grasmaaier

Welke grasmaaier kiezen voor jouw gazon?

Welke grasmaaier het best geschikt is voor jou, hangt af van de grootte van je gazon. Heb je een klein gazon? Dan volstaat een elektrische grasmaaier. Voor een groter gazon kies je beter voor een batterijmaaier, benzinemaaier of robotmaaier.

Stap-voor-stap gids

Welke grasmaaier voor een klein gazon?

Heb je een klein gazon, tot ongeveer 250 m², dan heb je ook geen grote of zware grasmaaier nodig. Een elektrische grasmaaier is het meest geschikt.

1. Een elektrische maaier

Dan kun je nog kiezen tussen een elektrische maaier met snoer of eentje op batterijen. Die laatste is gemakkelijker in gebruik, maar wel een stuk duurder dan een toestel met snoer. Beide toestellen zijn licht, wat belangrijk is in een kleine tuin waar je veel moet draaien en keren.

Je hebt geen toestel nodig met een grote maaibreedte, rond 35 cm is voldoende. Daarmee kun je ook gemakkelijker door smalle doorgangen of kun je hem gemakkelijker kwijt in een kleinere berging of in een gang.

2. Een handmaaier

Ook een handmaaier is een optie voor een klein gazon. Dan kies je vooral voor een budgetvriendelijke optie waarbij je zelf voor de aandrijving zorgt. Je moet ook zeer geregeld kunnen maaien om goed te mulchen.

Terug naar boven

Welke grasmaaier voor een middelgroot gazon?

Is jouw gazon tussen 250 en 500 m²? Dan kun je kiezen uit heel wat soorten grasmaaiers.

1. Een elektrische maaier met snoer

Een elektrische maaier met snoer blijft een optie, maar dan kies je het best wel voor een grotere maaibreedte, d.w.z. groter dan 40 cm. Al is het op een groter gazon moeilijk om het snoer mee te slepen.

2. Een batterijmaaier of accumaaier

Een batterijmaaier of accumaaier is voor een gemiddeld gazon misschien wel het beste alternatief. Uit onze tests blijkt dat deze toestellen er de laatste jaren technologisch flink op zijn vooruitgegaan. De lithium-ion-batterijen gaan langer mee en zijn vaak ook in ander gereedschap te gebruiken, bv. in een heggenschaar of een kettingzaag, soms ook in een boormachine. Kies wel het best voor een toestel met een tweede batterij als back-up. En ook bij zo’n batterijmaaier ga je bij voorkeur voor een voldoende grote maaibreedte.

3. Een benzinemaaier

Je kunt ook kiezen voor een benzinemaaier. Die biedt nog net iets meer autonomie, maar is beduidend minder milieuvriendelijk en een stuk zwaarder dan een elektrische maaier.

4. Een robotmaaier

Voor een middelgroot gazon kun je ook kiezen voor een robotmaaier. Die is vooral handig als je zelf niet de tijd hebt om je gazon geregeld af te rijden. Al moet je natuurlijk in het begin tijd steken in het afzetten van de te maaien oppervlakte. Een robotmaaier is ook flink duurder dan de andere types grasmaaiers.

Terug naar boven

Welke grasmaaier voor een groot gazon?

Heb je een grasmat van 5 are of meer? Dan is een elektrische maaier met snoer niet langer een optie.

1. Een batterijmaaier

Een batterijmaaier is dat wel, op voorwaarde dat je een toestel met een maaibreedte van om en bij de 50 cm kiest. De batterijen moeten ook voldoende krachtig zijn en een aanzienlijke capaciteit hebben, bv. 4 of 5 ampère i.p.v. 2 of 2,60 A. Uiteraard zijn twee batterijen een must zodat je niet moet zitten wachten totdat je batterij terug is opgeladen.

2. Een robotmaaier

Een robotmaaier is voor een groot gazon zeker ook een goede optie. Ze zijn gemakkelijk te programmeren, laden zichzelf op als de batterij bijna leeg is, hebben handige functies als regensensoren en houden je gazon piekfijn in orde. En het bespaart je heel wat werk.

Voor een robotmaaier moet je gazon wel in goede staat zijn. De grasmat moet vrij vlak en egaal zijn, zonder al te veel putten en obstakels zoals beplantingen en meubilair.

Terug naar boven

Welke grasmaaier voor hoog gras?

