Koopgids

Waarop moet je letten bij de aankoop van ledlampen?

28 oktober 2019
hanglamp met ledlamp

In de lampenwereld heeft de ledtechnologie het pleit gewonnen. Ledlampen zijn efficiënter dan ooit en ze kunnen je voor vrij weinig geld een mooie energiebesparing opleveren.

Waarom led?

Europa heeft al langer de gloeilampen gebannen en sinds 1 september 2018 geldt er een verbod op de productie van de meeste halogeenlampen. Maar misschien heb je nog een reserve aan oude gloeilampen liggen en trachten sommige winkels hun bestaande stock aan halogeenlampen kwijt te raken. Wij vinden het echter weinig zinvol om nu nog voor een andere technologie dan led te kiezen, en wel om de volgende redenen.

Technologie zonder gebreken

We hebben doorheen de tijd verschillende technologieën in de lampenwereld gekend: gloeilampen, tl-lampen, halogeenlampen, spaarlampen (soms ook fluocompacte lampen genoemd) en tot slot ledlampen. In het verleden had elk type lamp wel een of meer zwakke punten. Het lijkt er echter op dat de led-technologie op alle vlakken een oplossing heeft gevonden.

De spaarlampen van weleer gaven niet altijd meteen licht op volle sterkte. Daar heeft de ledtechnologie geen last van: een druk op de schakelaar en je krijgt meteen vol licht.

Gloeilampen en halogeenlampen garandeerden warm licht. Bij ledlampen heb je keuze uit kleuren die variëren van warm tot zeer koud. In een woning geldt een voorkeur voor een warme temperatuur van 2 700 tot hooguit 3 000 K.

Halogeenlampen blonken uit door hun goede kleurweergave. De led-technologie is intussen ook zo sterk geëvolueerd dat ze ook een goede kleurweergave kan bieden. Concreet wordt dat kenmerk via de zgn. CRI-index aangegeven (CRI staat voor “colour rendering index”). Een waarde van 80 is vandaag de norm. Alle producten uit onze tests halen die drempel en geven getrouw de kleuren weer.

Tl-lampen werden afgeraden op plaatsen waar het licht frequent aan en uit moest. Bij de ledtechnologie maakt het niet uit hoe vaak je de lamp aan het werk zet. Dat heeft geen negatieve gevolgen op zijn levensduur; het is veeleer het aantal branduren dat doorslaggevend is.

Bijzonder energiezuinig

Ledlampen zijn 8 maal zuiniger dan gloeilamp en ledspots zijn 7 tot 13 maal zuiniger dan hun tegenhangers die nog gebruik maken van de halogeentechnologie.

Ongeëvenaarde levensduur

Doorgaans kondigden fabrikanten een levensduur van 1 000 à 3 000 uren aan voor een halogeenlamp en 5 000 à 15 000 uren voor een spaarlamp. 
Voor ledlampen stellen fabrikanten 15 000 tot 50 000 branduren voorop. Op basis van 1 000 branduren per jaar ben je met een nieuw exemplaar normaal vertrokken voor minstens 15 jaar! 

Betaalbare prijs

Vaak vind je al een goede ledlamp onder € 5 of toch hooguit € 10. Als je dus iets meer betaalt dan voor andere types van lampen, wordt dat veelal gecompenseerd door de langere levensduur en energiezuinigheid. 

Vergelijk en kies: ledlampen

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

20 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/01/2022

Ik kocht ledlampen met fitting E9, enkele van 200 lumen en enkele van 400 lumen. Die van 200 lumen gingen zonder problemen in mijn armatuur. Die van 400 lumen gingen er niet in. Zijn er twee soorten E9?

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/10/2021

ER IS BLIJKBAAR WEINIG INTERESSE IN EEN INTERESSANT ONDERWERP DAT GEMAK EN GELD KAN BESPAREN

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/10/2021
, Gereageerd:

Dag Bruno, je kan wel een kijkje nemen in onze koopwijzer ledlampen: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/gas-elektriciteit-mazout-pellets/vergelijk-en-kies/koopwijzer-ledlampen om te weten te komen welke gloeilampen of halogeenspots je perfect kan vervangen ...  Wij hebben er 45 getest uit drie categoriëen. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/10/2021
, Gereageerd:

aan OEPS, WAAR IS MIJN PAGINA NAARTOE ? als uitkomst heb je niet veel.


Meld je aan om toegang te krijgen.

06/10/2021

De slechtste ledlampen ooit die ik had waren van ELIX (Belgisch) Al na een paar honderd uren gaven ze de geest. Een dure zaak om ledlampen te verplichten.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2021

