Alert

Sommige robotmaaiers van Stiga en Ambrogio zijn gevaarlijk

14 maart 2019
Robot grasmaaiers schoentest

Onze tests wezen uit dat de robotmaaiers Stiga M5 en Ambrogio Next 4.0 basic medium een ernstig veiligheidsprobleem vertonen. We raden de aankoop van deze modellen dan ook af. Sowieso vermijd je veiligheidshalve best om je kinderen in de tuin te laten spelen wanneer er een robotmaaier aan het werk is.

Bij onze jaarlijkse test van robotmaaiers kwam aan het licht dat 2 van de 21 geteste toestellen een veiligheidsprobleem vertonen. Het gaat om de modellen Stiga M5 en Ambrogio Next 4.0 basic medium. Die robotmaaiers laat je ondanks hun goede prestaties beter links liggen.

Gezakt voor de schoentest

De beide robotmaaiers behalen zeer goede scores voor het maaien van gras (normaal en droog gras, vochtig gras, lang gras en beschadigd gras). Ook blijken ze zeer goed in staat om harde obstakels als muren en bomen te vermijden. Tijdens de schoentest echter vielen ze duidelijk door de mand, zoals blijkt uit dit filmpje.

Het is een vrij aparte test met een sportschoen bevestigd aan een houten stok. Als de robotmaaier niet stopt zodra hij tegen de schoen stoot, bestaat er een reëel veiligheidsprobleem.

We werken voor onze tests altijd met erkende labo’s en volgen telkens de in Europa geldende normen en voorschriften. We houden bij het testen echter ook rekening met de manier waarop de consumenten de toestellen in hun dagelijkse leefomgeving gebruiken. Zo komen we geregeld problemen op het spoor die buiten het gebied vallen dat door officiële normen wordt gereglementeerd, en kunnen we er bij de bevoegde overheden op nationaal en Europees niveau op aandringen de normen bij te stellen.

De schoentest is zo een van die praktische proeven waaraan wij toestellen soms onderwerpen in ons streven om de normen dichter te doen aansluiten bij het werkelijke gebruik ervan in de dagelijkse context.

We hebben het testdossier ter informatie aan de FOD Economie bezorgd. Onze intentie is tweeërlei: we willen enerzijds dat gevaarlijke producten van de markt worden gehaald, maar anderzijds ook dat de geldende normen worden herzien als ze lacunes vertonen, zoals in dit specifieke geval van onze schoentest.

Onvoldoende bescherming

Naast de niet-geslaagde schoentest merkten we ook dat de messen van robotmaaiers Stiga M5 en Ambrogio Next 4.0 basic medium onvoldoende rubberen bescherming hebben, een belangrijk element dat de veiligheid verhoogt. Dat kun je zien op onderstaande beelden.

Opletten geblazen met eender welk toestel

Sowieso is het altijd afgeraden om je kinderen in de tuin te laten spelen in het bijzijn van een werkende robotmaaier, ongeacht welk model je gebruikt of van plan bent te kopen. Programmeer je robotmaaier zo dat hij enkel in actie komt wanneer er niemand in de tuin aanwezig is en schakel hem uit als er toch iemand de tuin betreedt.

Hoe kies je de juiste robotmaaier?

Veiligheid is uiteraard belangrijk, maar niet het enige criterium bij aankoop. De door ons geteste modellen kosten tussen € 500 en 2 600: je koopt dus maar beter meteen een goed model.

ROBOMOW RK1000
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 1.098,99
BOSCH INDEGO M+ 700 (06008B0303)
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 849,00
BOSCH INDEGO M 700 (06008B0203)
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 729,00
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

1 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/05/2020

Wij overwegen de aankoop van een Stiga Autoclip 225S. Dit artikel (onveiligheid Stiga M5) schrikt uiteraard af. Wordt dit model ook als onveilig ingeschat? Dank bij voorbaat.

Community

Woning & energie

Gerelateerde discussies