Dossier

Bottelen van wijn

12 juni 2013
wijn bottelen

Wat gebeurt er met wijn na de gisting of rijping in vaten?  Speciaal voor onze wijn-abonnees : een woordje uitleg over de procédés om wijnkristallen of bezinksel te verwijderen, en over de keuzes die gemaakt moeten worden rond het soort fles en het afsluiten ervan.

Inleiding

De wijnfles is de meest voorkomende verpakking voor de bewaring, het transport en de uiteindelijke verkoop van wijn aan de consument.

Voor de Romeinen begonnen met het blazen van bolle glazen flessen werd wijn bewaard in grote potten van aardewerk (amforen).  De bolle modellen werden in de 18de eeuw vervangen door flessen met rechte zijden die het stapelen van de flessen vereenvoudigden.  De hedendaagse en meest voorkomende inhoudsmaat is 0,75 liter. Dit formaat is sinds 1977 de Europese norm. Hiernaast ziet men soms ook nog flessen van 37,5 centiliter en 1,5 liter (magnum).

De groene kleur van flessen werd naar het schijnt oorspronkelijk gekozen om onzuiverheden te verdoezelen, maar diende later eerder om de wijn te beschermen tegen zonlicht. 

In dit dossier kunt u lezen welke stappen ondernomen worden nadat het gistingsproces of rijpingsproces in de vaten voltooid is. Het klaren en filteren wordt toegelicht en vervolgens het bottelen zelf en welke keuzes hierbij gemaakt moeten worden inzake de vorm van de fles en de techniek voor het afsluiten van de fles.