Dossier

Roséwijnen

07 juni 2021
rosewijnen

Na een tijdje gebukt te zijn gegaan onder een slechte reputatie is rosé helemaal terug van weggeweest. Om je nog beter in staat te stellen om een gepaste fles te kiezen, gaan we in dit dossier dieper in op het vinificatieproces, de bekendste productieregio's en de gebruikte druivensoorten voor roséwijnen. En we voegen er nog enkele serveer- en combineertips aan toe!

Wat is het verschil tussen rosé, witte en rode wijn?

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven, waarbij echt alles van de druiven wordt gebruikt. Dus niet alleen het druivensap maar ook de schillen, de stelen en de pitten (dit mengsel wordt de druivenmost genoemd). Betekent dit dat witte wijn van witte druiven is gemaakt? Nee, witte wijn kan ook van blauwe druiven gemaakt worden, maar daarbij wordt de schil van de druiven weggelaten, waardoor er geen rode kleur van de schil af kan komen. Witte wijn kan dus van zowel witte als van blauwe druiven gemaakt worden. Rosé wordt wel doorgaans van blauwe druiven gemaakt (soms in combinatie met witte druiven), waarbij de blauwe schil van de druiven slechts voor een korte tijd bij het druivenmost wordt toegevoegd.

Van bleek zalmroze tot diep framboos. Roséwijnen kunnen erg variëren van kleur. Die schakeringen zijn dus te danken aan de schil van de blauwe druiven waarvan ze gemaakt zijn. Roséwijn krijgt zijn kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn. Hoe langer de schillen en het sap contact hebben, des te donkerder wordt de kleur en des te krachtiger de smaak van de rosé. Het gebruikte druivenras en de regio spelen hierin ook een grote rol.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn roséwijnen dus geen mengsel van witte en rode wijn. Buiten Europa kan dit eventueel wel het geval zijn, maar komt het niet zo vaak voor. In Europa is deze techniek echter verboden (behalve in de Champagnestreek Frankrijk voor de productie van rosé champagnes).

Hoe wordt rosé gemaakt?

Hieronder beschrijven we de twee belangrijkste vinificatiemethodes voor rosé: rosé de pressurage en rosé de saignée. Een derde manier is het gebruik van een speciaal type blauwe druiven met gekleurd sap ("cépages teinturier", zoals gamay teinturier en alicante bouschet), maar daar gaan we hier niet dieper op in.

beeld

Rosé de pressurage

Een eerste techniek is de rosé de pressurage of directe persing. De blauwe druiven worden eigenlijk op dezelfde manier behandeld als bij de productie van witte wijn. Inderdaad, witte wijn kan zowel van witte als van blauwe druiven gemaakt worden. De rosé de pressurage is vooral populair bij sommige producenten in de Loirevallei, zoals bij de appellatie Sancerre. Het resultaat is een zeer lichte, delicate en fruitige roséwijn.
Het vinificatieproces voor rosé de pressurage in detail
 1. Oogst: De druiven worden met de hand of met de machine geoogst.

 2. Kneuzen en ontstelen: Kneuzen gebeurt om zoveel mogelijk sap (tot 60%) uit de druiven op te vangen zonder de steeltjes, schillen en pitten te pletten.

 3. Trage persing: De most (mengsel van schillen, pitten, druivensap en eventueel steeltjes) wordt direct geperst om zo veel mogelijk sap op te vangen. Bij de rosé de pressurage worden de druiven erg langzaam geperst, zodat het sap de tijd krijgt om zijn typische kleur te krijgen. Dit levert roséwijnen op met een lichte kleur, doordat er enkel tijdens het persen kort contact is geweest tussen de schillen en het sap.

 4. Alcoholgisting: Na de trage persing krijgt het mengsel de tijd om te gisten, zodat de suikers zich kunnen omzetten tot alcohol.

 5. Malolactaatgisting en tanklagering: De malolactaatgisting is een tweede bacteriële gisting waarbij het scherpe appelzuur in de wijn wordt omgezet in het zachtere melkzuur. Voor wijnen die jong gedronken worden is deze gisting niet noodzakelijk. Voor roséwijnen is er vaak geen tweede gisting. Na het gisten wordt de wijn opgeslagen in roestvrij stalen tanks voor rijping.