5 jaar geleden deed testaankoop een groepsaankoop, actie van betaalbare LED lampen met een garantie van minimum 5 jaar. Er was een groothandel gevonden nl. Zuiderlicht te Brugge. De merknaam van het aanbod lampen was Z-led. Helaas hebben alle lampen nauwelijks 4 jaar gehaald. De lampen die het meest gebruikt werden sneuvelden het eerste jaar al. Ik heb een klacht ingediend hier bij Test-aankoop. Helaas heb ik nog steeds geen vervanglampen of geld terug. Nochtans de firma bestaat nog. Behoorlijk hypocriet ook van test-aankoop.
In elk geval het is steeds de elektronica die te warm wordt van binnen (afhankelijk van de duurzaamheid van de componenten materialen) en er daardoor sneller verouderingseffect optreed met falen van de zwakste component (meestal elco) in de keten. Kwaliteit componenten kosten een stuk meer en extra componenten voor beveiliging en stabilisatie maakt het geheel duurder. Het is de juiste balans vinden hierin. Er zit ook een mini (SMD) stuur IC in die ook graag faalt vanwege te snel en goedkoop gemaakt. Men weet wel degelijk hoe een kwaliteitslamp te maken maar om de 5 jaar evolueren de LED-chips qua Lumen, CRI, proces dus gaat men ervan uit, ook commercieel, liever om de 5 jaar een lamp te verkopen aan de halve prijs. Die lagere prijs betekend weer hier en daar goedkopere componenten.
Het is een enorme afvalberg en CO2 uitstoot van produceren en afvalverwerking. Eén voordeel is dat je CC en of RGB luxe hebt + dimmen en geheugens, apps en RC bediening, etc. Philips is kwalitatief maar overdreven duur. Mi-light, nu Boxer, lijkt me de enige kwalitatief betaalbare op de markt. Zeer uitgebreide mogelijkheden.
Helaas moeilijk te vinden op de Belgisch markt. Dan maar Aliexpress. Ik heb er mijn hele woning en buitenverlichting met ingericht. Geen duur domotica gedoe. Gewoon in elke kamer een RC met 4 of 8 kanalen om de lampen of lampgroepen (plafond, tafel, staan, desklampen) of LEDstrips te bedienen. En als er eens één zou falen moet je niet de ganse (dure, design) lichtarmatuur weg doen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2021

De LED componenten zelf gaan heel lang mee, maar de elektronica om van een 230VAC voeding naar een LED stroom (DC) is niet zo eenvoudig voor een lange levensduur. Een van de componenten die een korte levensduur hebben zijn o.a. de ELCO-capaciteiten. De levensduur die men uit de specificaties haalt is dit vele keren korter dan de LED lamp. En goede ELCO heeft ook een prijskaartje.
Anderzijds kunnen zeer korte spanningspieken op het net de elektronica stukmaken. Hiertegen beveiligen kost ook geld.
Een LED lamp maken is eenvoudig, maar een levensduur garanderen is niet evident.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2021

gaan bij mij ook niet langer mee dan gewonen lampen,20000 uren is een fabeltje

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2021
, Gereageerd:

Normaal gezien zou je toch een verschil moeten merken, bedankt voor de feedback. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2021

Het betreft niet enkel E27 lampen, maar elke soort led lamp. Meestal wordt er gehanteerd dat deze 10.000 tot 50.000 branduren meegaan. Doch de praktijk levert vaak op dat deze reeds sneuvelen naa 3000 of 4000 branduren. Dit heeft meestal te maken met te beperkte koelplaatjes in de electronica of goedkoop ontwerp en componenten. Het is overigens ook niet zo dat duurdere lampen langer meegaan, want vaak worden deze onder een andere dan de Chinese merknaam op de Europese markt gebracht. Verder is het afval van LED lampen veel milieu onvriendelijker dan deze van ouderwetse gloeilampen. Jammer genoeg bestaat er geen betrouwbaar degelijkheids certificaat voor ledlampen, waardoor je meestal maar in de praktijk moet afwachten hoe lang het meegaat.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/10/2021
, Gereageerd:

E27 staat inderdaad voor de armatuur. Check zeker even Onze Koopwijzer voor een objectief advies over de beste LEDlampen op de markt. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/01/2021

dezelfde ervaring: het is een ramp !

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/02/2020

ja,o.k.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/03/2019

Ik had een paar jaar terug dezelfde ervaring met spaarlampen. Made in China...

Mijn ledlampen nu zijn van een Belgisch merk en werken al verschillende jaren.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/10/2021
, Gereageerd:

SORRY foutje het zijn lampen van KRUIDVAT

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/10/2021
, Gereageerd:

Welk merk en waar te koop als ik vragen mag ? Mijn langstlevende ledlampen zijn van IKEA levensduur 3 jaar.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/03/2019

Ik gebruik Philips HUE LED lampen en ben hier tevreden over. Veel licht in tegenstelling tot de chinese makelij die ik hiervoor had die ondanks de lumen toch veel minder licht gaf en snel de geest geeft.

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/01/2019

Het enige wat de led lampen echt kan schaden is inderdaad de warmte. En als je de zelf  opgewekte warmte van de led lamp niet kan wegvoeren is een invloed mogelijk op de levensduur van deze lamp. Er zijn dus helaas niet veel oplossingen. Ofwel verander je van armatuur ofwel koop je een led lamp aan waar hiermee rekening is gehouden.  

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/10/2021
, Gereageerd:

En WELKE lamp is dat dan ????

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/01/2019

Ik gebruik eveneens al een paar jaar E27 bol ledlampen, de meeste van chinese afkomst maar moet vast stellen dat deze na 1 a 2 jaar de geest geven. Deze branden wel dagelijks 12 a 14 aan één stuk. Als ik de defecte lampen demonteer zijn dikwijls een paar leds doorgebrand. Theoretisch hebben deze een brandduur van 30 000 tot 50 000 uur maar bij mij houden ze het maar een 5000 tot max 10 000 uur uit.

Server Error