Nieuws

Miele PowerDisk: duur en weinig meerwaarde

02 augustus 2019

In de G7000-serie van Miele zijn een aantal toestellen uitgerust met nieuwe technologische snufjes die de gebruiksvriendelijkheid moeten verhogen. Bij vaatwassers gaat het om een systeem van autodosering waarbij het vaatwasmiddel stapsgewijs in de machine wordt vrijgelaten. Uit onze test blijkt dat dit niet tot opmerkelijk betere resultaten leidt.
Fabrikanten die op zoek gaan naar vernieuwing in een sector die daar niet meteen voor bekendstaat, juichen we altijd toe. Neem nu vaatwassers. Al jarenlang hetzelfde principe bij het grootste deel van de modellen: twee inlaadrekjes voor de vuile vaat, apart bakje voor bestek, wat detergent toevoegen, programma instellen en... starten maar!
 

Alternatief voor vaatwastablet

Bij Miele hebben ze nu als een van de eerste productenten gekozen voor een systeem waarbij het detergent in verschillende fasen aan het wasproces wordt toegevoegd. Een gelijkaardig systeem bestaat al langer bij wasmachines, maar voor vaatwassers is het tamelijk nieuw. De klassieke 3-in-1-tabletten hebben immers als - relatief - nadeel dat ze in hun geheel in de wascyclus terechtkomen en beginnen op te lossen, wat niet de meest efficiënte methode is.

Dat kan dus beter. Daarom werd het systeem van de autodosering ontworpen waarbij het detergent mondjesmaat aan de wascyclus wordt toegevoegd zodat je die beter kunt controleren. Daarvoor heb je wel een aangepaste vaatwasser nodig, zoals bijvoorbeeld Miele G7362 SCVi AutoDos.
 

Miele komt met PowerDisk

In dat toestel kun je een zogenaamde PowerDisk plaatsen waarin detergent zit voor een equivalent van ongeveer 20 vaatwasbeurten. Je kunt voor alle duidelijkheid ook nog steeds vaatwastabletten gebruiken. Je hebt dus de keuze. 

 
Een set van zes PowerDisks vind je vanaf € 52. Dat betekent dat de prijs per vaatwasbeurt € 0,43 bedraagt. Gerekend aan 280 vaatwasbeurten per jaar kost je dat ruim € 120.
 

Hoog kostenplaatje

Dat is bijzonder veel als je weet dat je met onze Beste Koop bij de vaatwastabletten slechts € 0,06 per vaatwasbeurt betaalt en amper € 17 per jaar. Dat scheelt dus € 100 elk jaar enkel en alleen in detergent. Maar misschien zijn de resultaten met het autodoseringsysteem zo spectaculair dat een prijsverschil verdedigbaar wordt, zul je misschien denken. Dat is helaas niet zo.

Prestaties vergelijkbaar

We zien wel dat potten en pannen een beetje properder uit de vaatwasser komen en in het ecoprogramma geldt dat voor de vaat in het algemeen, maar de verschillen met vaatwastabletten in dezelfde vaatwasser zijn niet zo spectaculair om het prijsverschil te rechtvaardigen. 

Beide detergenten scoren zeer goed, net als de vaatwasser zelf. Al kost die wel een ferme duit in vergelijking met andere vaatwassers die we hebben getest. Laten we ook hier even onze onlinekoopwijzer erbij nemen. Daarin zien we dat de Beste van de Test én Beste Koop van dit moment iets meer dan € 600 kost. 
 
Voor de Miele betaal je bijna € 1000 meer. Het klopt dan wel dat Miele een uitstekende reputatie heeft als producent van kwaliteitsproducten, maar volgens ons is het sop de kool niet waard in dit geval. Er zijn meer revolutionaire innovaties nodig om onze specialisten te overtuigen dat de gehanteerde prijzen te rechtvaardigen zijn.
 

Op zoek naar een vaatwasser?

Overweeg je binnenkort een nieuwe vaatwasser te kopen, maar ben je er nog niet helemaal uit welk model de beste keuze is? Raadpleeg dan onze koopwijzers vaatwassers om je keuze te vereenvoudigen.

77 Topkwaliteit
Beste van
de Test
vanaf  899,00
76 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Beste
Koop
vanaf  779,00
68 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
vanaf  369,95