Alert

Sommige robotmaaiers van Stiga en Ambrogio zijn gevaarlijk

14 maart 2019
Robot grasmaaiers schoentest

14 maart 2019
Onze tests wezen uit dat de robotmaaiers Stiga M5 en Ambrogio Next 4.0 basic medium een ernstig veiligheidsprobleem vertonen. We raden de aankoop van deze modellen dan ook af. Sowieso vermijd je veiligheidshalve best om je kinderen in de tuin te laten spelen wanneer er een robotmaaier aan het werk is.

Bij onze jaarlijkse test van robotmaaiers kwam aan het licht dat 2 van de 21 geteste toestellen een veiligheidsprobleem vertonen. Het gaat om de modellen Stiga M5 en Ambrogio Next 4.0 basic medium. Die robotmaaiers laat je ondanks hun goede prestaties beter links liggen.

Gezakt voor de schoentest

De beide robotmaaiers behalen zeer goede scores voor het maaien van gras (normaal en droog gras, vochtig gras, lang gras en beschadigd gras). Ook blijken ze zeer goed in staat om harde obstakels als muren en bomen te vermijden. Tijdens de schoentest echter vielen ze duidelijk door de mand, zoals blijkt uit dit filmpje.

Onvoldoende bescherming

Naast de niet-geslaagde schoentest merkten we ook dat de messen van robotmaaiers Stiga M5 en Ambrogio Next 4.0 basic medium onvoldoende rubberen bescherming hebben, een belangrijk element dat de veiligheid verhoogt. Dat kun je zien op onderstaande beelden.

Opletten geblazen met eender welk toestel

Sowieso is het altijd afgeraden om je kinderen in de tuin te laten spelen in het bijzijn van een werkende robotmaaier, ongeacht welk model je gebruikt of van plan bent te kopen. Programmeer je robotmaaier zo dat hij enkel in actie komt wanneer er niemand in de tuin aanwezig is en schakel hem uit als er toch iemand de tuin betreedt.

Hoe kies je de juiste robotmaaier?

Veiligheid is uiteraard belangrijk, maar niet het enige criterium bij aankoop. De door ons geteste modellen kosten tussen € 500 en 2 600: je koopt dus maar beter meteen een goed model.

AL-KO Robolinho 500 E
88
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

Referentieprijs
 899,00
WOLF-GARTEN Loopo M1500
88
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

Referentieprijs
 1.575,00
BOSCH Indego 400
88
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

Referentieprijs
 999,00