Nieuws

E-steps: groot verschil in prijs, groot verschil in kwaliteit

24 september 2020

Wil je je een elektrische step aanschaffen? Bekijk dan zeker eerst in onze koopwijzer de resultaten van onze test. Sommige toestellen gaan echt zwaar in de fout, en de prijs zegt zeker niet alles.

Overweeg jij ook een elektrische step? Voor die “last mile” tussen het (bus)station en je werk, of voor korte verplaatsingen in de stad of in je buurt? Het is duidelijk dat dit vervoersmiddel aan populariteit wint. Hoog tijd voor een test!

Kugoo kent de regels niet

In de Europese Unie mag een elektrische step maximaal 25 km/u gaan. Kugoo is hier blijkbaar niet van op de hoogte, en vermeld een topsnelheid van 30 km/h voor zijn S1 pro. Ook al bleek uit de tests niet dat die snelheid ook effectief wordt gehaald, toch halen we Kugoo hiervoor uit onze testresultaten.

Dit model was sowieso geen topper: de rammelende stuurstang maakte niet de stabielste en veligste indruk. En de oplaadconnector zit te dicht bij het vouwmechanisme dat je met de voet bedient, wat de kans op beschadigingen vergroot.

Niet bestand tegen de regen

Als je je verplaatst in ons land, dan krijg je soms met nattigheid te maken. Probleem voor de steps: daar kunnen ze niet tegen. Op één na geeft de handleiding van elke e-step aan dat je er niet mee in de regen mag rijden. Tja, hoe geraak je dan thuis?

Wij testten uiteraard wel hoe de modellen reageren als ze nat worden. Niet zo best, zo blijkt. Bij een model werd het zelfs ronduit gevaarlijk als we op een nat wegdek moesten remmen. Vooral achterremmen met voetbediening zijn erg onbetrouwbaar bij regenweer.

Grote milieu-impact

Ben je geïnteresseerd in een e-step, bedenk dan wel dat deze toestellen een flinke impact hebben op het milieu. De productie van het frame, de batterij, de wielen, het vraagt heel wat grondstoffen en energie. Die productie gebeurt voornamelijk in China, en daar is de milieu-impact dan ook het grootst.

Zeker de deelsteps die je steeds vaker ziet, zijn allesbehalve ecologisch. Door vandalisme, onachtzaamheid en slecht onderhoud gaan ze vaak amper een maand mee. Bovendien blijkt uit onderzoek dat ze geen mensen uit de auto halen, maar dat de gebruikers zich voorheen te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer verplaatsten.

Grote prijsverschillen

We hebben e-steps in verschillende prijscategorieën getest. De meeste kosten € 300 à € 400, maar je hebt er ook die een stuk goedkoper en een flink stuk duurder zijn. Toch wordt die prijs zeker niet altijd weerspiegeld in de resultaten. Check daarom zeker eerst onze koopwijzer voordat je je keuze maakt.

54 Redelijke
kwaliteit
Elektrische steps
Referentieprijs  369,00
25 Slechte
kwaliteit
Elektrische steps
vanaf  379,99
44 Slechte
kwaliteit
Elektrische steps
Referentieprijs  425,00