Nieuws

Eco wassen in het beste geval € 50 per jaar goedkoper

04 februari 2022
zuiniger wassen met ecoprogramma

Door met het ecoprogramma te wassen kun je de steeds hoger oplopende energiefactuur een beetje verzachten. Tenminste als je een zuinige machine hebt, want veel toestellen van een lagere energieklasse verbruiken verrassend genoeg juist méér in ecostand. De wereld op zijn kop!

Nu de energieprijzen exploderen, gaan we allemaal op zoek naar manieren om links en rechts te besparen. Bijvoorbeeld door nog meer gebruik te maken van het ecoprogramma op onze wasmachine. Maar hoeveel bespaar je daar eigenlijk mee?

In een grootschalige test maten we hoeveel energie 37 wasmachines van diverse energieklassen gebruiken in het ecoprogramma. We berekenden hoeveel besparing dat oplevert, zowel bij een elektriciteitsprijs van € 0,35 per kWh als aan het huidige tarief van een halve euro per kWh. We gingen daarbij uit van een realistisch scenario waarin je 60% van je was in het ecoprogramma doet (in plaats van het gewone katoenprogramma op 40 graden) en 40% in een synthetisch programma op 40 graden.

Maximale besparing van € 50

Zuiniger wassen met ecoprogramma 

De resultaten waren verrassend. Doe je 192 wasbeurten per jaar, dan bespaar je gemiddeld slechts € 5 tot € 8 naargelang van welk energietarief wordt gehanteerd. Maar de verschillen tussen de machines onderling zijn erg groot. Met het allerbeste ecoprogramma spaar je tot € 35 uit, of maximaal € 50 als je de rekensom maakt met het huidige hogere energietarief van € 0,50 per kWh.

Eco vaak duurder in de lagere energieklassen

Aan het andere eind van het spectrum zien we ecoprogramma's die geen energie besparen, wel integendeel.Heel wat toestellen, voornamelijk in de energieklassen D en E, wassen in het ecoprogramma aan een hogere temperatuur dan in het katoenprogramma op 40°C. Daardoor betaal je op jaarbasis tot € 23 méér als je 60% van je was in de ecostand doet. En de meerkost loopt op tot € 33 als je het verbruik berekent met het huidige elektriciteitstarief van een halve euro per kWh. Besparen lukt dus enkel met een energiezuinige wasmachine uit de hogere energieklassen.

Wil je weten met welke wasmachine je het voordeligst af bent? Vind de zuinigste toestellen in onze koopwijzer wasmachines en lees alles over het energieverbruik in ons dossier over de energielabels.

Bereken hier het verbruik van je wasmachine