 6. Vatlagering: Bewaarwijnen worden soms voor een bepaalde periode gerijpt in eikenhouten vaten of foeders.

 7. Afwerking: Uiteindelijk wordt de wijn gefilterd en gebotteld.

Rosé de saignée

Daarnaast is er ook de rosé de saignée of korte inweking. Hier is de rosé eigenlijk een bijproduct van rode wijn. Over het algemeen zijn roséwijnen die volgens deze wijze worden geproduceerd donkerder van kleur en hebben ze meer tannines dan bij de pressurage-methode.

Het vinificatieproces voor rosé de saignée in detail
 1. Oogst: De druiven worden met de hand of met de machine geoogst.

 2. Gedeeltelijk aftappen (lekwijn): Na de oogst worden de druiven meteen in een gistingstank gestort. Deze fase is identiek bij de productie van rode wijn, maar wordt vroegtijdig afgerond. Na circa 24u gisting laat men een deel van de rode wijn aflopen onderaan het vat (‘afbloeden’). Dit fruitige lichtgekleurde sap wordt dan verder afgewerkt op dezelfde manier als een witte wijn, om zo tot een roséwijn te komen.

 3. Alcoholgisting: Nadien krijgt het mengsel de tijd om te gisten, zodat de suikers zich kunnen omzetten tot alcohol.

 4. Malolactaatgisting en tanklagering: De malolactaatgisting is een tweede bacteriële gisting waarbij het scherpe appelzuur in de wijn wordt omgezet in het zachtere melkzuur. Voor wijnen die jong gedronken worden is deze gisting niet noodzakelijk. Voor roséwijnen is er vaak geen tweede gisting. Na het gisten wordt de wijn opgeslagen in roestvrij stalen tanks voor rijping.

 5. Vatlagering: Bewaarwijnen worden soms voor een bepaalde periode gerijpt in eikenhouten vaten of foeders.

 6. Afwerking: Uiteindelijk wordt de wijn gefilterd en gebotteld. 
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

20 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/07/2021

eigenlijk is het toch jammer dat je als lid van TA op "exclusieve inhoud" kunt vastlopen.... toen ik gebeld werd om lid te worden van TA, zou ik meteen toegang krijgen. Ja.... een beetje toegang.... aan de telefoon ben ik dus niet belogen maar eigenlijk wel bedrogen. Praktijken waar TA toch tegen strijdt ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021

Waarom stuur je mij een E-mail over een Wittewijntest als ik de test niet mag inzien??

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021
, Gereageerd:

TA gebruikt al dezelfde marketingtruuks als deze die ze durft aanlagen bij grote merken!

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021
, Gereageerd:

Beste Bruno, Wim en Manu, we houden onze abonnees graag op de hoogte via mail van onze meest recente onderwerpen en uiteraard ook de meest recente publicaties zoals de witte wijn test. 

Test-Aankoop is een consumentenvereniging die werkt met een eigen budget. We kunnen onze zelfstandigheid behouden omdat we geen subsidies aanvaarden en alleen werken met financiering vanuit ons ledenbestand.

Geen enkele reclameboodschap, behalve die voor ons zelf, verschijnt in onze publicaties. Als je nu bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in deze witte wijn test, kan je ons gerust contacteren op het nummer van de abonnementendienst: 02 542 32 00 (elke werkdag tot 17u, vrijdag tot 16u). 

Zoals jullie weten, werken wij namelijk in volledige onafhankelijkheid, zowel op financieel, politiek of ideologisch vlak. Kenneth Hacquaert Wij zijn een vzw, winst maken is niet ons doel. Wij zijn er om de consument te informeren, te verdedigen en te vertegenwoordigen. Wij nemen geen subsidies aan en we willen er ook geen zodat de onafhankelijkheid niet in het gedrang komt. Daarom aanvaarden wij ook geen geld of gratis producten van bedrijven en doen wij geen onderzoeken op bestelling.

Door gebruik te maken van onze diensten, zal je merken dat je veel geld kan uitsparen.Je kan je bij ons informeren, advies inwinnen en bijstand vragen aan onze advocaten.

Onze drukkingsgroep; die het respect geniet van alle autoriteiten, politieke instellingen en (wereld)ondernemingen; is er zelfs meermaals in geslaagd om er wetsvoorstellen door te duwen.

