke maaibeurt ook alle maaiafval van het chassis en het mes om vroegtijdige corrosie en slijtage te vermijden.