Als je gras hoog staat of als je gazon verwilderd is, dan kun zal een elektrische maaier het moeilijk hebben. Ook met een robotmaaier kun je dan niets doen. Je kiest dan beter voor een benzinemaaier die het hoge gras met zijn kracht en gewicht gemakkelijker kan beteugelen. Maar het vraagt wel beduidend meer eigen inspanning, ook al is een benzinemaaier doorgaans zelftrekkend.

Terug naar boven

Voor- en nadelen van de verschillende types

Voor- en nadelen van een handmaaier

Sterke punten

  • Goedkoop
  • Milieuvriendelijk
  • Weinig onderhoud nodig

Zwakke punten

  • Fysiek zwaarder
  • Enkel voor kleine oppervlakken
  • Moeilijk langs randen en muren doordat de messen tussen de wielen zitten

Voor- en nadelen van een accumaaier

Sterke punten

  • Eenvoudig te starten
  • Maakt weinig lawaai
  • Weinig onderhoud nodig
  • Licht en beter manoeuvreerbaar dan elektrische maaier met snoer

Zwakke punten

  • Minder geschikt voor grote gazons, afhankelijk van batterijautonomie
  • Duurder dan grasmaaier met snoer

Voor- en nadelen van een elektrische grasmaaier met snoer

Sterke punten

  • Eenvoudig te starten
  • Maakt weinig lawaai
  • Weinig onderhoud nodig

Zwakke punten

  • Beperkt door het snoer, dus niet echt geschikt voor grote grasvelden

Voor- en nadelen van een benzinemaaier

Sterke punten

  • Grote maaibreedte
  • Geschikt voor grote oppervlakken
  • Geschikt voor ruiger terrein en hoog gras

Zwakke punten

  • Luidruchtig
  • Minder milieuvriendelijk
  • Vrij duur
  • Vraagt veel onderhoud
  • Zwaar, check dus zeker of je toestel zelftrekkend is

Voor- en nadelen van een robotmaaier

Sterke punten

  • Zeer handig en tijdbesparend
  • Je gazon ligt er altijd netjes bij
  • Fijn maaisel dient meteen als voeding voor je gazon

Zwakke punten

  • (Eenmalige) installatie is niet eenvoudig
  • Duur
  • Veel onderhoud nodig
Terug naar boven

Veelgestelde vragen

We beantwoorden je veelgestelde vragen over de aankoop van een grasmaaier.

Is mulchen goed voor mijn gazon?

Mulchen betekent dat je het gras dat je hebt afgemaaid niet opvangt en afvoert, maar dat het over het maaidek van je grasmaaier blijft rondcirkelen en verder wordt versnipperd. Vervolgens worden de snippers tussen het gras achtergelaten. Zo ga je je gazon organisch bemesten en bedek je de bodem met een fijn laagje grassnippers, wat ook helpt tegen verdroging.

Om te mulchen moet je grasmaaier wel een mulchfunctie hebben en moet de toegang van het maaidek naar de opvangbak kunnen worden afgesloten met een mulchinzet, zodat het gras onder het maaidek blijft. Het is erg belangrijk dat je enkel gaat mulchen als je gras niet te lang is en als het droog is. Als het te lang of te nat is, zal het gras dat achterblijft je gazon meer verstikken dan voeden.

Hoe moet je de hoogte van je grasmaaier instellen?

Af en toe moet je de maaihoogte van je grasmaaier aanpassen. In het begin van het seizoen maai je immers iets langer, pakweg 5 cm, om in het hoogseizoen wat korter te maaien. Je moet die maaihoogte dan ook vlot kunnen verstellen. Het handigste is een centrale regeling, waarbij je de vier wielen tegelijkertijd kunt verstellen met een knop of een hendel. In andere gevallen gebeurt de aanpassing per as of per wiel.

Welk materiaal voor het chassis van een grasmaaier?

Staal roest. Aluminium is hiertegen beter bestand maar zal uiteindelijk toch last krijgen van corrosie door het zure gras. Gietijzer is dan weer zwaar terwijl kunststof gevoelig is voor schokken, verkleurt en bij het verouderen makkelijker breekt. Kortom, het ideale materiaal bestaat niet.

Maar je kunt de levensduur van jouw grasmaaier toch wat verlengen: raap de keitjes en stukjes hout op die op het gazon liggen alvorens aan de maaiklus te beginnen. Verwijder na elke maaibeurt ook alle maaiafval van het chassis en het mes om vroegtijdige corrosie en slijtage te vermijden.

Terug naar boven