Dossier

Hoe je thuis eenvoudig en effectief leidingen kunt ontstoppen

10 augustus 2023
Huisgemaakte trucs om leidingen te ontstoppen

Er zijn huis-tuin-en-keuken oplossingen om verstopte leidingen te verhelpen. Mocht je ze allemaal hebben geprobeerd zonder succes, dan kun je een chemische ontstopper gebruiken of een professional inschakelen.

Het lavabomeubel is verstopt. Het water weigert te zakken. Dat is wel het laatste wat je wilt na een lange werkdag. Wat nu te doen? Bij een verstopte leiding moet je snel handelen. Uitstel kan van een klein probleem kan immers een ware ravage in de hand werken.

Een van de oplossingen, hoewel niet milieuvriendelijk of de meest economische, is het gebruik van een chemische ontstopper. Er zijn tal van verschillende producten op de markt, variërend in prijs van ongeveer twee euro tot meer dan twaalf. Wat is het verschil? De ingrediënten die ze bevatten, zoals korrelige bijtende soda, vloeibare varianten of varianten met bleekwater.

Als huis-tuin-en-keukenoplossingen en chemische ontstoppers niet werken, bel dan een professional. Vraag echter eerst naar de kosten van de service om onaangename verrassingen achteraf te voorkomen.

Ontstop de leidingen met zelfgemaakte oplossingen

Ontstop de leidingen met zelfgemaakte oplossingen

Voordat je een chemische ontstopper koopt, kun je kiezen voor een milieuvriendelijke oplossing die de leidingen niet beschadigt.

Plopper

De plopper, bijna 150 jaar geleden uitgevonden door de Amerikaan John S. Hawley, blijft de eenvoudigste oplossing om een leiding te ontstoppen. Het werkt als een pompsysteem: je hoeft alleen maar krachtig op en neer te drukken op de steel om een beweging van het water te creëren en de leiding te bevrijden van vuil. Zorg ervoor dat er voldoende water in de leiding staat om het goed te laten werken. Dit is een optie, maar als je handig bent, kun je het beste beginnen met het schoonmaken van de zwanenhals.

Baking soda, azijn en zout

Baking soda, azijn en zout worden al lang gebruikt als huis-tuin-en-keukenoplossingen om verstopte wastafels, douches en badkuipen te ontstoppen. Naast hun biologische afbreekbaarheid veroorzaken ze een chemische reactie wanneer ze worden gemengd, wat helpt om haar, haren of voedselresten af te breken. Voordat je naar meer agressieve ontstoppers grijpt, is het de moeite waard om dit te proberen.

Giet de drie producten in de gootsteen en laat ze 30 minuten rusten. Spoel daarna grondig af met warm water om de leidingen van de resten van het gebruikte mengsel te reinigen. Als de methode de eerste keer niet effectief is, probeer het dan eens opnieuw. Soms heeft de tweede poging meer effect.

Afwasmiddel

Afwasmiddel is een andere optie, vooral in de keuken, waar vetophopingen kunnen voorkomen. Giet een kwart kopje afwasmiddel en dan kokend water. Je kunt ook twee eetlepels baking soda in de gootsteen doen en er kokend water overheen gieten.

Een wc ontstoppen

Het ontstoppen van een wc kan heel eenvoudig door er een emmer water in te gieten, omdat het extra volume en gewicht van het water druk genereert. Als dat niet werkt, verwijder dan het overtollige water en gebruik een plopper om te persen totdat je het water in de afvoer hoort stromen.

Kalkaanslag verwijderen uit de leidingen

Kalkaanslag verwijderen uit de leidingen

Als je in een gebied woont met veel kalkaanslag, is het natuurlijk dat de waterstroom na verloop van tijd vertraagt door de ophoping van sedimenten. Gebruik een huis-tuin-en-keukenoplossing van baking soda en witte azijn. Bedek de gootsteen en laat het 30 minuten intrekken. Spoel vervolgens af met kokend water.

Het leegmaken van de gootsteen

De gemakkelijkste manier om de leidingen te ontstoppen is door de gootsteen halfvol te vullen met heet water en een rubberen plopper te gebruiken. Maak krachtige bewegingen van boven naar beneden. Herhaal indien nodig meerdere keren. Bij verstopping door vet, giet je een kopje zout en een kopje baking soda in de zwanenhals, gevolgd door een liter kokend water. Hoewel dit meer werk vergt dan de twee voorgaande opties, is het schoonmaken van de zwanenhals de meest effectieve manier om de gootsteen te ontstoppen.

Leidingen ontstoppen: het einde van mythes

Is Coca-Cola foolproof? Er zijn huis-tuin-en-keukenoplossingen die werken, maar dan zijn er... de mythes. Dit is er een van. Coca-Cola is niet effectief in het verwijderen van haar, vezels van kleding, menselijk of dierlijk haar of andere vuildeeltjes. Het kan een beetje vet oplossen, net als heet water, maar dat is het dan ook. Dus bespaar geld voordat je flessen frisdrank in de wc gooit.

Een andere wijdverbreide overtuiging is dat baking soda de oplossing is voor alle problemen. Onder de huis-tuin-en-keukenmethoden is dit de meest effectieve, maar verre van ideaal. Bijvoorbeeld, het lost organisch materiaal goed op, maar wanneer het wordt gecombineerd met andere vuildeeltjes of sedimenten zoals kalkaanslag, is het resultaat teleurstellend. Bovendien is het giftig wanneer het in water wordt opgelost en zeer reactief met zuren, dus het vereist uiterste voorzichtigheid bij het hanteren. Gebruik geschikte beschermende uitrusting en meng het nooit met andere producten.

Chemische ontstoppers: voorzorgsmaatregelen bij gebruik

Als geen van deze huis-tuin-en-keukenoplossingen werkt, gebruik dan een chemische ontstopper. Lees de instructies van het product voordat je een merk koopt om permanente schade aan de leidingen te voorkomen. Sommige producten die in winkels worden verkocht, mogen bijvoorbeeld alleen worden gebruikt in badkamers, keukens en afvoeren of afvoerpijpen van douches, en niet in rioolbuizen. Gebruik handschoenen, kleding en beschermende bril.

Open de verpakking voorzichtig om spatten te voorkomen. Gebruik geen rubberen stop en meng het nooit met water voor gebruik, noch met andere schoonmaakproducten, vooral die met ammoniak. Het is essentieel dat dit soort ontstoppers buiten het bereik van kinderen blijft en dat de flessen nadien niet voor andere doeleinden worden hergebruikt.

Begin met het verwijderen van zichtbaar vuil uit de afvoer. Giet daarna extra heet water om ze te verzachten en het verwijderen te vergemakkelijken. Wees voorzichtig met roestvrijstalen of vergulde afvoeren om schade te voorkomen (bevestig dit in de instructies van het product dat je hebt gekocht).

Als het product zich in de leiding bevindt maar het water niet wegloopt, laat het dan intrekken of gebruik een ontstopper om de resten te verwijderen. Giet extra heet water. Als het werkt, plaats dan de afvoer terug en overweeg een fijnmazig rooster te installeren dat de meeste vuildeeltjes tegenhoudt. Zorg ervoor dat de verstelringen goed vastzitten om schade en lekkages te voorkomen.