Hoe wij testen

Hoe wij verf testen

11 juli 2019
Muurverven test

Ons kwaliteitsoordeel over verf is het resultaat van uitgebreide laboratoriumtests. Ontdek hier het testparcours dat verf in ons lab doorloopt.

Zowel traditionele muurverf als muur- en tegelverf specifiek voor vochtige ruimten wordt in het laboratorium getest op diverse criteria: hechtvermogen, rendement, duurzaamheid enzovoort. Wij nodigen je uit om een blik te werpen achter de schermen bij die laboratoriumtests. Aan de hand van de resultaten in de verschillende testfasen geven we een eindscore aan een twintigtal producten.

Gebruiksgemak

De verf en de primer worden aangebracht met een rol van 12 mm diamer op een gipsplaat. Onze experts evalueren het gebruiksgemak en de verdeling van de verf over het oppervlak in kwestie. Ze kijken ook of de verf de neiging heeft om uit te lopen of te spetteren.

Spreidingspercentage van de verf

Deze test is bedoeld om na te gaan hoeveel lagen verf er moeten worden aangebracht om een bevredigend resultaat te verkrijgen. Daarvoor verspreiden we verf met de rol over een verticaal paneel met een brede zwarte strook. Vooraf brengen we een primer aan indien de instructies dat vereisen. Tussen elke laag laten we de aanbevolen wachttijd, altijd minstens 24 uur. We spreken van complete opaciteit zodra de zwarte strook niet meer te zien is. Deze test geeft een realistisch beeld van het aantal lagen dat nodig is om een muur of tegelwand goed te dekken.

Rendement

We gaan na hoeveel verf er in een laag kruipt, en dus wat het reële rendement is. De verf wordt met een rol aangebracht op een gipswand (gyproc), en vervolgens wordt de verbruikte hoeveelheid verf per m² gewogen. Door deze informatie te combineren met het aantal lagen dat nodig is (berekend in de voorgaande test) verkrijgen we het precieze volume primer en verf dat echt moet worden aangebracht en dus de reële kostprijs per m².

Hechtvermogen

Bedoeling van deze test is om na te gaan of de verf en zijn primer zich goed hechten aan de muur of de tegels. Daarvoor brengen we de muurverven aan op een behandelde muur in gipsplaat, evenals en een muur in gipsplaat die reeds bedekt is met een oude laag verf. De tegelverven brengen we aan op opgeruwde keramische tegels. Wanneer de muren en tegels gedroogd zijn, kerven we een klein vierkant raster in de verf. Daarop brengen we plakband aan, die we er vervolgens afhalen om na te gaan hoeveel verf er loskomt. Hoe meer stukjes verf op de plakband, des te lager de score voor het hechtvermogen.

Tabel - Classificatie van testresultaten hechtvermogen

Classificatie

Beschrijving

Zone in het raster waar schilfering optreedt

0

De randen van zijn helemaal glad; geen enkel vierkant van het raster is losgekomen.

1

Loskomen van kleine schilfers van de verflaag op de snijpunten van het raster. Niet meer dan 5% is aangetast.

Muurverven test

2

De verflaag is geschilferd langs de randen en/of op de snijpunten van het raster. Meer dan 5%,maar niet meer dan15%is aangetast.

Muurverven test

3

De verflaag is langs de randen van het raster geheel of gedeeltelijk in grote flarden geschilferd, en/of is geheel of gedeeltelijk op verschillende plaatsen van de vierkanten geschilferd. Meer dan 15%, maar niet meer dan 35% is aangetast.

Muurverven test

4

De verflaag is geschilferd langs de randen van het raster in grote stroken en/of enkele vierkanten zijn gedeeltelijk of volledig losgekomen. Meer dan 35%, maar niet meer dan 55% is aangetast.

Muurverven test

 

5

Elke graad van schilfering die zelfs niet kan worden gerangschikt volgens classificatie4.

-

Weerstand tegen schoonmaken

Om te testen of een verf bestand is tegen schoonmaken, verven we een plaat of tegel die we 28 dagen laten drogen. Vervolgens wegen we deze en plaatsen we ze in een machine waarin ze 200 keer wordt gereinigd met een spons. Zodra de plaat en de tegel droog zijn, worden ze opnieuw gewogen om te bepalen hoeveel verf er verloren is gegaan.

Afwasbaarheid

We testen hoe diep vlekken in de verf doordringen, m.a.w. hoe afwasbaar de verflaag is. We brengen de muurverven aan op een gipsplaat, de tegelverven op tegels. We laten ze drogen en brengen er vervolgens verschillende soorten vlekken in drievoud op aan: koffie, rode wijn, tandpasta en ontkalkingsmiddel. We laten de vlekken indrogen onder een glazen stolp om verdamping te voorkomen. We wissen elk type van vlek weg met een spons, de eerste vlek na 1 uur, de tweede na 8 uur en de derde na 24 uur. We kijken telkens of en hoeveel sporen ervan achterblijven.

Weerstand tegen uv-stralen en condensatie

De traditionele muurverven worden 4 uur lang blootgesteld aan uv-stralen en 4 uur aan condensatie, en dit 250 keer na elkaar. Op die manier simuleren we de veroudering van de verf onder invloed van daglicht en vochtigheid.

Test uv en condensatie

Verf voor vochtige ruimten als badkamers en keukens wordt intensief blootgesteld aan water en/of waterdamp. Die specifieke verven worden dan ook aan bijkomende tests onderworpen. De verflaag moet “ademen”, m.a.w. het vocht enigszins opnemen. We controleren ook hoe goed de verf bestand is tegen condensatie, die optreedt wanneer hete dampen neerslaan op de koude muur of tegelwand. We stellen de verven bloot aan waterdamp en chronometreren wanneer de eerste condensatiedruppels verschijnen. Hoe langer de muren of tegels droog blijven, hoe beter. In vochtige ruimten is het sowieso aangewezen goed te ventileren om schimmel te vermijden en te voorkomen dat de verf loskomt.

 

Waterdichtheid van tegelverf

Tegelverf wordt meestal gebruikt in de keuken en de badkamer en moet daarom waterbestendig zijn. Om dat te testen maken we de onder- en zijkanten van een stenen tegel in waterdicht met een speciaal product en brengen we op de bovenkant primer en tegelverf aan volgens instructies. We wegen de tegel. Dan dompelen we hem tot driemaal toe gedurende 24 uur onder in water en laten hem telkens 24 uur drogen. We wegen de tegel na afloop opnieuw om te weten hoeveel water hij heeft opgenomen, en kijken in welke mate het water de verflaag heeft aangetast.

Uitzicht

We kijken natuurlijk ook na of het eindresultaat van de muur en de tegels goed is. We stellen dus vast of er nog sporen zichtbaar zijn van de borstel of rol wanneer de verf droog is, of de eindglans uniform is, of er kleine blaasjes verschijnen, enzovoort. Op basis van deze verschillende criteria kunnen we een eindscore geven aan het uitzicht van de muur.