En dat kunnen wij allemaal doen, dankzij onze abonnees. En om ons ledenbestand te kunnen vernieuwen en behouden, moeten wij ook gebruik maken van marketing. ^An 

 

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021
, Gereageerd:

Heb ik ook al gemerkt

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021
, Gereageerd:

U antwoordt niet op mijn vraag U ontwijkt de kwestie

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2021
, Gereageerd:

Dag Bruno, ik wil graag even herhalen dat we onze abonnees uiteraard op de hoogte willen houden van onze publicaties, ook via email, dat de links die in de mails zitten toegang geven tot de informatie die verbonden is aan je abonnement, en dat wanneer je op een link klikt die je geen toegang geeft, je, als het onderwerp je toch zou interesseren, met ons contact kan opnemen voor een aanpassing van je abonnement. 

Het is geen verplichting, het is een uitnodiging ...  en tevens een manier om onze schat aan informatie extra in de verf te zetten en aan te prijzen bij onze abonnees. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021
, Gereageerd:

Nagel op de kop! Zoiets heet reklame...

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021

Franse materie wijn 2019 ipv schotelwater, awel de Cotes du Roussilon Villages 2019 aangeboden Colruyt 5,20Eu zomeractie ipv 5,95Eu vind ik nu wel is best verukkelijk!

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020

Even ernstig blijven. Alle aspecten van druiventeelt, productie, botteling, transport, BTW, invoerrechten, marketing, distributie en winst(marge) voor de verdeler in acht genomen, kunnen nogal wat vragen gesteld worden, bedenkingen gemaakt worden bij de aanbevelingen en de verkoop van wijn beneden een prijs van 8,50€. Is daar een markt voor : jawel. Kan de wijn "goed" smaken : jawel. Wijn kopen tegen (dumping)prijzen doet de wijnboer pijn of krijg je hoofdpijn, of wordt soms de overproductie (kwaliteit?) "aan de man gebracht".

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2020

Zeer goede wijnapp is vivino. Vertelt je veel over de wijn en de meest courante prijzen

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/02/2021
, Gereageerd:

Vivino is niets meer dan de zoveelste commerciële benadering van de potentiële kopers. Vivino is een site die zijn eigen wijnen op een subtiele manier verbloemt teneinde deze aan de man te brengen. Niets meer, niets minder.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/02/2021
, Gereageerd:

Nee hoor, op Vivino staan heel veel verkeerde prijzen, o.a. van/door prijsopnames in restaurants. En eerst hebben ze jaren iedereen de app gratis laten gebruiken om dan nu de 'abonnees' bijna dagelijks te bestoken met 'promoties' waar heel veel prijzen 'opgetrokken' zijn!

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/02/2021
, Gereageerd:

Ook mijn ervaringen met Vivino zijn helemaal niet positief.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/02/2021
, Gereageerd:

Vivino is een app die ook wij bij Test Aankoop niet erg vertrouwen. De informatie, of het nu gaat om commentaar over degustatie of prijzen, is niet geverifieerd en is volgens ons dus niet betrouwbaar. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/04/2021
, Gereageerd:

Ik gebruik Vivino als app om mijn kelder te beheren en wijnen (oa door testaankoop getest) op mijn verlanglijst te zetten. Je kan dan filteren op verkooppunt terwijl je winkelt. Echt heel erg handig zeker om dan te zien of ze in promotie staan.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/10/2020
, Gereageerd:

Bordeaux wijnen ter plaatse gekocht = 7€
Bourgogne = 10 €
de Gigondas en Chateau neuf 8.50 €
Goedkoper is meer dan een koopje ! Het wijnjaar en de houdbaarheid vertellen veel
Wijnen van 2019 op fles is schotelwater !

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020
, Gereageerd:

2019 = schotelwater. Is er een reden voor zo'n radicale beoordeling?

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020
, Gereageerd:

Waar koop je een Gigondas voor 8.50 € ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021
, Gereageerd:

De Cotes du Roussilon 2019, Colruyt 5,20Eu nu promotieaanbod -15% ipv 5,95Eu is nochthans een volwaardige wijn met immens veel materie ipv schotelwater