Dossier

Roséwijnen: terug van weggeweest

19 mei 2016
rosewijnen

19 mei 2016

Na een tijdje gebukt te zijn gegaan onder een slechte reputatie is rosé helemaal terug van weggeweest. Om u nog beter in staat te stellen om een gepaste fles te kiezen, gaan we in dit dossier dieper in op het vinificatieproces, de bekendste productieregio's en de gebruikte druivensoorten voor roséwijnen.

Hoe worden ze gemaakt?

Van bleek zalmrose tot diep framboos. Roséwijnen kunnen erg variëren van kleur. Die schakeringen zijn te danken aan de schil van de blauwe druiven waarvan ze gemaakt zijn. 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn roséwijnen geen mengsel van witte en rode wijn. Buiten Europa kan het wel maar komt het niet zo vaak voor. In Europa is deze techniek echter verboden (behalve voor rosé champagnes).

Hieronder beschrijven we de twee belangrijkste vinificatiemethodes voor rosé: rosé de pressurage en rosé de saignée. Een derde manier is het gebruik van een speciaal type blauwe druiven met gekleurd sap ("cépages teinturier", zoals gamay teinturier en alicante bouschet), maar daar gaan we niet dieper op in.

beeld

Rosé de pressurage

Een eerste techniek is de rosé de pressurage. De blauwe druiven worden eigenlijk op dezelfde manier behandeld als bij de productie van witte wijn. De rosé de pressurage is vooral populair bij sommige producenten in de Loirevallei en vooral in Sancerre. Het resultaat is een zeer lichte, delicate en fruitige roséwijn.
Het vinificatieproces voor rosé de pressurage in detail

1. Oogst: De druiven worden met de hand of met de machine geoogst. 

2. Kneuzen en ontstelen: Kneuzen gebeurt om zoveel mogelijk sap (tot 60%) uit de druiven op te vangen zonder de steeltjes, schillen en pitten te pletten. 

3. Trage persing: De most (mengsel van schillen, pitten, druivensap en eventueel steeltjes) wordt geperst om zo veel mogelijk sap op te vangen. Bij de rosé de pressurage worden de druiven erg langzaam geperst, zodat het sap de tijd krijgt om zijn typische kleur te krijgen. 

4. Alcoholgisting: Na de trage persing krijgt het mengsel de tijd om te gisten, zodat de suikers zich kunnen omzetten tot alcohol. 

5. Malolactaatgisting en tanklegering: De malolactaatgisting is een tweede bacteriële gisting waarbij het scherpe appelzuur in de wijn wordt omgezet in het zachtere melkzuur. Voor wijnen die snel gedronken zullen worden is deze gisting niet noodzakelijk. Voor roséwijnen is er vaak geen tweede gisting. Na het gisten kan de wijn ook opgeslagen worden in roestvrij stalen tanks voor rijping. 

6. Vatlagering: Bewaarwijnen worden soms voor een bepaalde periode gerijpt in eikenhouten vaten of foeders. 

7. Afwerking: Uiteindelijk wordt de wijn gefilterd en gebotteld of verpakt voor verzending en verkoop.

Rosé de saignée

Daarnaast is er ook de rosé de saignée. Hier is de rosé eigenlijk een bijproduct van rode wijn. Over het algemeen zijn rosé's de saignée donkerder van kleur en hebben ze meer tannines dan die van de pressurage-methode.

Het vinificatieproces voor rosé de saignée in detail

1. Oogst: De druiven worden met de hand of met de machine geoogst. 

2. Gedeeltelijk aftappen (lekwijn): Na de oogst worden de druiven meteen in een gistingstank gestort. Na circa 24u gisting laat men een deel van de rode wijn aflopen onderaan het vat (‘afbloeden’). Dit fruitige lichtgekleurde sap wordt dan verder afgewerkt als een witte wijn, om zo tot een roséwijn te komen.

3. Alcoholgisting: Na de trage persing krijgt het mengsel de tijd om te gisten, zodat de suikers zich kunnen omzetten tot alcohol. 

4. Malolactaatgisting en tanklegering: De malolactaatgisting is een tweede bacteriële gisting waarbij het scherpe appelzuur in de wijn wordt omgezet in het zachtere melkzuur. Voor wijnen die snel gedronken zullen worden is deze gisting niet noodzakelijk. Voor roséwijnen is er vaak geen tweede gisting. Na het gisten kan de wijn ook opgeslagen worden in roestvrij stalen tanks voor rijping. 

5. Vatlagering: Bewaarwijnen worden soms voor een bepaalde periode gerijpt in eikenhouten vaten of foeders. 

6. Afwerking: Uiteindelijk wordt de wijn gefilterd en gebotteld of verpakt voor verzending en verkoop.


Afdrukken Versturen via e-mail