Nieuws

Eindelijk strengere verkeersregels voor e-steps

11 mei 2022

In de zomer van 2022 wordt rijden op een elektrische step verboden onder de 16 jaar en mag je er niet meer mee op het voetpad. De invoering van parkeerzones moet de overlast van lukraak geparkeerde deelsteps inperken.

De federale en regionale ministers van Mobiliteit hebben een akkoord bereikt over strengere regels voor het gebruik van elektrische steps, met als doel de verkeersveiligheid te verbeteren. Iets waar wij al langer voor pleiten, gezien de toename van het aantal ongevallen met elektrische steps, soms met zeer ernstige of zelfs fatale gevolgen.

Verboden onder 16 jaar

Er komt een verbod voor jongeren onder 16 jaar om met e-steps op de openbare weg te rijden. In speelsituaties, zoals op de zeedijk of in speelstraten, zullen jongeren hun toestellen wel nog mogen gebruiken.

Gedaan met cowboygedrag

Daarnaast worden e-steps van het voetpad verbannen. In voetgangerszones zal een bord aangeven of stapvoets rijden met e-steps toegelaten is. Met twee op een e-step rijden wordt verboden. Op overtredingen komt een boete van 58 euro te staan.

Parkeerzones tegen wildparkeren

Ook de overlast door lukraak gedumpte deelsteps wordt aangepakt, met de invoering van verschillende parkeerzones: verplichte parkeerzones, zones waar parkeren verboden is en plaatsen waar parkeren kan als de doorgang niet wordt belemmerd. Foutparkeren kan leiden tot een boete van 116 euro.

Helm (nog?) niet verplicht

De nieuwe regels treden tegen de zomer van 2022 in voege. De reeds geldende maximumsnelheid van 25 km per uur en het verbod op steps met zadel blijven van kracht. Een helm is daarentegen nog steeds niet verplicht, al raden we voor je veiligheid sterk aan er een op te zetten.

Op zoek naar een helm voor je volgende ritjes met de step? Bekijk dan zeker onze koopwijzer.

Helmen vergelijken

Onze tests, de wegwijzer naar een veilige e-step

Van plan een elektrische step te kopen? Wij hebben zopas 9 e-steps voor je getest. Ontdek de testscores in onze koopwijzer en kies een degelijk exemplaar met een goed rij- en remgedrag om je veilig door het verkeer te bewegen.

Naar de koopwijzer elektrische steps