Dossier

Gin: 7 merken geproefd

10 juli 2015
Gin

Gin is helemaal terug van weggeweest. Hoe is het ontstaan? Hoe wordt het gemaakt? We overlopen wat u moét weten over de populaire drank op basis van jeneverbessen. We onderwierpen 7 gins ook aan een blinde smaakproef om ze te situeren op een smakenkruis dat u kan helpen bij uw keuze.

Wat is gin?

Om een sterke drank “gin” te mogen noemen moet het hoofdingrediënt jeneverbes zijn (> 51%) en moet het minstens 37,5° alcohol bevatten, in de Verenigde Staten is dit zelfs 40°. De vijf belangrijkste smaakmakers in gin zijn: jeneverbes, citrus, zoethout, engelwortel en koriander. Maar uiteraard worden er nog vele andere aroma’s en kruiden aan gin toegevoegd. Sommige gins duiden aan in hun naam hoeveel ingrediënten er gebruikt worden. De Monkeys 47 bijvoorbeeld is zo genoemd omdat hij maar liefst 47 verschillende ingrediënten bevat. Welke dat exact zijn houden ginmakers soms graag geheim.

Van jenever naar gin

Gins zijn ontstaan in het begin van de 17de eeuw. Tijdens de 30-jarige oorlog kregen de Engelse soldaten de smaak te pakken van onze jenevers. Bij hun terugkeer naar het thuisfront probeerden ze deze “ginnevers” na te maken. Omdat men onder de heerschappij van Willem III van Oranje geen licentie nodig had, was er een ware boom in de productie van gins.

De namen van enkele gins verwijzen nog naar deze periode: zo zijn er de “bathtub gins”, die verwijzen naar de grootschalige productie van gins, zelfs thuis, tot in de badkuip toe. Door de wildgroei aan ginproducten was de kwaliteit niet altijd even goed. Maar dat werd gemaskeerd door limoen, suiker of rozenwater toe te voegen.

Uiteindelijk liep de situatie in Londen zo erg uit de hand dat de overheid besloot om in te grijpen. Zo probeerde men in de loop van de 18e eeuw verschillende gin-wetten op te leggen. Deze werden echter vooral genegeerd. Uiteindelijk besliste de regering om een redelijke taks op te leggen om een licentie te krijgen om gin te mogen produceren. Zo verwijst de “fifty pound” gin naar dat opgelegde bedrag. Door deze heffing ging de kwaliteit van de gin er in de loop van de 19de eeuw sterk op vooruit.  

De gin & tonic

Het populairst drankje met gin is natuurlijk de gin tonic. Deze combinatie hebben we voornamelijk te danken aan de strijd tegen malaria in de vele Britse kolonies. Het bittere kinine, een belangrijk ingrediënt van tonic, was in de 19e eeuw het enige geneesmiddel tegen malaria. Om de bittere smaak van de kinine in de tonic te maskeren gebruikte men eerst limoen en suiker. Rond 1850 werd de tonic voor het eerst gecombineerd met gin.

De rest van Europa en Amerika leren gin kennen tijdens de 1ste wereldoorlog, vaak als basis voor cocktails. In de jaren 50 en 60 bereikt de populariteit van gin een hoogtepunt. Daarna moet gin het onderspit delven voor de opkomst van de “hippere” wodka.

De laatste jaren is gin weer helemaal terug van weggeweest. Pas in juni 2012 kwamen de eerste Belgische gins op de markt, toen Filliers en Demoor op hetzelfde moment een gin uitbrachten.