Glasreinigers: ook de goedkoopste reinigen goed

Het geheim van onberispelijk schone ruiten zit 'm, meer dan in een goed schoonmaakproduct, in de juiste techniek.
Naar het rek met de sprays
Alle glasreinigers doen je ruiten blinken, alleen moet je met de ene al meer product verstuiven of harder wrijven dan met de andere. De huidige generatie sprays laten geen ontsierende sporen meer achter. De verklaring daarvoor is te zoeken in de gebruikte oplosmiddelen: alcohol en glycol. Alcohol verdampt zeer snel zonder dat er sporen achterblijven. Glycol helpt om de vuile ruiten te bevochtigen, waardoor ze gemakkelijker te reinigen zijn. Sommige van die stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo kun je bij glycol niet alleen de dampen inademen, maar kan de stof ook doordringen in de huid. Draag daarom uit voorzorg handschoenen bij het ruitenwassen. Zo is je huid beschermd tegen het schadelijke effect van producten met een hoge zuurtegraad (pH 10 of meer).
Kies als het kan een product met navulverpakking. Hoezeer de prijzen ook verschillen van merk tot merk, met een navulling ben je altijd goedkoper af dan met een volledig nieuwe spray. Jammer dat navullingen niet voor alle merken even gemakkelijk te vinden zijn.
De beste techniek om je ruiten te reinigen
Kies je voor een verstuiver, laat de wisser dan aan de kant en neem een doek die niet pluist. Veeg het product uit in rondjes van links naar rechts en van boven naar beneden. Is de ruit erg vuil, dan kan het helpen om er toch eerst met een sopje over te gaan. Begin altijd met de buitenkant van de ruiten. Wanneer je daarna de binnenkant poetst, zie je meteen of het glas overal proper is en kun je eventueel resterend vuil gemakkelijk wegwissen. Ten slotte poets je je ruiten beter niet bij heel warm weer, want dan droogt het product te snel en blijven er lelijke strepen achter.
Alternatieve methoden
Heb je heel vuile of heel grote ramen, dan kan het handig zijn een zeepsopje, een spons en een trekker te gebruiken. Daar komen in elk geval minder chemische stoffen aan te pas. Anderzijds blijkt uit eerdere tests dat het resultaat altijd beter is met een verstuiver dan wanneer je poetst met water, zelfs met een scheut afwasmiddel of azijn erin, of als je het glas schoonveegt met krantenpapier. Met dat laatste is het overigens moeilijk om sporen en strepen te vermijden: het papier laat een dunne stoflaag achter. Microvezeldoekjes vormen wel een goed alternatief voor een verstuiver, maar die kosten dan weer veel meer. Vooral omdat na enkele wasbeurten het beste eraf is en je dan telkens nieuwe doekjes moet kopen.
Gebruik je water en spons of microvezeldoek, begin dan met heel de ruit in te zepen en wis ze vervolgens droog met de trekker. Twee gulden regels: houd de trekker tegen de ruit aangedrukt. En ten tweede, veeg enkel in het begin bovenaan en op het eind onderaan horizontaal langs de rand, en maak tussenin met de trekker achtvormige horizontale lussen van de linkerbovenhoek naar beneden toe.