Nieuws

Na onze tussenkomst stelt Octa+ nieuwe prosumentenvergoeding tijdelijk uit

27 januari 2022
Octa extra kosten voor zonnepaneeleigenaars

De voorbije weken was er commotie ontstaan over extra kosten die Octa+ sinds begin dit jaar doorrekende aan zijn klanten met zonnepanelen en een analoge meter. Wij zaten intussen samen met de leverancier en hebben verkregen dat de vergoeding tijdelijk wordt opgeschort.

Deze maand contacteerden tal van klanten van Octa+ ons over het niet zo fijne nieuwjaarsgeschenk dat de leverancier eind december voor een deel van zijn klanten in petto had. Vanaf 1 januari 2022 zouden zowat 4 000 klanten met zonnepanelen en een analoge meter een toeslag moeten ophoesten van 1,82 euro (inclusief btw) per maand en per kVA vermogen van de omvormer. Voor een gemiddeld gezin betekent dit al snel zowat 87 euro extra. Net op een moment dat de fors stijgende energiefactuur veel huishoudens parten speelt.

Verplicht om door te rekenen of niet?

Volgens Octa+ is de energieleverancier verplicht om deze extra kosten aan te rekenen. Hij verwijst naar gestegen kosten die leveranciers voor het herstel van het evenwicht op het elektriciteitsnet moeten betalen aan de beheerder van het hoogspanningsnet, Elia. Door de nieuwe werking van de energiemarkt zou de leverancier verplicht zijn om de extra kosten door te rekenen aan eigenaars van zonnepanelen, die het net in 2 richtingen gebruiken (afname en injectie).

Ook klanten met zonnepanelen en een digitale meter ontsnappen niet aan de extra kosten. Voor hen zal de indexeringsformule op basis waarvan Octa+ de terugleververgoeding berekent, worden aangepast vanaf 1 april 2022. Hierdoor zullen ze 18 euro minder krijgen per 1 000 kWh stroom die ze op het net injecteren. Octa+ verwijst voor deze aanpassing naar zijn voorwaarden die stellen dat men de indexatieformule mag wijzigen als het marktmodel wijzigt.

Wij legden de zaak eerder voor aan energieregulator CREG. Die bevestigde ons dat het niet gerechtvaardigd is om bijkomende kosten op te leggen aan klanten met een lopend contract. Vlaams minister van Energie Demir riep intussen ook al op tot een onderzoek door de Economische Inspectie.

Intussen zaten wij vorige week samen met Octa+ zelf. De leverancier blijft er bij dat hij met hogere kosten wordt geconfronteerd, waarvan hij naar eigen zeggen zelfs een deel voor eigen rekening neemt. Bovendien houdt Octa+ vol dat hij de extra kosten wel degelijk mag doorrekenen omdat ze worden veroorzaakt door elementen die buiten zijn wil liggen.

Tijdelijke opschorting in afwachting van meer klaarheid

Voor ons kan het niet door de beugel dat contracten tijdens hun looptijd eenzijdig worden gewijzigd in het nadeel van de consument. En voor nieuwe contracten moeten de kosten vooraf duidelijk zijn in de tariefkaart. Wij hebben dit duidelijk gemaakt aan Octa+.

Na een constructief gesprek met de leverancier verbindt deze zich ertoe om de doorrekening van de bijkomende kosten tijdelijk on hold te zetten tot 1 april 2022. Dat moet volgens ons de Economische Inspectie de tijd laten om klaarheid te scheppen in deze zaak en zich uit te spreken over de legitimiteit van deze extra kosten. Komt er geen duidelijkheid voor 1 april, dan moet Octa+ volgens ons de extra kosten langer opschorten. Voor nieuwe contracten zal Octa+ de extra kosten wel al duidelijk in zijn tariefkaart opnemen vanaf 1 februari 2022.

Klanten van Octa+ hoeven de extra kosten voorlopig dus niet op te hoesten, maar dat betekent helaas nog niet dat ze definitief van de baan zijn. Wil je niet bij de pakken blijven zitten, dan kun je overwegen om van leverancier te veranderen. Maar uiteraard doe je dat het best met aandacht voor je lopende tarief. Met een terugdraaiende teller is het algemene advies doorgaans om te switchen op een moment dat zo dicht mogelijk bij de jaarlijkse meteropname ligt om geen productie te verliezen. Als je huidige nettoverbruik dicht bij nul ligt, kun je een overstap overwegen. Maar kijk ook welk tarief je momenteel hebt. Het heeft immers weinig zin om vandaag je lopende contract met vast tarief in te ruilen voor een nieuw contract waarmee je fors meer zult betalen.

Wie met specifieke vragen zit over de energieprijzen of advies wenst, kan nog steeds terecht op ons gratis nummer 0800 503 32 (van maandag tot vrijdag, van 9h tot 12h30 en van 13h tot 17h - vrijdag tot 16h).

BEL ONS OP 0800 503 32