Hoe wij testen

Hoe testen we muurverf

18 oktober 2017
Muurverven test

18 oktober 2017
Lees hier meer details over de laboratoriumtesten die wij uitvoeren om de kwaliteit van de muurverf te beoordelen en hoe wij de verschillende criteria in onze testen evalueren.

Elke muurverf ondergaat een aantal testen in het laboratorium volgens welbepaalde criteria: hechtvermogen, rendement, duurzaamheid, enzovoort. Wij nodigen je uit om een blik te werpen achter de schermen van het laboratorium. Aan de hand van een test die bestaat uit verschillende stappen geven we een eindscore aan een twintigtal producten.

Weerstand tegen schoonmaken

Om te testen of een verf bestand is tegen schoonmaken, verven we een plaat die we 28 dagen laten drogen. Vervolgens wegen we deze en plaatsen we ze in een machine waarin ze 200 keer wordt gereinigd met een spons. Zodra de plaat droog is, wordt ze opnieuw gewogen om te bepalen hoeveel verf er verloren is gegaan.

Muurverven test

Hechtvermogen

Bedoeling van deze test is om na te gaan of de verf en zijn primer zich goed hechten aan de muur. Daarvoor verven we een onbehandelde muur in gipsplaat, evenals een muur in gipsplaat die reeds bedekt is met een oude laag verf. Nadat de twee muren droog zijn, snijden we een klein vierkant raster in de verf. Daarop brengen we vervolgens plakband aan om na te gaan hoeveel verf er loskomt. Hoe meer stukjes verf er op de plakband aanwezig zijn, des te lager de score voor het hechtvermogen.

Tabel - Classificatie van testresultaten hechtvermogen

Classificatie

Beschrijving

Zone in het raster waar schilfering optreedt

0

De randen van zijn helemaal glad; geen enkel vierkant van het raster is losgekomen.

1

Loskomen van kleine schilfers van de verflaag op de snijpunten van het raster. Niet meer dan 5% is aangetast.

Muurverven test

2

De verflaag is geschilferd langs de randen en/of op de snijpunten van het raster. Meer dan 5%, maar niet meer dan 15% is aangetast.

Muurverven test

3

De verflaag is langs de randen van het raster geheel of gedeeltelijk in grote flarden geschilferd, en/of is geheel of gedeeltelijk op verschillende plaatsen van de vierkanten geschilferd. Meer dan 15%, maar niet meer dan 35% is aangetast.

Muurverven test

4

De verflaag is geschilferd langs de randen van het raster in grote stroken en/of enkele vierkanten zijn gedeeltelijk of volledig losgekomen. Meer dan 35%, maar niet meer dan 55% is aangetast.

Muurverven test

5

Elke graad van schilfering die zelfs niet kan worden gerangschikt volgens classificatie 4.

-

Spreidingspercentage van de verf

Deze test is bedoeld om na te gaan hoeveel lagen verf er moeten worden aangebracht om een muur met een bevredigend resultaat te verkrijgen. Daarvoor verspreiden we verf met de rol over een verticaal paneel met een brede zwarte strook. Vooraf wordt een primer aangebracht indien de instructies dat vereisen. Tussen elke nieuwe laag wordt 24 uur gewacht. De opaciteit wordt compleet geacht, zodra de zwarte strook helemaal niet meer zichtbaar is. Deze test geeft een realistisch beeld van het aantal lagen dat nodig is om een bevredigend resultaat te behalen.

Rendement

Om het rendement te berekenen volgen we de instructies op de verpakking. Bedoeling van deze test is om te bepalen hoeveel verf er moet worden aangebracht per laag, en dus wat het reële rendement is. De verf wordt met een rol aangebracht op Canson-papier (papier met een fijne korrel), en vervolgens wordt de verbruikte hoeveelheid verf per m² gewogen. Wanneer deze informatie wordt gecombineerd met het aantal lagen dat nodig is (berekend in de voorgaande test), dan verkrijgt men het precieze volume primer en verf dat echt moet worden aangebracht en dus de reële kostprijs per m².

Weerstand tegen uv-stralen en condensatie

Test uv en condensatieEen monster verf wordt 4 uur lang blootgesteld aan uv-stralen, en 4 uur lang aan condensatie, en dit 250 keer. Op die manier kan de veroudering van de verf onder invloed van daglicht en vochtigheid worden gesimuleerd (in een badkamer of keuken worden de muren hieraan soms blootgesteld). Op die manier kunnen we de staat van de verf evalueren na een lange blootstelling aan zon en vochtigheid.

Gebruiksgemak

De verf en zijn primer worden aangebracht met een rol van 12 mm op een gipsplaat met een zwarte strook. Tijdens en na het aanbrengen evalueren onze experts het gebruiksgemak en de verdeling van de verf over het oppervlak in kwestie. Ze kijken ook gekeken naar de neiging van de verf om uit te lopen of te spetteren. Verschillende producten vertoonden overigens spatproblemen, wat vrij normaal is voor producten op basis van water.

Uitzicht

We kijken natuurlijk ook na of het eindresultaat van de muur goed is. We stellen dus vast of er nog sporen zichtbaar zijn van de borstel of rol wanneer de verf droog is, of de eindglans uniform is, of er kleine blaasjes verschijnen, enzovoort. Op basis van deze verschillende criteria kunnen we een eindscore geven aan het uitzicht van de muur.