Eerste indruk

Fietsen zonder zorgen met een Swapfiets

08 februari 2022

Met een Swapfiets huur je een stevige fiets, met daarbij een vlotte dienstverlening als er iets fout gaat. “Bicycle as a service” toont zijn troeven.

Je hebt ze misschien al zien staan, liggen of hangen: de fiets met de blauwe voorband. Het gaat om een Swap-fiets, een fiets die je huurt en waarbij je kunt rekenen op het bedrijf om je te helpen bij een defect. Daarmee is het een nieuw voorbeeld van mobility as a service (MAAS) of mobiliteit als een dienst, waarbij je zelf geen eigenaar wordt van je vervoersmiddel. Onze expert Steve Mestdagh reed er een tijdje mee rond en testte ook die ondersteuning.

Elektrische fiets voor € 50 per maand

Bij Swapfiets heb je de keuze uit drie formules om een fiets te huren. Je hebt een gewone stadsfiets voor € 18,90 per maand (Deluxe 7), een elektrische fiets voor € 49,90 (Power 1)  en een andere e-bike met wat betere specificaties voor € 75 per maand (Power 7). Wij kozen voor de middenformule, de nieuwe Power 1. De aanvraag gebeurt online, we deden een eerste betaling en maakten een afspraak om de fiets in een Swapfietswinkel in onze buurt te gaan halen. Dat laatste kan wel enkel in bepaalde (studenten-)steden. Bezorging aan huis is mogelijk, zegt de website, maar wel enkel “op bepaalde locaties binnen ons servicegebied”. Kortom, als je te ver uit de buurt woont, kun je wellicht geen lid worden, of mis je een deel van de service.

Met Power 1 krijg je een elektrische fiets met één versnelling en met een batterij die goed zou zijn voor een rijbereik van 80 km. Het valt meteen op dat het om een degelijke, stevige, no nonsense-fiets gaat, met verlichting die stevig aan het frame is bevestigd, een voldoende zwaar slot, een degelijke staander of pikkel, een terugtraprem ... Het opzet van Swapfiets is duidelijk: ze wilden een solide fiets, zonder al te veel elementen die los kunnen komen of waaraan kan worden gefrunnikt, om je vlot en heelhuids van punt A naar punt B te brengen en bij voorkeur ook omgekeerd. Dat opzet lijkt geslaagd.

De Swapfiets geeft een solide indruk, met weinig losse elementen en kabels die zo goed mogelijk zijn weggewerkt en vastgemaakt.

Basic op vlak, lastig bergop

Doordat de fiets vrij basic is, ontbreekt het soms wel aan functies om heel vlot te fietsen. “Te beginnen met het feit dat de fiets maar één versnelling heeft”, vertelt Steve Mestdagh. “Ook al is die versnelling vrij goed gekozen en is ze niet te licht en te zwaar om in de meeste omstandigheden aangenaam te fietsen, toch blijf het maar één versnelling natuurlijk. Ook bergop moet je met die ene versnelling, en dan wordt het wel wat lastig.” Je moet die ondersteuning ook telkens wanneer je vertrekt weer instellen. Bij andere fietsen, bv. die met een Bosch-motor, blijft die instelling opgeslagen. “Al zorgt dat er ook wel voor dat je niet altijd meteen kiest voor die ondersteuning als het niet nodig is”, aldus Steve.

Die aanpak resulteert ook in slechts één maat van fiets. “Of je nu 1,60 m bent of een dubbele meter, je krijgt dezelfde fiets, en daar kunnen we toch wel wat vragen bij stellen”, vindt Steve. “Wij zijn meer voorstander van verschillende maten, zodat je niet allerlei aanpassingen moet doen opdat de fiets toch bij jouw lengte past.” De bagagedrager vooraan is leuk, maar niet altijd praktisch, bv. voor een fietstas. De schuine buis die vrij hoog op de zadelbuis aansluit, maakt het wat moeilijker om op te stappen.

De schuine buis die nog boven de buis met de batterij is gemonteerd, maakt het wat moeilijker om op te stappen.

Gratis nieuw zadel

Tot zover de fiets, maar hoe zit het met die extra dienstverlening, die in de prijs per maand is inbegrepen? Om dat te achterhalen, “lieten” we onze zadel ontvreemden. We meldden dit telefonisch en konden erg vlot een afspraak voor een herstelling aan huis maken, al voor de volgende dag.
De afspraak was gepland om 10 uur, om drie na tien kwam de hersteller aan, op een Swapfiets met aanhangwagen met daarop twee Swapfietsen. Het nieuwe zadel werd vlot gemonteerd, de afrekening bedroeg € 15 volgens de hersteller. Eerder was aangegeven dat die ingreep kosteloos zou zijn, en we hebben uiteindelijk ook geen rekening gehad. Topservice dus! Uiteraard hebben we het “ontvreemde” zadel wel netjes terugbezorgd.

€ 1 500 bij verlies

Wij betaalden € 49,90 per maand voor de elektrische Swapfiets met een versnelling. Intussen is die prijs verhoogd naar € 59,90. Dat is best wel veel geld, maar je krijgt er wel een stevige, degelijke fiets en prima dienstverlening voor in ruil. Je kunt het huurcontract maandelijks opzeggen, met een opzegtermijn van een maand. Heb je de formule Loyaal, dan kun je opzeggen na zes maanden, bij Flexibel kan dat al na een maand, maar dan betaal je wel wat extra bij de eerste huur.

Als er iets met de fiets gebeurt, dan volgt een rekening. Verlies je de sleutel, dan betaal je € 15. Een verloren oplader kost € 65. Verlies je je batterij of wordt die ontvreemd, dan bedraagt de factuur € 350. Is de fiets helemaal weg, dan betaal je € 1 500.

Zou je zelf een min of meer vergelijkbare elektrische fiets willen kopen, zij het met versnellingen, dan zit je aan een bedrag dat gemakkelijk rond € 2 500 ligt. Voor dat geld heb je dus al ruim 40 maanden een goede fiets, zonder zorgen over herstellingen of onderhoud.

Enkele bepalingen die Swapfiets oplegt, roepen wel vragen op. Zo zouden ze een boete van € 2 000 kunnen opleggen als je de fiets zou gebruiken “voor commerciële doeleinden”. “Dat is een erg hoog bedrag, en Swapfiets geeft geen enkele uitleg over hoe ze bij dit bedrag komt”, zegt onze financieel expert France Kowalsky. “Ook de bepaling dat Swapfiets de prijzen kan verhogen, maar dat de huurder zijn contract niet om die reden mag ontbinden, kan wettelijk niet. Al gaat die bepaling dan weer in tegen het feit dat je de huur maandelijks kunt opzeggen.”

Fietsen zonder zorgen heeft zijn prijs

De Swapfiets is een goed voorbeeld van “mobility as a service”, van de “ontzorging” van de gebruiker en past binnen de trend om steeds meer zaken te huren i.p.v. eigenaar te worden. De fiets is goed, de dienstverlening is vlot en foutloos. Als je er het geld voor hebt en aan wilt geven, is dit dus zeker een optie.

Ben je op zoek naar een elektrische fiets om te kopen i.p.v. te huren, bekijk dan hier de resultaten van onze test van motoren van e-bikes.

Naar de koopwijzer e-bikes