Dossier

Wijnlanden en -regio's

18 april 2023
wine world region countries

Als het over wijn gaat, spreken we vaak van de Oude Wereld (Europa) versus de Nieuwe Wereld (vooral Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland). Wij zetten de belangrijkste wijnlanden en -regio’s op een rij, met elk hun eigen geschiedenis, terroir, druivenrassen en wetgeving. 

Argentinië

Geschiedenis

De wijnbouw in Argentinië gaat terug tot de kolonisatie van Zuid-Amerika door de Spaanse “conquistadores” in de 16e eeuw. In de 20e eeuw raakten de economie en de wijnbouw in Argentinië in verval. Pas vanaf 1990 kende het land een vrijemarkteconomie die de kwaliteitswijnbouw en wijnexport deed (her)opbloeien. In combinatie met grote buitenlandse investeringen en kennis heeft dit voor een ware revolutie gezorgd. Door het uitstekend potentieel voor wijnbouw is de kwaliteit en de export de laatste jaren almaar toegenomen, wat het land tot een gevestigde waarde in de wijnwereld maakt. Momenteel staat Argentinië op de 5e plaats op de wereldranking van wijnproducerende landen.

Klimaat en geografie

De wijngaarden in Argentinië liggen vooral in het westen van het land, aan de voet van het Andesgebergte. Het droge en zonnige continentaal klimaat met uitgesproken seizoenen is zeer geschikt voor wijnbouw. Bijzonder gunstig is dat de wijngaarden zich op grote hoogte bevinden, namelijk gemiddeld 900 meter boven zeeniveau. Overdag krijgen de wijndruiven een goede dosis zonlicht, ’s nachts koelen ze flink af door de hoogte, en smeltwater uit de Andes zorgt voor een probleemloze irrigatie. In combinatie met vrij rijke bodems leidt dit tot een tamelijk hoge opbrengst.

Druivenrassen

Argentinië kent voor een niet-Europees wijnland een verrassend gevarieerde aanplant, zeker wanneer je een directe vergelijking met buurland Chili maakt. Een veel aangeplante druif is de criolla, een druivenras dat afstamt van de eerste wijnstokken die door de Spanjaarden werden geïntroduceerd en vooral wordt gebruikt voor lokale consumptie. Rassen voor rode wijn worden het meest geteeld, met als meest karakteristieke de malbec. Hoewel deze druif van Franse afkomst is, kan het toch beschouwd worden als de 'nationale' Argentijnse druif. Verder zijn er belangrijke aanplantingen van bonarda, cabernet sauvignon, syrah, merlot en tempranillo. Argentinië's visitekaartje bij de witte druivenrassen is de aromatische torrontés. Van de overige variëteiten zijn o.a. Pedro Ximénez, chardonnay, sauvignon blanc, sémillon en viognier te noemen.

Wetgeving en wijnregio’s

Er bestaat een DOC-label (Denominación de Origen Controlada) in Argentinië. Momenteel zijn er slechts 2 herkomstbenamingen met deze status: Luján de Cuyo en San Rafael, beide in de belangrijkste wijnprovincie Mendoza. Andere herkomst van kwaliteitswijnen kunnen aangeduid worden met de term IG (Indicación Geográfica).

De Argentijnse wijngebieden worden ingedeeld in 3 overkoepelende gebieden:

  • Regio Norte (noorden) met o.a. de provincies Salta (hoogste wijnbouwgebied) en Catamarca;
  • Regio Cuyo (centraal) met o.a. de provincies Mendoza (circa 75% van de Argentijnse productie), San Juan en La Rioja;
  • Regio Patagonia (zuiden) met o.a. de provincies Neuquén en Río Negro.