Hoe wij testen

Hoe wij verf testen

25 april 2022
Muurverven test

Ons kwaliteitsoordeel over verf is het resultaat van uitgebreide laboratoriumtests. Ontdek hier het testparcours dat verf in ons lab doorloopt.

Ons oordeel over de kwaliteit van de verf berust op grondige laboratoriumtests. We testen traditionele witte muurverf op diverse criteria: hechtvermogen, rendement, duurzaamheid, meting van eventuele vluchtige verontreinigende stoffen die vrijkomen enzovoort. Wij nodigen je uit om een blik te werpen achter de schermen bij die laboratoriumtests.

Gebruiksgemak

De verf en de primer worden aangebracht met een rol van 12 mm diameter op een gipsplaat. Onze experts evalueren het gebruiksgemak en de verdeling van de verf over het oppervlak in kwestie. Ze kijken ook of de verf de neiging heeft om uit te lopen of te spetteren.

Dekvermogen

Deze test is bedoeld om na te gaan hoeveel lagen verf er moeten worden aangebracht om een bevredigend resultaat te verkrijgen. Daarvoor verspreiden we verf met de rol over een verticaal paneel met een brede zwarte strook. Vooraf brengen we een primer aan indien de instructies dat vereisen. Tussen elke laag laten we de aanbevolen wachttijd, altijd minstens 24 uur. We spreken van complete opaciteit zodra de zwarte strook niet meer te zien is. Deze test geeft een realistisch beeld van het aantal lagen dat nodig is om een muur of tegelwand goed te dekken.

Rendement

We gaan na hoeveel verf er in een laag kruipt, en dus wat het reële rendement is. De verf wordt met een rol aangebracht om een voldoende opaciteit te bekomen.  Door deze informatie te combineren met het aantal lagen dat nodig is (berekend in de voorgaande test) verkrijgen we het precieze volume primer en verf dat echt moet worden aangebracht en dus de reële kostprijs per m².

Uitzicht

We kijken natuurlijk ook na of het eindresultaat van de muur en de tegels goed is. We stellen dus vast of er nog sporen zichtbaar zijn van de borstel of rol wanneer de verf droog is, of de eindglans uniform is, of er kleine blaasjes verschijnen, enzovoort. Op basis van deze verschillende criteria kunnen we een eindscore geven aan het uitzicht van de muur.

Hechtvermogen

Bedoeling van deze test is om na te gaan of de verf en zijn primer zich goed hechten aan de muur of de tegels. Daarvoor brengen we de muurverven aan op een behandelde muur in gipsplaat en op een muur in gipsplaat die reeds bedekt is met een oude laag verf. Wanneer het gaat om tegelverven, brengen we die aan op opgeruwde keramische tegels. Wanneer de muren en tegels gedroogd zijn, kerven we een klein vierkant raster in de verf. Daarop brengen we plakband aan, die we er vervolgens afhalen om na te gaan hoeveel verf er loskomt. Hoe meer stukjes verf op de plakband, des te lager de score voor het hechtvermogen.

Tabel - Classificatie van testresultaten hechtvermogen

Classificatie

Beschrijving

Zone in het raster waar schilfering optreedt

0

De randen van zijn helemaal glad; geen enkel vierkant van het raster is losgekomen.

1

Loskomen van kleine schilfers van de verflaag op de snijpunten van het raster. Niet meer dan 5% is aangetast.

Muurverven test

2

De verflaag is geschilferd langs de randen en/of op de snijpunten van het raster. Meer dan 5%,maar niet meer dan15%is aangetast.

Muurverven test

3

De verflaag is langs de randen van het raster geheel of gedeeltelijk in grote flarden geschilferd, en/of is geheel of gedeeltelijk op verschillende plaatsen van de vierkanten geschilferd. Meer dan 15%, maar niet meer dan 35% is aangetast.

Muurverven test

4

De verflaag is geschilferd langs de randen van het raster in grote stroken en/of enkele vierkanten zijn gedeeltelijk of volledig losgekomen. Meer dan 35%, maar niet meer dan 55% is aangetast.

