Welk vast contract is het goedkoopst? Testaankoop vergelijkt de vier opties

Precies een jaar nadat energieleverancier Engie besliste om geen vaste tarieven meer aan te bieden, lanceert het in april opnieuw een vast product. Ook Mega kondigde vorige week aan dat de markt intussen voldoende gestabiliseerd is om terug een vast contract in de etalage te zetten. Testaankoop, dat altijd voorstander is geweest van meer vaste contracten, is tevreden dat het aanbod groter is geworden. Maar na een vergelijking van de huidige prijzen, stelt de organisatie vast dat deze nog steeds erg hoog zijn.
Twee nieuwe vaste producten
Er zijn sinds begin deze maand twee nieuwe vaste contracten bijgekomen. Bij Engie gaat het om ‘Easy Fixed’, een contract met een looptijd van één jaar tijdens dewelke de prijs niet kan wijzigen. Engie gaat voorzichtig van start met de herlancering van het vaste aanbod en zal het product enkel in beperkte hoeveelheid aanbieden om het succes ervan te kunnen evalueren. Om op het product in te tekenen, moet je dan ook rechtstreeks Engie contacteren via hun website of per telefoon. Ook Mega lanceert met ‘Cosy Fixed’ opnieuw een product waarbij de energieprijs voor één jaar vastligt.
Hoeveel kosten de nieuwe vaste producten?
Testaankoop heeft de vaste producten van Luminus, Engie en Mega die momenteel op de markt zijn vergeleken, en stelt vast dat Optifix, van Luminus, het goedkoopst is. Daarvoor heb je wel enkel een online dienstverlening. Met Optifix betaalt een gemiddeld gezin 808 euro voor elektriciteit en 1318 euro voor aardgas, exclusief nettarieven en heffingen.
Engie Easy Fixed en Luminus Comfy zijn respectievelijk 166 en 180 euro duurder. Mega Cosy Fixed is het duurst: daar betaal je 934 euro voor elektriciteit en 1476 euro voor aardgas. Dit is onder meer te wijten aan de opmerkelijk hoge vaste vergoeding van 137,8 euro per energie, die je integraal betaalt per begonnen contractjaar. Beslis je na 6 maanden bijvoorbeeld toch over te stappen naar een ander contract, dan betaal je toch het volledige bedrag.
* Exclusief nettarieven en heffingen
En wat met de variabele tarieven?
In vergelijking met het variabele aanbod van vandaag zijn deze vaste producten een stuk duurder. Kijken we bijvoorbeeld naar het variabele elektriciteitsproduct DATS24 (Colruyt Group), dan zien we daar een ingeschatte prijs van 643 euro voor elektriciteit en 1110 euro voor gas.
Concreet betaal je voor een doorsnee elektriciteits- en gasverbruik dus 373 euro (Luminus Optifix) tot 657 euro (Mega Cosy) meer op jaarbasis in vergelijking met het variabele product van DATS24. “Dat vaste producten duurder zijn dan variabele is op zich normaal gelet op de risicopremie die de leverancier inbouwt voor de prijsgarantie, maar hier gaat het toch om aanzienlijke bedragen”, reageert Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop.
Meer vaste tarieven: een goede zaak
Testaankoop is wel tevreden dat twee leveranciers, waaronder de marktleider, beslissen om opnieuw vaste tarieven aan te bieden. “We hopen dat hiermee de toon is gezet en dat andere leveranciers als TotalEnergies, Eneco en Octa+ snel zullen volgen”, zegt Laura Clays. “Want we weten dat consumenten een voorkeur hebben voor vaste tarieven. Uit ons onderzoek bleek al dat 65% van de consumenten een vast tarief verkiest boven een variabel. Bovendien is onze petitie voor de terugkeer van vaste contracten en de vereenvoudiging van variabele producten ondertussen door zo’n 15.000 consumenten ondertekend.”
Om consumenten de mogelijkheid te bieden het meest voordelige elektriciteits- en gastarief te berekenen, biedt Testaankoop ook een energievergelijker die hen begeleidt naar een interessante tariefformule. Bovendien kunnen consumenten voor tal van energievragen ook terecht op www.testaankoop.be/energyguide
Toegang pers