Dossier

Vergelijking van verschillende wijnjaren

12 januari 2016
vergelijking van verschillende wijnjaren

Stel: na het verschijnen van onze gids Wegwijs in wijn merkt u dat een bepaalde wijn is uitverkocht en werd vervangen door die van een nieuw wijnjaar. Is de wijn van dat andere wijnjaar van een vergelijkbare kwaliteit? Of voor de flessen van het vorige wijnjaar die er al een tijdje liggen: hoe is de smaak geëvolueerd? Wij deden een steekproef met 6 wijnen!

Onze steekproef

Zijn de smaakscores van een wijn nog hetzelfde na zes maanden? En is dat ook het geval voor dezelfde wijn van het nieuwe wijnjaar? Om dat te weten te komen, organiseerden we een degustatie van 6 wijnen - 2 witte en 4 rode – en vergeleken we de verkregen scores:
  • van een wijnjaar tijdens de degustaties van eind april tot midden juni 2015 (voor het opstellen van de gids Wegwijs in wijn)
  • van datzelfde wijnjaar tijdens een degustatie in november 2015, dus 6 maanden later
  • van het nieuwe wijnjaar van dezelfde wijn, ook in november 2015.

De steekproef is beperkt maar toch konden we tot een aantal interessante conclusies komen.

Globaal verdict?

Globaal genomen zijn de resultaten van de 3 degustaties sterk gelijklopend.
De maximale afwijking tussen de degustatiescores is 5%, dat bewijst de betrouwbaarheid van ons panel en de relatief constante kwaliteit van de wijnen (ook al is de steekproef beperkt).

Op de volgende pagina’s vindt u de gedetailleerde resultaten voor de verschillende wijnen. Let wel, de scores kunnen iets afwijken van die in de gids Wegwijs in wijn vermits deze laatste ook een laboratoriumanalyse omvatten.

Van wijnjaar tot wijnjaar

  • Voor één van de twee witte wijnen valt het nieuwe wijnjaar beter in de smaak. Voor de andere witte wijn blijven de resultaten identiek.
  • Voor 3 rode wijnen wordt het nieuwe wijnjaar iets minder goed onthaald.
  • Voor 1 rode wijn zijn de scores nagenoeg identiek.

Even stilstaan bij de evolutie van de wijnjaren

  • We hebben er natuurlijk maar twee getest maar we kunnen er van uitgaan dat (uitzonderingen te na gesproken) witte wijnen gemaakt zijn om meteen gedronken te worden. Het heeft dus meestal geen zin ze maandenlang te bewaren.
  • Rode wijnen daarentegen, vooral die met een volle en stevige tot rijke en krachtige smaak, kunnen wel varen bij enkele maanden tot zelfs twee of drie jaar rust (op voorwaarde dat ze in goede omstandigheden worden bewaard). Zo kunnen de tannines en eventueel ook de houtsmaak zich ontwikkelen en een beter versmolten geheel opleveren. Dat zorgt voor een meer evenwichtige wijn. Een langere bewaarduur wordt enkel aanbevolen voor wijnen die in optimale omstandigheden kunnen worden bewaard.
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

9 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020

Even ernstig blijven. Alle aspecten van druiventeelt, productie, botteling, transport, BTW, invoerrechten, marketing, distributie en winst(marge) voor de verdeler in acht genomen, kunnen nogal wat vragen gesteld worden, bedenkingen gemaakt worden bij de aanbevelingen en de verkoop van wijn beneden een prijs van 8,50€. Is daar een markt voor : jawel. Kan de wijn "goed" smaken : jawel. Wijn kopen tegen (dumping)prijzen doet de wijnboer pijn of krijg je hoofdpijn, of wordt soms de overproductie (kwaliteit?) "aan de man gebracht".

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2020

Zeer goede wijnapp is vivino. Vertelt je veel over de wijn en de meest courante prijzen

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/02/2021
, Gereageerd:

Vivino is niets meer dan de zoveelste commerciële benadering van de potentiële kopers. Vivino is een site die zijn eigen wijnen op een subtiele manier verbloemt teneinde deze aan de man te brengen. Niets meer, niets minder.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/02/2021
, Gereageerd:

Nee hoor, op Vivino staan heel veel verkeerde prijzen, o.a. van/door prijsopnames in restaurants. En eerst hebben ze jaren iedereen de app gratis laten gebruiken om dan nu de 'abonnees' bijna dagelijks te bestoken met 'promoties' waar heel veel prijzen 'opgetrokken' zijn!

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/02/2021
, Gereageerd:

Ook mijn ervaringen met Vivino zijn helemaal niet positief.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/02/2021
, Gereageerd:

Vivino is een app die ook wij bij Test Aankoop niet erg vertrouwen. De informatie, of het nu gaat om commentaar over degustatie of prijzen, is niet geverifieerd en is volgens ons dus niet betrouwbaar. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/10/2020
, Gereageerd:

Bordeaux wijnen ter plaatse gekocht = 7€
Bourgogne = 10 €
de Gigondas en Chateau neuf 8.50 €
Goedkoper is meer dan een koopje ! Het wijnjaar en de houdbaarheid vertellen veel
Wijnen van 2019 op fles is schotelwater !

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020
, Gereageerd:

2019 = schotelwater. Is er een reden voor zo'n radicale beoordeling?

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020
, Gereageerd:

Waar koop je een Gigondas voor 8.50 € ?

Community

Test, beoordeel, deel

test

Gerelateerde discussies