Muurverven test

 

5

Elke graad van schilfering die zelfs niet kan worden gerangschikt volgens classificatie4.

-

Schrobbestendigheid

Om te testen of een verf bestand is tegen schoonmaken, verven we een plaat of tegel die we 28 dagen laten drogen. Vervolgens wegen we deze en plaatsen we ze in een machine waarin ze 200 keer wordt gereinigd met een spons. Zodra de plaat en de tegel droog zijn, worden ze opnieuw gewogen om te bepalen hoeveel verf er verloren is gegaan.

Afwasbaarheid van vlekken

Wanneer we testen hoe diep vlekken in de verf doordringen, brengen we de muurverven aan op een gipsplaat. Testen we tegelverf, dan brengen we die aan op tegels. We laten ze drogen en brengen er vervolgens verschillende soorten vlekken in drievoud op aan: koffie, rode wijn en inkt. Bij tegelverf brengen we, bovenop de vlekken van koffie en rode wijn, ook tandpasta en ontkalkingsmiddel aan. We laten de vlekken indrogen onder een glazen stolp om verdamping te voorkomen. We wissen elk type van vlek weg met een spons, de eerste vlek na 1 uur, de tweede na 8 uur en de derde na 24 uur. We kijken telkens of en hoeveel sporen ervan achterblijven.

Kleurvastheid

Deze test van een tijdje geleden bestond erin dat geverfde muren 4 uur lang werden blootgesteld aan uv-stralen en aan condensatie, en dit 250 keer na elkaar. Zo konden we de veroudering van de verf onder invloed van daglicht en vochtigheid (waaraan de verf soms wordt blootgesteld in de keuken of de badkamer) simuleren. Over het algemeen scoren de verven goed voor dit criterium. Doordat de laatste jaren de beglazing sterk is verbeterd en het merendeel van de uv-stralen tegenhoudt, verkleuren geverfde muren ook veel minder dan vroeger.

Test uv en condensatie

Vochtbestendigheid

Verf voor vochtige ruimten als badkamers en keukens wordt intensief blootgesteld aan water en/of waterdamp. Die specifieke verven worden dan ook aan bijkomende tests onderworpen. De verflaag moet “ademen”, m.a.w. het vocht enigszins opnemen. We controleren ook hoe goed de verf bestand is tegen condensatie, die optreedt wanneer hete dampen neerslaan op de koude muur of tegelwand. We stellen de verven bloot aan waterdamp en chronometreren wanneer de eerste condensatiedruppels verschijnen. Hoe langer de muren of tegels droog blijven, hoe beter. In vochtige ruimten is het sowieso aangewezen goed te ventileren om schimmel te vermijden en te voorkomen dat de verf loskomt.

Waterdichtheid van tegelverf

Tegelverf wordt meestal gebruikt in de keuken en de badkamer en moet daarom waterbestendig zijn. Om dat te testen maken we de onder- en zijkanten van een stenen tegel waterdicht met een speciaal product en brengen we op de bovenkant primer en tegelverf aan volgens instructies. We wegen de tegel. Dan dompelen we hem tot driemaal toe gedurende 24 uur onder in water en laten hem telkens 24 uur drogen. We wegen de tegel na afloop opnieuw om te weten hoeveel water hij heeft opgenomen, en kijken in welke mate het water de verflaag heeft aangetast.

Ecologisch aspect

Wij gaan na of er kort na het aanbrengen van de verf, dat is na 3 dagen volgens het advies van het lab, geen vluchtige bestanddelen meer vrijkomen die een gevaar kunnen vormen voor de gezondheid. Om de emissies van de verf te meten, simuleren we schilderwerken in een vertrek van 30 m³, volgens de instructies van de fabrikant en in de aanbevolen omstandigheden (aantal lagen, droogtijd tussen twee lagen, hoeveelheid verf die we uitsmeren op het oppervlak enz.). Vervolgens nemen we luchtstalen met een speciale filter die de vervuilende stoffen isoleert zodat we ze kunnen meten.