Getuigenis

Mobiliteit in steden: Taxi, fiets of metro?

14 juni 2023
Mobility in the city

De meerderheid van de grootstadsbewoners gebruikt nog steeds de auto om naar het werk te rijden, ondanks de vele alternatieven. Wij deden de test: hoe reis je het snelste van het Atomium naar het kantoor van Testaankoop? Een wedstrijd tussen taxi, fiets en metro.

Wie wint de race: auto, fiets of metro?

Onze drie vrijwilligers

Drie, twee, een, go! Onze drie vrijwilligers – Philippe, Muriel en Ryan – schieten uit de startblokken voor een race door Brussel per fiets, metro en taxi. Het is een race om hun (openbaar) vervoersmiddelen te testen op snelheid, gemak en comfort. Ze vertrekken aan het Atomium, een reliek van Expo 58 en een moderne tijd die al lang voorbij is. Toen waren snelwegen, helihavens en de supersonische stewardessen van Sabena de symbolen van een land in volle beweging. Vandaag zijn dat steps en bakfietsen, en vaak ook files en circulatieplannen.  

Start van de race: Atomium naar Testaankoop

Koning Auto schonk ons ooit de viaducten en tunnels die Brussel nog steeds doorkruisen. Maar mobiliteit in grote steden is intussen erg veranderd en nog nooit zo vurig becommentarieerd. Dat blijkt ook uit onze enquête over mobiliteit in Antwerpen, Brussel en Luik. Om die resultaten te testen aan de realiteit, bracht Testaankoop drie Brusselaars samen die ervaring hebben met stedelijk vervoer. Start en aankomst van de koers: van de Heizel naar Testaankoop, vlak bij het Brusselse Zuidstation. 

Populaire vervoersmiddelen voor woon-werkverkeer

10.20 uur
Philippe springt op de fiets, Muriel duikt in de metro en Ryan stapt in een taxi. Volgens onze enquête is de eigen auto veruit het meest populaire vervoersmiddel voor woon-werkverkeer, met Luik als uitschieter (63%, in Antwerpen en Brussel is dat respectievelijk 40% en 39%). Daarnaast is de fiets erg populair in Antwerpen (37%, dat is dubbel zoveel als in Brussel en zesmaal meer dan in Luik), maar in Brussel heeft het openbaar vervoer een ruime voorsprong (32%). Wandelen naar het werk gebeurt niet zo vaak (8 à 12% van de antwoorden).

In onze race wandelt Muriel eerst naar het metrostation en Ryan neemt een taxi die klaarstaat. Philippe neemt vrijwillig een omweg: “Zo kan ik profiteren van de beste fietspaden. Die zijn trouwens erg verbeterd in de afgelopen vijf jaar.”

De populariteit van het openbaar vervoer

De populariteit van de metro

Muriel is optimistisch over haar kansen om als eerste aan te komen. “In Brussel kun je met de metro in een halfuur tijd aan de andere kant van de stad zijn. Met de auto naar het werk gaan, is geen sinecure.” Muriel is niet de enige die dat denkt. In Brussel is de metro het meest populaire openbare vervoersmiddel. 57% van de Brusselaars neemt minstens een keer per week bus, tram, trein of metro. In Antwerpen en Luik is dat respectievelijk slechts 31% en 22%. In Luik klagen ze vooral over de onbetrouwbare en onregelmatige service, en over te lange reistijden.

De ervaringen van de deelnemers

Philippe’s fietservaring

10.28 uur
Ondanks zijn omweg fietst Philippe de taxi van Ryan voorbij. “In een taxi kun je genieten van het uitzicht, je ontdekt nieuwe plekken,” zegt Ryan terwijl hij naar Philippe wuift. “Een taxi neem ik vooral ’s nachts, als ik moe ben. Het is snel, comfortabel en veilig.” Dat weten zijn stadsgenoten ook. 19% van de Brusselaars neemt wel eens een taxi, in Antwerpen is dat half zoveel en in Luik is dat maar 5%. Het aanbod kan daar iets mee te maken hebben. 

De voordelen van de fiets

Antwerpenaren springen veel sneller op een fiets. 23% van de Sinjoren gebruikt elke dag een tweewieler. Maar 7% van de Brusselaars doet dat dagelijks, zoals Philippe. “Ik fiets voor de vrijheid en de frisse lucht. Soms maak ik een omweg van tien minuten om langer te kunnen bewegen, of voor het mooiere landschap. Maar het is ook veel efficiënter en sneller, zeker in Brussel. Ik neem de kleinere straten en vermijd de grote boulevards. En ik hou me aan twee regels: zorg dat je zichtbaar bent en signaleer aan de andere weggebruikers wat je gaat doen.”

Ryan's taxi-ervaring

10.36 uur
Philippe pedaalt langs het kanaal. Muriel tunnelt zich onder Brussel door. Ryan laveert met de taxi door het uitzonderlijke vlotte verkeer. “In Cambodja, waar ik vandaan kom, neemt niemand een taxi. Alleen westerse toeristen doen dat. Alle Cambodjanen hebben een scooter, want er is zo goed als geen openbaar vervoer en in het chaotische verkeer ben je met een scooter veel sneller.” Dat is een groot verschil met België: in onze steden gebruikt maar 3 à 4% wekelijks een scooter of motor om zich te verplaatsen in Brussel of Antwerpen. 

Klachten over het gekozen vervoermiddel zijn er ook. Muriel: “In de zomer kan het stinken in de metro.” Ryan: “Onbeleefde chauffeurs, slechte muziek…” Philippe: “Fietsen worden vaak gestolen.”

Gebrek aan alternatieven

Voor een aantal deelnemers van onze enquête blijft de auto op zijn troon zitten door de ongemakken van de alternatieven, maar vooral door het gebrek aan alternatieven. In Brussel geldt dat het minst (28%), in Luik het meest (57%). Zowel in Brussel, Antwerpen als Luik zijn alle ondervraagden het erover eens: beter, comfortabeler en goedkoper openbaar vervoer zou het makkelijker maken om de auto te laten staan. 

De aankomst bij Testaankoop

10.42 uur
Wie drukt als eerste op de bel van Testaankoop? De taxi heeft er amper 21 minuten over gedaan. “De auto stond klaar en we hadden veel geluk met de verkeerslichten”, grijnst Ryan, die wel het diepst in zijn zak moest tasten: €39 voor de reservatie en de rit van de taxi. Amper een paar minuten later komt ook Muriel aan, gratis, dankzij haar abonnement betaald door de werkgever. Philippe heeft er veertig minuten over gedaan, maar dat heeft hem geen druppel zweet gekost. “Op mijn gemak, hè. Fietsen is geen race, maar een plezier.”

Nog veel werk aan de winkel

Zowel Luik als Antwerpen en Brussel hebben ooit wereldtentoonstellingen georganiseerd. Toen werd er luidop gedroomd over vlotter en sneller vervoer. Nu blijkt uit onze enquête dat de inwoners van deze steden daar nog steeds van wakker liggen. Ondanks de vele verbeteringen sinds de kroning van Koning Auto is er nog veel werk aan de winkel.

Wees slimmer mobiel

Meer weten over mobiliteit en hoe je gericht keuzes kunt maken? Je vindt alles rond mobiliteit op het Mobiguide platform van Testaankoop. We helpen je duurzame en prijsbewuste keuzes te maken. Ontdek de voordelen van ons mobiliteitsplatform.

ontdek onze acties voor betere mobiliteit