Dossier

Beitsen

03 juni 2021
Kwast brengt donkere transparante beits aan op houten vloer

Het is niet vanzelfsprekend om houten schrijnwerk binnen én buiten tegen alle weersomstandigheden te beschermen. Met een laagje beits kun je hout sterk én mooi houden.

Waarom moet ik beitsen?

Onder invloed van licht, uv-stralen, (zure) regen, hagel, wind, dauw en vervuiling kan onbewerkt hout beginnen zwellen en krimpen. Uiteindelijk kunnen er barsten, lelijke kleurverschillen en schimmelvorming optreden. Ook binnenshuis kan het klimaat hout parten spelen. In de badkamer en de keuken kan de luchtvochtigheid hoog oplopen, net als de temperatuur naast een venster in de zon. Met een laagje beits kun je de impact van het klimaat tot een minimum beperken.

Beits, verf of vernis?

Het voordeel van beits ten opzichte van verf en vernis, is dat het wel beschermt tegen licht en vocht, maar tegelijk het hout nog laat ademen (en dus vocht laat verdampen). 
Verf- of vernislagen kunnen uiteindelijk barstjes of blazen gaan vertonen. Je zult de oude lagen dan moeten verwijderen alvorens een nieuwe laag aan te brengen. Bij beits volstaat lichtjes opschuren. Dat maakt het vernieuwen een stuk eenvoudiger. 

De ene beits is de andere niet

Maar de ene beits is de andere niet. Wat is een goede beits? En hoe breng je een beits goed aan? Je leest het in dit dossier.